Käsityöohje

Parsiminen: ristikkopaikka ja ketjupistoparsinta, video-ohje

21.12.2020 | Käsityöohjeet ja -jutut, Vaatehuolto ja korjaaminen

Parsiminen perinteiseen tapaan, ristikkopaikka

 

Parsimalla villasukkien käyttöikä pidentyy vuosilla. Mikäli villasukan kärki vaatii uudistamista, on syytä miettiä kannattaisiko purkaa koko sukan kärki ja neuloa se uudestaan. Parsimistekniikka sopii hyvin esim. kantapään reikiin. Ja parsimisen ei tarvitse olla huomaamatonta, anna paikan näkyä ja luo niillä uusia koristeita sukkiin.

Parsimiseen tarvitset tekokuidulla vahvistettua villalankaa, jonka vahvuus on suunnilleen sama kuin itse villasukassa. Lisäksi tarvitset kanavaneulan ja sakset. Parsimista helpottaa ns parsimissieni. Väline asetetaan sukan sisään tukemaan helpottamaan parsintaa. Se ei kuitenkaan ole välttämätön.

 

parsiminen ristikkopaikka

Kierrä reiän ympäri etupistoilla.

Ompele pitkittäiset loimilangat koko reikäalueen päälle, etupistojen ulkopuolelle kiinnittäen.

Ompele ristikkäiset kudelangat, joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Seuraava lanka aina päinvastoin. Käänny etupistojen takana. Täytä koko alue tiiviisti. Päättele lopuksi langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

 

Parsiminen ketjupistoilla

parsiminen ketjupistopaikka

Ompele loimilangat reilusti reiän yli.

Ompele ketjupistoja niin, että loimilanka jää aina piston sisään. Uusi ketjupisto alkaa aina edellisen silmukan sisältä. Paikan reunassa siirry pienellä pistolla seuraavan ketjupistorivin alkuun.
Lopuksi päättele langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

parsiminen ketjupistopaikka

Piirrokset Sanna Lehti. Kuvat Kapina Oy.