Ilmastomaton kutominen yhdisti yli rajojen

Taito Etelä-Suomi ry toi perinteisen suomalaisen räsymaton kudontaelämyksen kansainvälisille ilmastokonferenssin vieraille 11.–14.6.2024 Helsingissä pidettyyn Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston järjestämään kestävän kehityksen konferenssiin Sustainability Research & Innovation Congress. Konferenssivieraat pääsivät tutustumaan kudontaan ja valmistamaan yhteisvoimin ilmastomattoa. Maton raidat kuvastavat maailman keskilämpötiloja 1800-luvulta nykypäivään ja havainnollistavat niiden nousua silminnähtävästi. Vihreä raidoitus kuvastaa toivoa vihreämmästä ja kestävämmästä tulevaisuudesta, jota yhdessä tavoittelemme.

Käsityö yhdistää yli rajojen

Käsillä tekeminen ja kudonta yhdistävät ihmisiä maailman eri puolilta. Perinteinen ja elävä käsityötekniikka herättää muistoja omasta kokemusmaailmasta ja kulttuurista. Olemme ylpeinä tuoneet esille yhdessä Helsingin yliopiston kanssa suomalaista käsityöperintöä yhdistettynä aikamme ilmiöihin!

”Monelle konferenssivieraalle varsinkin idästä ja Etelä-Amerikasta kudonta oli tuttu perinteinen käsityötaito kotimaasta, mutta kukaan heistä ei ollut päässyt itse kokeilemaan kutomista ennen”, kertoo Taito Etelä-Suomen vastaava ohjaaja Tiina Valaranta. ”He olivat hyvin kiitollisia päästessään itse kokeilemaan kutomista kangaspuilla ja kuvia sekä videoita otettiin innokkaasti näytettäväksi äideille ja isoäideille kotimaassa.”

Nainen kutoo kangaspuilla.
Intialainen pukumies kutoo kangaspuilla räsymattoa ja hymyilee.

Konferenssi saapui nyt ensimmäistä kertaa Euroopaan ja Suomeen lähes 1000 osallistujan joukolla. Seuraavalla kerralla konferenssi järjestetään Chicagossa Yhdysvalloissa ja ilmastomatto luovutetaankin tapahtuman päätteeksi konferenssin seuraavalle järjestäjälle.

Räsymaton kutominen on Suomessa Unescon sopimukseen perustuvaan aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon nimetty käsityötaito.

Kuvat Taito Etelä-Suomi.