Vuoden 2023–2024 käsityökirja finalistit, äänestä suosikkiasi

Julkaistu

Vuoden käsityökirja äänestys finalistikirjat.

Vuoden käsityökirja on uusi palkinto, joka jaetaan ensimmäisen kerran Käsityögaalassa 29.8.2024 Joensuussa. Palkittavaa kirjaa saivat ehdottaa kustantajat sekä kotimaiset käsityökirjojen tekijät ja ehdotuksia tuli 23. Kirjavalikoimassa näkyi neuleharrastuksen suuri määrä ja ehdotetuista kirjoista yli puolet liittyi neuleisiin. Kirjojen tuli olla ilmestynyt huhtikuun 2023 ja huhtikuu 2024 välillä. Vuoden käsityökirja ei voi olla käännöskirja, se voi kuitenkin olla toteutettu kansainvälisenä yhteistyönä, jolloin sisällöstä ainakin osa on tuotettu suomalaisin voimin. 

Vuoden käsityökirjan 2023–2024 valitsee raati, jossa on edustettuna Taitoliiton käsityöasiantuntijat sekä Helsingin yliopiston käsityönopettaja- ja käsityötiedeopiskelijoiden ainejärjestön opiskelijoita.

Raati on valinnut ehdotetuista kirjoista kuusi finalistikirjaa, joista myös yleisö saa äänestää oman suosikkinsa 18.8.2024 asti. Äänestyspainike sivun lopussa. Yleisön suosikki sekä raadin valitsema Vuoden käsityökirja 2023–2024 julkistetaan Käsityögaalassa 29.8. ja Taitoliiton somekanavilla.

Vuoden käsityökirja 2023–2024 finalistit:

Carbage can-can kirjan kansi

Carbage can-can – Pura kierrätä ja virkkaa
Molla Mills, kustantaja Moreeni / Otava.

Virkkausohjeet puretusta langasta, kierrätetystä tekstiilistä yhdistettynä värikkääseen mallistoon ja aloittelijallekin sopiviin ohjeisiin puhuvat kestävän muodin ja kierrätyksen sanomaa. Kirja toimii virkkaukseen innostavana esimerkkinä vaikka kouluissa ja herättää ajattelemaan virkkausta uudesta näkökulmasta

Helmat 2 ompelukirja, kansi

Helmat 2 – meille molemmille
Kirsi Etula, Sunna Valkeapää-Ikola, Krista Keltanen, kustantaja WSOY.

Kirjassa on ompeluohjeita ja kaavoja aikuisten ja lasten saman tyylisiin mekkoihin ja muutamiin muihinkin vaatteisiin. Viimeistelty ja kaunis ulkoasu innostaa ompelun pariin ja seikkaperäinen ohjeistus madaltaa kynnystä myös aloittelevalle ompelijalle.

Just eikä melkein kirja kansi

Just eikä melkein eli miten neulotaan täydellisesti istuva villapaita
Tarja Jussila, Moreeni / Otava.

Jokaisen neulojan perusteos, joka auttaa ymmärtämään neuletyön rakennetta ja soveltamaan ohjeita sekä suunnittelemaa omia neuleita. Kirja jättää tilaa omalle suunnittelulle ja opettaa ymmärtämään erilaisia neuleiden teknisiä ratkaisuja.

Jämälankakekkerit kirjan kansi

Jämälankakekkerit – neuleita ylijäämälangoista
Veera Jussila, kustantaja Tammi.

Kirja antaa vinkkejä kierrätys- ja ylijäämälankojen hyödyntämiseen omissa neuleissa ja on siksi aiheeltaan hyvin ajassa ja tuo neulesuunnitteluun ekologisen näkökulman opastaen myös neuleen huoltoon ja korjaamiseen.

Nokkosvillaa ja värttinäkehriä kirjan kansi

Nokkosvillaa & värttinänkehriä – tarina tekstiilikäsityön historiasta
Teija Alanko, kustantaja Vastapaino.

Ainutlaatuinen kulttuuriperintötyö julkaista käsityön tietokirja, joka tallentaa moninaista suomalaisen tekstiiliperinteen historiaa. Romaanikokoinen teos houkuttaa perehtymään niin kuitujen kuin tekniikoidenkin kiehtoviin tarinoihin.

Värjää kasvikuituja luonnon väreillä kirjan kansi.

Värjää kasvikuituja luonnonväreillä
Anna-Karoliina Tetri, kustantaja Moreeni / Otava.

Uutta tietoa ja ensimmäinen kotimainen kirja, joka opastaa kasvikuitujen värjäämiseen luonnonväreillä, kun aiemmin luonnonväriohjeet ovat painottuneet villan ja eläinkuitujen värjäämiseen. Värjääjän tietopankki, jonka hyvät työvaihekuvat ja tarkat värikarttamallit havainnollistavat värjäystä.

Äänestyksen markkinointikuvia ladattavaksi kustantajille ja kirjailijoille.