Kuopion lapanen

Kuopion maakuntalapanen, harmaalla pohjalla punaisia ja liiloja kukkalehdyköitä.
ei vielä arvioita

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. 

Kuopion lapasen kuvioaihe muistuttaa kukkia.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • vaaleanharmaata (200) 100 g
  • punaista (205) 50 g
  • oranssia (105) 50 g
  • vaaleaa lilaa (220) 50 g
  • roosaa (203) 50 g
  • sukkapuikot no 3.

Malli: perinteinen

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot. Vastaavasti jos haluat pienemmän koon, vaihda puikot pienempiin.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo harmaalla 48 s ja neulo 3 krs sileää.

Neulo seuraavaksi nirkkoreuna * 2 s oikein yhteen, langankierto* jatka koko krs *–*. Neulo 4 krs sileää ja yhdistä seuraavalla kerroksella aloitusreunan silmukat neulomalla ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. Aloita varren kirjoneule piirroksen mukaan.

Neulo varren osuudella 2o 1n. Neulo resorin jälkeen 1 krs harmaalla ja lisää 9 s tasavälein (57 s). Aloita kirjoneule piirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat (17 s) apulangalle, luo tilalle 4 uutta s ja jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset s:t pois (2 x 1 s kahdella seuraavalla krs:lla) puikoilla yht. 57 s. Jatka kirjoneuletta lapasen suora osuus loppuun ja aloita kärkikavennukset. Kavenna aina 1 silmukan päässä reunasta; 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun jäljellä on 7 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (21 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta nyt puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.