Tyrni-palmikkolapaset

Keltaiset palmikko-lapaset.
1 Arviota

Ihanat palmikkolapaset istuvat hyvin käteen, kun palmikko joustaa sopivasti. Lämmin keltainen sävy hehkuu kuin tyrni, mutta lapaset ovat kauniit myös omasta lempiväristäsi tehtyinä.

Ohje on julkaistu taitoyhdistysten Onni elää käsityössä -lehdessä 1/2024. Lehdessä oli kaavioavaimessa valitettavasti selityksessä muutamia virheitä, jotka on tässä korjattu. Pahoittelemme virhettä.

Tarvikkeet

 • 1 kerä Olli-villasukkalankaa, väri keltainen (75 % villaa, 25 % polyamidi),
  kerässä 100 g / noin 200 m.’
 • PUIKOT
  sukkapuikot 3,5 mm
  + palmikkopuikko tai apupuikko

Neuletiheys

20 s = 10 cm

Neuleohje

Luo 43 s, jaa silmukat neljälle puikolle: puikolle 1 tulee 10 silmukkaa ja muille puikoille 11 s.

1.krs: 2 o, 2 n, 2 o, 2 n, 2 o, 1 n, 2 o, 2 n, 2 o, 2 n, 2 o = puikot 1 ja 2.
Puikot 3 ja 3: *2 n, 2 o* toista *–* vielä 4 kertaa, 2 n.
Neulo joustinta kuten 1. krs 10 cm. Lapasen päälle joustimessa tulee 1 nurjan silmukan kohta, jolloin palmikkokuvio jatkuu kauniisti palmikkoon (katso kuva).

Lisäyskerros: 1 n, ota silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen nurin, 1 n, 4 o, 2 n, 2 o, 1 n, 2 o, 2 n, 4 o, 1 n, ota silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen nurin, 1 s nurin. 3 ja 4 puikko oikein.

Neulo kaavion 1 mukaan puikoilla 1 ja 2, neulo oikeaa puikoilla 3 ja 4.

Aloita intialainen peukalokiila kerroksella 5. Kun olet neulonut kolmannen puikon loppuun, ota silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Toista lisäys joka kerroksella vielä 11 kertaa, tee lisäys aina edellisen lisäyksen vasemmalle puolelle, jolloin kiila kaartuu vasemmalle.

Siirrä neljännen puikon silmukat + 1 lisätty silmukka, yht. 12 silmukkaa, hakaneulalle tai apulangalle ja loput lisätyt silmukat puikolle 4. Jatka neulomalla kaaviota 1. Kun olet neulonut kaavion loppuun, neulo vielä kaavion kerrokset 1–24.

Aloita kaavio 2, puikoilla 1 ja 2, neulo puikolla 3 ja 4 nauhakavennus. Puikon 3 alussa 1 o, ylivetokavennus ja puikon 4 lopussa, kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen, 1 o. Kun jäljellä on 9 s jäljellä katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi.

Neulo oikean käden lapanen peilikuvana. Intialainen peukalokiila aloitetaan, kun on neulottu kaavion 1 viidennen kerroksen ensimmäinen puikko. Lisäykset tehdään toisen puikon alkuun. Nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Jatkossa lisäykset tehdään edellisen lisäyksen oikealle puolelle, jolloin kiila kaartuu oikealle. Kun kaikki lisäykset on tehty (11 kpl), siirrä ensimmäisen puikon silmukat + 1 lisätty silmukka (yht. 12 silmukkaa) hakaneulalle tai apulangalle ja siirrä loput lisätyt silmukat puikolle 1.

Palmikkoneuleen kaaviopiirros.

Peukalo

Ota silmukat hakaneulalta puikolle ja poimi peukalohangasta 6 s.
Jaa silmukat puikoille 6 s, 6 s, 6 s. Neulo oikeaa 6,5 cm.

Neulo joka puikon lopussa 2 oikein yhteen, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele langan päät ja höyrytä kevyesti kämmenpuolelta.

Ohjetiedustelut: sastamala@taitosatakunta.fi

Kuva Iisakki Toimela.

Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö kielletty.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.