Ylä-Savon lapanen

Ylä-Savon maakuntalapanen, harmaalla pohjalla värillisiä ruuturaitoja.
ei vielä arvioita

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. Ylä-Savon lapasen ruutumalli sopii hyvin myös aloittelevan neulojan käsityöksi.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)

  • harmaata (320) 100 g
  • turkoosia (330) 50 g
  • vihreätä (308) 10 g
  • violettia (305) 10 g
  • sinistä (324) 10 g
  • punainen (317) 10 g
  • sukkapuikot no 3 ja 2½.

Malli: Perinteinen

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Valitse puikot käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot, tai pienempiin ohuemmat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo harmaalla 48 s puikoille no 2½ ja neulo 2o 2n joustinneuletta 8 cm (= 20 krs). Vaihda puikot no 3 ja aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Kun olet neulonut 6 krs kirjoneuletta, neulo peukalokiila ruutupiirroksen mukaan. Ota peukalon silmukat apulangalle ja luo 6 uutta s pohjavärillä. Neulo kirjoneuletta vielä 9 cm ja aloita sitten kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa 2 s yhteen ylivetäen sekä 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen neuloen. Kun joka puikolla on jäljellä 1 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Ota apulangalta silmukat puikolle, poimi silmukat luotujen silmukoiden reunasta ja peukaloaukon kummastakin päästä (= yht. 22 s). Neulo kirjoneuletta niin, että peukalon keskelle muodostuu yksi ruuturivi pystysuunnassa, muuten tiplakuvioita. Kun peukalon korkeus on 5 cm, päättele silmukat kuten kämmenosassa.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Ylä-Savon maakuntalapasen kirjoneulekavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.