Värjätään yhdessä-purkkivärjäys

Tervetuloa mukaan Värjätään yhdessä -purkkivärjäykseen, ensimmäisessä osassa tutustumme purkkivärjäykseen sipulinkuorilla!
#varjataanyhdessa #onnielääkäsityössä

Värjätään yhdessä osa 1, sipulipurkki

Sukellamme värikokeiluihin kivan vaiheittain etenevän ja paljastuvan purkkivärjäyksen kautta. Väriaineet saadaan tällä kertaa kotikeittiöstä, hyödynnämme erilaisia keittiön bioroskia, esimerkiksi hedelmien kuoria. Tämän tutustumisreitin luonnonväreillä värjäämisen maailmaan on suunnitellut Taitoliiton pyynnöstä Anna-Karoliina Tetri, joka on kädentaitoalan kouluttaja ja asiantuntija.

Sipulinkuoret väriaineena

Sipulinkuoret ovat monelle luonnonvärjärille tuttu väriaine väripadasta. Keltasipulista irtoaa iloinen kellervänoranssi sävy. Punasipulin kuoret yllättävät vihreällä värisävyllään. Sipulinkuorissa on runsaasti väriaineita ja materiaalia on helposti kaikkien saatavilla. Purkkivärjäyksessä sipulinkuorten antamat väriaineet yllättävät, sillä niiden värit sekoittuvat purkissa muodostaen uusia vivahteita ja matalalla lämpötilalla värjättäessä värisävy on erilainen kuin keittovärjäyksessä. Sipulinkuoret ovat varma aloittelevan ekovärjärin värin lähde, sillä niistä lähtee aina jotain väriä irti.

Tarvikkeet väripurkin rakentamiseen

  • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
  • noin 20 grammaa sipulin kuoria (keltasipuli, punasipuli, salottisipuli)
  • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
  • kiinnitysaineeksi 5 g alunaa
  • lämpöä kestävä kannu/purkki tms.  kuuman veden ja alunan sekoittamiseen
  • ruokalusikka
  • n. 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Huomaa, että tämä ohje toimii 50 g lankamäärälle.

Vinkkejä tarvikkeiden hankintaan:


Värjäysohje, purkkivärjäys sipulinkuorilla

Ohje Anna Karoliina-Tetri. Kuvat Ritva Tuomi.
>> Tulostettava pdf-ohjeesta


1. Kerää sipulinkuoret värjäystä varten valmiiksi ja säilytä kuivassa. Riittävä sipulinkuorimäärä on noin 20 grammaa/ 50 g värjättävää lankaa.

Purkkivärjäykseen sopivat puna-, kelta-, ja salottisipulin kuoret. Voit päättää itse missä suhteessa sipulinkuoria värjäyksessäsi käytät. Sipulinkuoria voi laittaa enemmänkin, mikäli niitä on. Väri voimistuu määrää lisätessä.  

Sipulinkuoria langan värjäämiseen.

2. Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten 50 gramman vyyhdiksi. Vyyhdin voit tehdä esimerkiksi vyyhdin- tai viipsinpuiden avulla. Hyviä kotikonsteja vyyhditykseen ovat myös esim. pahvilaatikon ympäri vyyhdittäminen tai tuolin nojan avulla vyyhdittäminen. Tee vyyhdistä mahdollisimman pitkä, jotta saat rakennettua useita värikerroksia purkkiin. Solmi vyyhditetyn langan päät yhteen.

Värjäyslangan vyyhditys.

3. Kun vyyhti on valmis, leikkaa kalalangasta tai muusta värittömästä puuvillalangasta neljä pasmalankaa. Sido vyyhti neljästä kohtaa pasmalangalla kiinni. Pasmalangan tarkoitus on pitää vyyhti ns. nipussa eli langat eivät sotkeennu purkissa ja vyyhtisi ei mene sekaisin. Pasmalanka saa olla hieman löysällä, jotta kiristävä lanka ei estä värjäytymistä. 

Lankavyyhdin sitominen.

4. Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ylempää ohjeet langan pesuun. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.  

5. Rakenna väripurkki kerroksittain.

Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

Sipulivärjäyspurkin rakentaminen.

6. Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

Sipulivärjäyspurkin rakentaminen.

7. Mittaa 5 grammaa alunaa apupurkin pohjalle.
Määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) päälle ja sekoita, kunnes aluna on liuennut.   

Alunan liotus veteen purkkivärjäyksessä.

8. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) purkki melkein täyteen. Kaada purkkiin myös alunavesi. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee. Täytä purkki vedellä lähes yläreunaan asti.  

Sipulivärjäyspurkin täyttäminen vedellä.

9. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.  

Sipulivärjäyspurkin sulkeminen kannella.

10. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia.  Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

Anna purkkisi värjäytyä 3–4 viikkoa.
Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Ota kuvia purkkisi kehityksen eri vaiheista. Kuvista näet, miten värit alkavat ajan kanssa liueta ja tarttua lankaan. Kuvien avulla muistat myös mikä väriaine oli missäkin kohdassa ja tiedät mistä lankasi värit saivat alkunsa. Purkkia voi varovaisesti käännellä ja tutkia eri kulmilta.
Jaa kuvia #varjataanyhdessa #onnielaakasityossa.

Mukavaa värjäystuokiota!


11. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

12. Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.  

Sipulivärjäyspurkki.
Sipulin kuorilla värjättyä lankaa.
Punasipuli antaa vihreän sävyjä ja keltasipuli keltaisen sävyjä.