Himmelin peruskuutio

Yksi himmelin peruskuutio ripustettuna lankaan kahden puuhelmen kanssa.
8 Arviota


Pieni ja siro himmelin peruskuvio, oktaedri, on kaunis sellaisenaan vaikka joulukuusen koristeena ja muutama puuhelmi täydentää herkän koristeen. Kevyesti ilmavirrassa liikkuva himmelikoriste on meditatiivista katsottavaa.

Olkikoristeet kuuluvat perinteisiin suomalaisiin joulukoristeisiin ja himmeli on löytänyt paikkansa vuosien jälkeen myös monesta kaupunkikodista. Vanhan ajan suurikokoiset himmelit ovat vaihtuneet enemmän pieniin mobiletyyppisiin himmeleihin tai paperipilleistä koottuihin moderneihin sisustuselementteihin, jotka voivat olla esillä koko vuoden.

Tarvikkeet

 • Olkia, mitä ohuempia olkia, sitä kevyempiä kuutioista tulee. Himmeleitä voi tehdä myös paperipilleistä
 • Pitkä, ohut silmäneula. Mitä ohuempia olkia, sitä ohuemman neulan tarvitset, että se mahtuu kulkemaan oljen läpi.
 • Valkoista ompelulankaa
 • Sakset

Olkia myydään valmiiksi puhdistettuina pätkinä askartelutarvikeliikkeissä. Kaikkein kauneimpia, ohuita rukiin olkia on vaikea saada, niitä varten on melkein kyseltävä keruulupaa rukiin viljelijältä loppukesästä.

Olkia voi liottaa vähän aikaa ennen työskentelyä kädenlämpöisessä vedessä niin ne ne kestävät käsittelyä paremmin halkeamatta. Oljet voit työskentelyn ajan säilyttää kostean pyyheliinan sisällä.

Kuution rakentamiseen tarvitaan 12 täsmälleen saman pituista olkea. Valmiin kuution koko riippuu olkien pituudesta. Ja mittauksessa ja leikkaamisessa kannattaa olla tarkkana, jos mitat heittävät, kuutioista tulee vinoja.

Ota ompelulangasta riittävän pitkä pätkä. Jos joudut jatkamaan lankaa, solmi päät ja sijoita solmu oljen sisälle.

Pujota neulalla lanka alla olevan piirroksen mukaisessa järjestyksessä, seuraa numeroita 1-14 ja kierrä/solmi kolmioiden kulmakohdissa lanka kulman ympärille. Ensimmäinen solmu tehdään aloituslankaan kolmannen oljen jälkeen. Älä kiristä kulmia liikaa, että oljet pääsevät sijoittumaan vapaasti. Oljen nro 12 jälkeen solmit langan aloituslankaan ja pujotat neulan uudelleen oljen 1 läpi. Lopuksi kiinnität kuvaan katkoviivalla merkityt kulmat toisiinsa.

Yhdistelemällä eri kokoisia kuutioita sisäkkäin ja päällekkäin voit koota isomman himmelin.

Himmelin peruskuution pujotusmalli kuvana.
Solmi alku ja loppupää, pujota lanka ensimmäisen oljen sisällä aloituskolmion vasempaan kärkeen ja solmi sitten viimeinen kärki katkoviivan mukaisesti.

Kuva Sonja Karlsson, piirros Johanna Aydemir.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.