Ylä-Savon lapanen

Ylä-Savon maakuntalapanen, harmaalla pohjalla värillisiä ruuturaitoja.
1 Arviota

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. Ylä-Savon lapasen ruutumalli sopii hyvin myös aloittelevan neulojan käsityöksi.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)

  • harmaata (320) 100 g
  • turkoosia (330) 50 g
  • vihreätä (308) 10 g
  • violettia (305) 10 g
  • sinistä (324) 10 g
  • punainen (317) 10 g
  • sukkapuikot no 3 ja 2½.

Malli: Perinteinen

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Valitse puikot käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot, tai pienempiin ohuemmat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo harmaalla 48 s puikoille no 2½ ja neulo 2o 2n joustinneuletta 8 cm (= 20 krs). Vaihda puikot no 3 ja aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Kun olet neulonut 6 krs kirjoneuletta, neulo peukalokiila ruutupiirroksen mukaan. Ota peukalon silmukat apulangalle ja luo 6 uutta s pohjavärillä. Neulo kirjoneuletta vielä 9 cm ja aloita sitten kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa 2 s yhteen ylivetäen sekä 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen neuloen. Kun joka puikolla on jäljellä 1 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Ota apulangalta silmukat puikolle, poimi silmukat luotujen silmukoiden reunasta ja peukaloaukon kummastakin päästä (= yht. 22 s). Neulo kirjoneuletta niin, että peukalon keskelle muodostuu yksi ruuturivi pystysuunnassa, muuten tiplakuvioita. Kun peukalon korkeus on 5 cm, päättele silmukat kuten kämmenosassa.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Ylä-Savon maakuntalapasen kirjoneulekavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.