Uudenmaan lapanen

Uudenmaan maakuntalapanen, pystyraidallisella pohjalla yhden silmukan väripilkkuja.
ei vielä arvioita

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta.

Uudenmaan lapasen kuviona on pystyraidat, joissa on yhden silmukan väripilkkuja. Lapanen on erityisen lämmin kun sisällä kulkee koko ajan useampi lanka.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • valkoista (101) 50 g
  • mustikansinistä (221) 50 g
  • keltaista (222) 50 g
  • turkoosia (224) 10 g
  • punaista (204) 10 g
  • sukkapuikot no 3.

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo keltaisella 60 s ja neulo *1 krs oikein, 1 krs nurin* toista *-* 2 kertaa (yht. 6 krs). Aloita kirjoneule piirroksen mukaan. Neulo varren osuudella (16 krs) 2o 1n. Neulo varren jälkeen kaikki silmukat oikein. Katso peukalon paikka piirroksesta ja ota peukalon silmukat (12 s) apulangalle. Luo tilalle uudet silmukat ja neulo kirjoneuletta piirroksen mukaan. Aloita kärkikavennukset. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa, 1 silmukan päässä reunasta, 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa, 1 silmukan päässä reunasta, 2 s yhteen neuloen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (24 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.