Lupiini-pitsisukat ja sukan kärkialoitus

Lupiini-pitsisukat neulemalli, suunnittelija Veera Jussila.
19 Arviota

Käsityökekkerit Veera Jussila suunnitteli Taitoliiton pyynnöstä kauniit kesäiset pitsisukat lupiinilla värjätyistä langoista. Sukat neulotaan aloittaen kärjestä ja kantapää neulotaan viimeiseksi.

Lupiini on hyvä värikasvi värjärille ja upottaessaan komealupiineja väripataan, tekee värjääjä samalla hyvän työn hävittäessään Suomen luonnossa haittakasviksi luokiteltua kovasti leviävää lupiinia. Tutustu lupiinivärjäykseen ohjeellamme tästä linkistä.

Tarvikkeet

  • Kirjo-Pirkka tai Roosanauha-sukkalankaa, 75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = 420 m. Taito Pirkanmaa.
  • Langan menekki kokojen mukaan, koot kuvan alla:
    40 g (45 g) 50 g (55 g) 65 g (75 g) 85 g
  • Puikot:2,5 mm sukkapuikot TAI 2,5 mm pyöröpuikot (60-80 cm)
  • ylimääräinen puikko kantapään päättelyyn.

Lyhenteet

am / sm / pm = aseta / siirrä / poista silmukkamerkki
knk = kahden noston kavennus. Siirrä 2 s yksitellen oikealle puikolle, kuten neuloisit ne oikein. Palauta vasemmalle puikolle, ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen.
lk = langankierto
n = neulo nurin
o = neulo oikein
oet = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.
s = silmukka
3 s yhteen = Neulo 1 s oikein, ja vedä kaksi seuraavaa silmukkaa sen yli (2 s kavennettu)
4 s yhteen = Neulo 1 s oikein, ja vedä kolme seuraavaa silmukkaa sen yli (3 s kavennettu)

Joustava päättely
Neulo 2 s oikein. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle, ja neulo ne takaa oikein yhteen. *Neulo taas yksi silmukka oikein. Siirrä silmukat vasemmalle puikolle, ja neulo ne takaa oikein yhteen.* Toista * * kaikille silmukoille, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Katkaise lanka, ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Neuletiheys:
28 silmukkaa x 40 kerrosta = 10 x 10 cm

Neuleohje

Luo 13 silmukkaa.

Silmukoiden luominen sukan kärkialoitus.

Käännä työ ja jatka vastakkaiselta puolelta, luomalla 11 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Siirrä vielä yksi silmukka alussa luomistasi silmukoista toisella puikolle, jotta työssä on 12 silmukkaa molemmilla puikoilla. Katso myös video silmukoiden luomiseen Käsityökekkereiltä: https://youtu.be/HJHFfZ4X5O4

Silmukoiden luominen sukan kärkialoitus.

Kärkialoituksen pitäisi näyttää tältä.

Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä (tai kerän sisältä tulevasta langasta), mikäli haluat neuloa toisen sukan magic loop -tekniikalla kaksi sukkaa yhtä aikaa.

1. Neulo 1 o ja oet. Neulo oikein, kunnes puikolla (sukkapuikoilla puikolla 2) jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo oet ja 1 o. Toista toiselle puikolle (puikoille 3 ja 4).

Sukkapuikoilla neuloessa neulo siis aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu- että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

2. Neulo seuraava kerros oikein.

Toista kerroksia 1–2, kunnes sinulla on yhteensä 52 (52) 56 (60) 64 (64) 68 silmukkaa puikoilla. Eli 26 (26) 28 (30) 32 (32) 34 silmukkaa yhdellä puikolla, tai sukkapuikoilla 1 ja 2 yhteensä.

Lisää silmukkamerkit seuraavasti. Neulo oikein 27 (27) 30 (33) 35 (35) 38, am, 24 (24) 24 (24) 26 (26) 26 s, am, 1 (1) 2 (3) 3 (3) 4 s.

*Neulo oikein silmukkamerkille. Neulo kaavio oman koon mukaisesti toiselle merkille. Neulo kerroksen loput silmukat oikein.*

HUOM! Valitse kaavio koon mukaan, kaaviot ohjeen lopussa.

Toista **, kunnes jalkapohjan pituus kärjestä mitattuna on 12 (13) 14 (15) 16 (17) 18 cm.

Kantapään valmistelu

Sukan kantapää neulotaan viimeisenä, mutta sitä ennen neulotaan lisäyksiä puikolle 1 (sukkapuikoille 1 ja 2).

3. Neulo oet. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Neulo oet. Neulo oikein silmukkamerkille. Toista kaavio aiemman mukaisesti toiselle silmukkamerkille. Neulo krs loput s o.

4. Neulo oikein silmukkamerkille. Toista kaavio aiemman mukaisesti toiselle silmukkamerkille. Neulo krs loput s o.

Toista kerroksia 3–4 yhteensä 4 kertaa. Työssä on 60 (60) 64 (68) 72 (72) 76 s.

