Pirkanmaan lapanen

Pirkanmaan maakuntalapanen, toinen lapanen nurinpäin, sisällä lankahapsuja.
5 Arviota

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. 
Pirkanmaan lapasen erityispiirre on sisäpuolen nukkamaisen lämmittävät lankahapsut. Käytössä ne huopuvat hieman ja lapanen on erityisen lämmin turkinmaisen vuorin ansiosta.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m.
Ohjeen langat punaiseen lapaseen, kuvassa valkoinen, voit valita värit oman toiveen mukaan.

  • pohjaväri: punainen (226) 100 g
  • pilkut:
  • pinkki (3581) 12 g
  • oranssi (135) 12 g
  • keltainen (110) 12 g
  • kirkkaanpunainen (116) 12 g
  • sukkapuikot no 3 ja 3,5.

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neule-ohje

Luo punaisella 60 s puikoille no 3 ja neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Neulo sitten kirjoneuletta piirroksen mukaan 12 krs. Kavenna viimeisellä kerroksella 16 s piirroksen mukaan (= 44 s). Vaihda puikot no 2½ ja neulo 8 krs sileää punaisella kuten piirroksessa. Vaihda takaisin puikot no 3 ja neulo kirjoneuletta piirroksen mukaan. Neulo tiplan 1. krs tavallisena kirjoneuleena ja 2. krs:lla kuviolanka 10 cm:n mittaisina hapsuina punaisen pohjalangan kanssa samanaikaisesti. Hapsut jäävät nurjalle puolelle lämmikkeeksi. Aloita peukalokiila ensimmäisen hapsukerroksen jälkeen piirroksen mukaan. Neulo 14 krs, ota peukalon silmukat (12 s) apulangalle, luo tilalle 5 s pinkillä ja jatka kirjoneuletta piirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset 3 s pois (2×1, 1×1) kahdella seuraavalla kerroksella. Jatka kirjoneuletta ja aloita kärkikavennukset piirroksen mukaan. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen neuloen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (20 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Pirkanmaan maakuntalapanen kirjoneulekaavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.