Kaarnikka-villasukat

Kaarnikka villasukat lapsella ja aikuisella.
35 Arviota

Villasukka yksinkertaisella kirjoneulekoristeella varressa on koko perheen kunnollinen perusvaruste. Näihin sukkiin ohje lapsen kokoon 30, naisen kokoon 38 ja miehen kokoon 46. Kokoa voi säätää myös muuttamalla puikon kokoa pienemmäksi tai isommaksi. Kuviossa silmukkamäärän tulee olla 8 jaollinen.

Tarvikkeet

Taito Shop Olli-villasukkalanka (75% villa, 25% polyamidi; 100 g = 200 m)

 • Langan menekki:
  100g (100g) 200g.
  Tämä on kokonaislankamäärä eri kokoihin. Muista hankkia kuviolankoja omat kerä, tai käyttää kuvioihin jämälankoja.
 • Sukkapuikot 3 ½ tai käsialan mukaan.

Perussukat saavat ilmettä ja väriä varren kirjoneulekuviosta. Kuvio muuntuu neulojan käsissä moneen muotoon, kaavio on esitetty kahdelle ja kolmelle värille, värivalinnat voit suunnitella oman maun mukaan.  Lisää väriä ja ilmettä saat myös sukan resorista, jonka voit mielesi mukaan neuloa joko sukan perusvärillä tai kuviovärillä.

Olli-sukkalankaa myyvät Taito Shopit ja taitokeskukset sekä www.taitoshop.fi.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Luo 40 (48) 56 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 10 (12) 14 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena joustinneuletta 4 (5) 6 cm. Jatka varren neulomista sileänä neuleena ja neulo kirjoneulekuvio valintasi mukaan 2- tai 3- värisenä. Jatka varren neulomista pohjavärillä, kunnes varren mitta on 10 (11) 12 cm. Neulo vielä vartta joustinneuleena 2(3)4 cm. Sukan varren kokonaismitta on 12 (14) 16 cm.

Kaarnikka villasukka kirjoneulekaavio.
Kirjoneulekaavio kahdelle ja kolmelle värille.

Kantapää

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t joustinneuleena IV puikolle = 20 (24) 28 s. Jätä muut s:t odottamaan.
Käännä työ ja aloita vahvennettu neule:
1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ. *
Toista kerrokset 1–2 yhteensä 10 (12) 13 kertaa = 20 (24) 26 krs.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset:
jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7 (9) 10 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 (6) 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 (8) 9 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8 (8) 10:nä. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle: 4-4 (4-4) 5-5. Neulo IV puikon 4 (4) 5 s oikein, jotta lanka siirtyy puikkojen keskelle.

Poimi vapaalle (I) puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 10 (12) 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 4 (4) 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein vasemmanpuoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 10 (12) 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4 (4) 5 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 4 (4) 5 s oikein.

Jatka näillä kaikilla 50 (58) 68 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2. krs, kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 10 (12) 14 s.

Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 15 (20) 25 cm tai pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset nauhakavennuksin.

Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 5 (6) 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Neulo toinen villasukka samoin.

Viimeistele sukat. Päättele langat. Höyrytä villasukat kevyesti.


Sivun kuva Pihla Liukkonen / Kontrastia. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.