Nyt tulevan kantapään silmukat neulotaan apulangalla. Eli ota eri väristä lankaa noin 30 cm ja neulo sillä puikon 1 (sukkapuikkojen 1 ja 2) 34 (34) 36 (38) 40 (40) 42 s oikein. Siirrä silmukat takaisin alkuperäiselle puikolle. Neulo oikein silmukkamerkille. Toista kaavio aiemman mukaisesti toiselle silmukkamerkille. Neulo krs loput s o.

Seuraavaksi kavennetaan kantapäätä varten levennetyt silmukat pois, jotta varsi jatkuu samalla silmukkamäärällä kuin mitä oli sukan pohjassakin. Eli:
5. Neulo knk. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo ne edestä oikein yhteen. Neulo oikein silmukkamerkille. Toista kaavio aiemman mukaisesti toiselle silmukkamerkille. Neulo krs loput s o.

6. Neulo oikein silmukkamerkille. Toista kaavio aiemman mukaisesti toiselle silmukkamerkille. Neulo krs loput s o.

Toista kerroksia 5–6, kunnes on yhteensä 52 (52) 56 (60) 64 (64) 68 s puikoilla.

Varsi

*Neulo oikein silmukkamerkille. Neulo kaaviota aiemman mukaisesti. Neulo kerroksen loput silmukat oikein.*
Toista *–*, kunnes pituus kantapään silmukoista mitattuna on 6 (6,5) 7 (7,5) 8 (8,5) 9 cm.

Nirkkopäättely

Neulo 6 krs oikein.
Neulo * 2 o yht, lk*. Toista *–* krs loppuun.
Neulo 6 krs oikein.
Päättele silmukat joustavalla päättelyllä, ja jätä pitkä häntä nirkkopäättelyn ompelua varten. Taita nirkkopäättelyn viimeisen 6 krs nurjalle puolelle ja ompele käänne nurjan puolen silmukoihin käsin.

Sukan kantapään silmukoiden poimiminen magic loop -tekniikassa.

Kantapää

Kantapää aloitetaan poimimalla silmukat ja purkamalla aiemmin sukkaan jätetty apulanka. Pura varovasti apulanka, ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi niiden lisäksi myös 1 s puikon 2 (sukkapuikkojen 3 ja 4) molempiin päihin, eli yhteensä 2 s, jotta sukan keskelle ja kantapään alkuun ei jää reikää. Yhdellä puikolla on 34 (34) 36 (38) 40 (40) 42 s. (Kuvat alla)

Sukkaan tehdään vastaavat kavennukset kuin esim. lapaseen.

Sukan kantapään neulominen magic loop -tekniikalla.

1. Neulo knk, oikein kunnes puikolla 1 (sukkapuikoilla puikko 2) on jäljellä 2 s. Neulo 2 s edestä oikein yhteen. Neulo toinen puikko (sukkapuikoilla puikot 3 ja 4) samoin.

2. Neulo kerros oikein.

Toista näitä kahta 1–2 kerrosta, kunnes jäljellä on 12 (12) 14 (16) 18 (20) 20 silmukkaa yhdellä puikolla, tai sukkapuikoilla sama silmukkamäärä kahdella puikolla.

Toista näitä kahta 1–2 kerrosta, kunnes jäljellä on 12 (12) 14 (16) 18 (20) 20 silmukkaa yhdellä puikolla, tai sukkapuikoilla sama silmukkamäärä kahdella puikolla.

Sukan kantapään päättely magic loop -tekniikalla.

Kantapään päättely

Päättely tehdään puikoilla silmukoimalla. Näin kantapäästä saadaan tukeva ja vahva, eikä se purkaannu helposti. Silmukoinnin voi tehdä myös parsinneulalla.

Video-ohje puikoilla päättelemiseen tässä linkissä: https://youtu.be/6A_RsLaD4fI

Mikäli silmukat ovat sukkapuikoilla, siirrä silmukat nyt kahdelle puikolle ja katkaise lanka noin 30 cm päästä. Aseta puikot siten, että viimeiseksi neulottu silmukka ja lanka ovat takimmaisella puikolla. Ota mukaan kolmas ja ylimääräinen puikko.

1. Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka sen läpi kokonaan ja pudota silmukka puikolta.

2. Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, ja siirrä silmukka takaisin puikolle.

3. Neulo taaemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka sen läpi ja pudota puikolta.

4. Neulo taaemman puikon toinen silmukka nurin, ja siirrä se takaisin puikolle.

Toista kerroksia 1–4, kunnes silmukoita on jäljellä 2. Neulo ne yhteen, pudota puikolta ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Päättele tylppäkärkisellä neulalla langat sukan nurjalle puolelle.

Kastele sukat ja asettele se muotoonsa, ja anna kuivua. Voit myös höyryttää sukat höyrysilitysraudalla esim. kostean harson läpi, jolloin silmukat saavat oikean ja lopullisen muotonsa.

Pitsineulekaavio koot 31–38

Lupiini sukat pitsineulekaavio.

Pitsineulekaavio koot 40–44

Lupiini sukat pitsineulekaavio koot 40-44.

Sivun kuvat Veera Jussila. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.