Pohjois-Pohjanmaan lapanen

Pohjois-Pohjanmaan lapanen, väritys vihreä valkoinen.
ei vielä arvioita

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. 
Pohjois-Pohjanmaan lapasesta on olemassa klassisempi väritys, jossa tämän ohjeen vihreän tilalla on perus harmaa.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaan paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • luonnon valkoista (101) 50 g
  • vihreää (260) 100 g
  • sukkapuikot no 3.

Malli: Perinteinen

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo vihreällä langalla 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo vihreällä 6 kerrosta 1o 1n joustinneuletta seuraavasti; 1 s oikein kiertäen takareunasta ja 1 nurin. Neulo sitten joustinneuletta vuorotellen 2 krs valkoisella ja 2 krs vihreällä, toista raidoitus vielä 3 kertaa (katso ruutupiirros). Neulo resorin loput 6 kerrosta vihreällä langalla ja aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Peukalon paikka: kun olet neulonut kirjoneuletta 17 kerrosta, ota puikon reunasta peukaloa varten 10 s apulangalle. Luo tilalle uudet 10 s ja jatka kirjoneuletta vielä 28 krs piirroksen mukaan.

Aloita kärkikavennukset. Tee kavennukset joka kerroksella; 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun lapasen kummallakin puolella on jäljellä 6 s (yht.12s), pujota silmukat hakaneulalle ja käännä ne nurjalle puolelle. Siirrä silmukat takaisin kahdelle puikolle ja neulo kummaltakin puikolta 1 s oikein yhteen, päättäen näin samalla silmukat. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi 10s apulangalta ja toiset 10 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=22 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/8s). Neulo peukalo kirjoneuleena ruutupiirroksen mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan

Pohjois-Pohjanmaan lapanen kirjoneulekaavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö kielletty.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.