Kirjo puutarhatarina tyynyyn

18 Arviota

Onko puutarha tai kotiparvekkeen vehreys sinulle tai läheisellesi tärkeää? Nautitko taimien istuttamisesta, perinteisten perennojen jakamisesta tai maa-artisokkien kasvattamisesta? Kirjo ajatuksesi ja kokemuksesi tyynyyn, josta voit nauttia vaikkapa pimeinä syksyn iltoina.

Kuvan tyynyssä käydään vuoropuhelua omassa pihassani asustavan kontiaisen kanssa. Tässä tikkukirjaimina kirjottu teksti muodostaa pistemäisen kuvion tyynyn pintaan, mutta omassa tyynyssäsi voit valita kirjontalangan värin, kirjonnan määrän sekä sommitella tekstin haluamallasi tavalla. Kirjo teksti harsittuja apuviivoja hyödyntäen, mutta muuten vapaasti ja silmämääräisesti. Kirjaimien koon satunnaisella vaihtelulla saat aikaan rennon ja huolettoman jäljen.

Tarvikkeet

 • kierrätetty ja vanutettu villapaita tai esimerkiksi Eurokankaan vanutettu villa-viskoosineule tai keittovillaneulos 100% villaa
 • beigeä muliinilankaa, esimerkiksi nr 3033
 • vetoketju 45 cm
 • kirjontaneula (ohut terävä neula, jossa iso silmä)
 • ompelulankaa
 • untuvatyyny 30 x 50 cm.

Tämä on ideamalli, sovella ideaa omaan tyynyysi

Ohjeessa pohjana on kevyesti vanutettu vanha ja rakas vihreä villapaita eli kierrätysmateriaali. Kirjonnan määrää ja väriä voit muunnella omien taitojen ja mieltymysten mukaan.

Työvaiheet

Vanuta kierrätysneule (100% villaa) kevyesti pesukoneessa 40 asteen pesussa. Jos neule ei vanutu, toista pesu 60 asteessa. Huomaathan, että jos neuleessa on superwash-merkintä, niin se on käsitelty vanumattomaksi. Oio neule kuivumaan ja höyrytä se tarvittaessa kevyesti.

Leikkaa tarvittavan kokoiset palat, tässä 2 x 33 cm x 53 cm. Mitat sisältävät tarvittavat 1 cm:n saumanvarat.
Mieti tekstin sisältö ja kirjoita se paperille. Suunnittele tekstin kokoa ja sommittelua paperille luonnostellen ja eri vaihtoehtoja pohtien. Voit halutessasi skannata tekstin sähköiseen muotoon ja jatkaa suunnittelua kuvankäsittelyohjelmalla.

Harsi apuviivat pohjamateriaalille erivärisellä langalla suunnitelmasi mukaan ja haluamallasi rivivälillä.
Kirjo teksti muliinilangan kahdella säikeellä joko lyhyillä ketjupistoilla tai tikkipistoilla rivi kerrallaan. Päättele langan alku- ja loppupäät edellisten pistojen alle noin 4 cm pituudelta.

Ketjupiston kirjominen, vaihekuva yksi.
Ketjupiston kirjominen, vaihekuva 2.

Ketjupiston kirjominen

Tuo lanka kankaan oikealle puolelle piston aloituskohdasta (1). Pistä neula kankaaseen samassa kohdassa ja nosta esiin hieman edempänä (=piston pituus, kuvassa 2). Kierrä lanka neulan kärjen alta ja vedä neula kankaasta. Älä kiristä liikaa, silmukka muodostaa kaarevan ketjun.

Pistä siten neula kankaaseen edellisen piston kohdassa 2, tuo esiin ja kierrä lanka kärjen alta.
Toista ketjupistoja. Lopeta viimeinen ketjupisto lyhyellä silmun yli menevällä pistolla.

Höyrytä kirjottu kappale kevyesti niin, että kirjottu puoli on vasten pehmeää alustaa.

Aseta tyynykappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele yhdyssauma 1 cm:n etäisyydeltä reunasta joustavalla ompeleella, esimerkiksi pienellä siksakilla, piston pituus ja leveys 1,5. Jätä vetoketjulle tarvittava aukko tyynyn alareunaan. Harsi vetoketju paikoilleen ja ompele kiinni suoralla ompeleella.


Kuva Kaisu Jouppi.
Taito.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.