Parsiminen: ristikkopaikka ja ketjupistoparsinta

Parsiminen ristikkoparsintana.
71 Arviota
1 Kommentti

Parsimalla villasukkien käyttöikä pidentyy vuosilla. Mikäli villasukan kärki vaatii uudistamista, on syytä miettiä kannattaisiko purkaa koko sukan kärki ja neuloa se uudestaan. Parsimistekniikka sopii hyvin esim. kantapään reikiin. Ja parsimisen ei tarvitse olla huomaamatonta, anna paikan näkyä ja luo niillä uusia koristeita sukkiin.

Tarvikkeet

  • saman paksuista lankaa kuin parsittavassa neuleessa. Villasukka kannattaa parsia sukkalangalla, eli tekokuidulla vahvistetulla villalangalla.
  • parsinneula
  • parsinsieni
  • sakset.

Parsimiseen tarvitset tekokuidulla vahvistettua villalankaa, jonka vahvuus on suunnilleen sama kuin itse villasukassa. Lisäksi tarvitset kanavaneulan ja sakset. Parsimista helpottaa ns parsimissieni. Väline asetetaan sukan sisään tukemaan helpottamaan parsintaa. Se ei kuitenkaan ole välttämätön ja parsinsienen tilalla voit käyttää esimerkiksi puista kauhaa.

Sivun lopussa video-ohje, josta voit katsoa kaksi erilaista sukan parsimistapaa.

Ristikkoparsiminen piirros.

Parsiminen perinteiseen tapaan, ristikkopaikka

1. Kierrä reiän ympäri etupistoilla (kuvassa musta lanka).

2. Ompele pitkittäiset loimilangat koko reikäalueen päälle, etupistojen ulkopuolelle kiinnittäen (kuvassa sininen lanka).

3. Ompele ristikkäiset kudelangat, joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Seuraava lanka aina päinvastoin. Käänny etupistojen takana. Täytä koko alue tiiviisti. (kuvassa oranssi lanka).
Päättele lopuksi langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

Parsiminen ketjupistoilla piirros.

Parsiminen ketjupistoilla

1. Ompele loimilangat reilusti reiän yli (kuvassa sininen lanka).

2. Ompele ketjupistoja niin, että loimilanka jää aina piston sisään. Uusi ketjupisto alkaa aina edellisen silmukan sisältä. Paikan reunassa siirry pienellä pistolla sivuun seuraavan ketjupistorivin alkuun ja ompele seuraava ketjupistorivi viereen vastakkaisesta suunnasta.

3. Lopuksi päättele langat nurjalle ja höyrytä valmis paikka.

Kuvat Kapina Oy, piirrokset Sanna Lehti.

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Selkeän helppo