Raision taitokeskuksen Tuija Vuoriselle Raision kaupungin kulttuuripalkinto

Raision taitokeskuksen vastaava neuvoja Tuija Vuorinen on saanut Raision kaupungin myöntämän vuoden 2023 kulttuuripalkinnon. Palkinto myönnettiin vuosikymmeniä jatkuneesta ansiokkaasta työstä käsityökulttuurin puolestapuhujana. Palkintoesityksen takana oli seitsemän eri raisiolaista tahoa ja päätöksen palkinnosta teki Raision vapaa-aikalautakunta.

Vuorinen on kovan luokan käsityöammattilainen. Työ raisiolaisen kulttuurin ja Raision taitokeskuksen kehittäjänä ja ylläpitäjänä alkoi liki neljäkymmentä vuotta sitten.

”Tulin taitokeskukseen kesätöihin vuonna 1987 ja sille tielle jäin. Silloinen taitokeskus sijaitsi Friisilän Kylä-Klemelän talossa ja taitokeskuksen nimi oli neuvonta-asema”, Vuorinen muistelee. ”Koska olimme neuvonta-asema, se tarkoitti, että monenlaista neuvoa sai olla antamassa. Ehkä mieleenpainuvin oli asiakkaan kysymys, mitä tehdä kun leikkuupuimurin lukkoperä jumittaa”.

Vuodet ovat vierineet ja käsityövillitykset ovat seuranneet toisiaan. Ne näkee hyvin kun on pitkä ura takana.

Nykyään välillä unohduksissa olleet pirta- ja lautanauhat kiinnostavat taas, kuten ne kiinnostivat jo vuosia sitten. Niin ikään kehruu on nyt suosittua ja sitä se on ollut vuosikymmenten aikana monta kertaa aiemminkin, Vuorinen muistelee.

Vuorinen on nähnyt paitsi monet trendit ja niiden hiipumiset, myös sen, mitä koulutuksen puolella on tapahtunut. Kun hän aloitti kudonnan opintonsa aikoinaan Mynämäen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja jatkoi niitä sen jälkeen Jurvan käsi- ja teollisuusopistossa, oli aivan normaalia opiskella kudontaa ja tekstiilisuunnittelua viisi vuotta.
Nykyään koulutuksen kesto ja sen repaleisuus pohdituttaa Vuorista.

Käsityöalalla tarvitaan intohimoa työhön.

Tuija Vuorinen

Aikanaan koulu alkoi syksyllä ja päättyi keväällä. Nyt koulutukset alkavat käytännössä jatkuvasti ja läpi vuoden. Se aiheuttaa esimerkiksi opettajien työlle kovat haasteet. Siitä huolimatta Vuorinen on iloinen siitä, että yhä löytyy innokkaita ja hyviä opiskelijoita, jotka haluavat tulla käsi- ja taideteollisuusalalle.

”Sellaisen vinkin toki voisin antaa, että tällä alalla ei pärjää yksin koulutuksen turvin, on oltava oma intohimo ja halu panostaa uraan myös vapaa-ajalla”, hän tuumii.

Vuorinen tietää, mistä puhuu, sillä myös hän käyttää yhä vapaa-aikaansa käsitöiden parissa. Perinteisten tekstiilitöiden lisäksi hän nauttii huonekalujen entisöinnistä sekä esimerkiksi kasvihuoneviljelystä. Hänen vapaa-aikaansa kuuluu myös aktiivinen mökkielämä ja ennen kaikkea kalastus.

Raision taitokeskus on yksi Taito Varsinais-Suomi ry:n kolmesta taitokeskuksesta.

Teksti ja kuva: Tiina Aalto