Pajusta punottuja kukkakoreja hirsitalon harmaalla seinällä.
16 Arviota
1 Kommentti

Paju sopii hyvin puutarhan koreihin ja kasvitukiin punontamateriaaliksi.

Kartion mallinen suppilokori on helppo ja monipuolinen pajunpunojan aloitustyö. Samalla tekniikalla voi punoa siron amppelin, erilaisia lampunvarjostimia tai vaikka miehen korkuisen pajutornin. Työn muoto pysyy hyvin hallinnassa styrox-levyllä ja vain materiaalin vahvuutta vaihtamalla, peruspalttinaa punomalla saadaan punottua jo vaikka mitä!
Ohje on amppelikoriin, jonka halkaisija on noin 20 cm ja punotun osan korkeus noin 30 cm, riippuen kuinka pitkälle korin pohjan haluaa punoa.

Tarvikkeet

  • loimiksi noin metrin pituisia tuoreita tai liotettuja, tasavahvoja pajuja (17 kpl)
  • kuteiksi 80-100 cm pituisia, loimipajuja ohuempia, tuoreita tai liotettuja pajuja (60-80 kpl)
  • 5 cm paksu styrox-levy, koko 50 cm x 50 cm
  • oksasakset, piikki ja nyöriä

Ohje on amppelikoriin, jonka halkaisija on noin 20 cm ja punotun osan korkeus noin 30 cm, riippuen kuinka pitkälle korin pohjan haluaa punoa. 

Mistä pajua?

Pajun keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Kuivattua pajua voi ostaa pajuviljelijöiltä
Pajun keruu ja liotusohje taito.fi:
Paju punojan materiaalina: keruuohje ja aloittelijan vinkit – Taito

1.Varaa työhön sopivat pajut ja leikkaa loimipajuista kaikkein paksuimmat tyvet pois saadaksesi pajuista mahdollisimman tasavahvuiset ja helpottaaksesi lopuksi reunan päättelyä.

2. Piirrä styrox-levyyn halkaisijaltaan 20 cm:n levyinen kehä ja pistä siihen piikillä tasaisin välein 15 reikää.

Styroxlevyyn pistellään reikiä pajuamppelin loimia varten.
Pajun varsia pistellään styroxlevyn reikiin korin punonnan loimiksi.

3. Työnnä loimipajut styroxin läpi niin, että ne tulevat noin 10 cm näkyviin levyn alta. Sido loimipajujen latvat nippuun joustavalla nyörillä.

Pajuamppelin punonnan aloitus, loimipajut styroxlevyssä solmitaan nippuun.
Styroxlevyyn pukotettuja pajun varsia.

4. Aseta työ pöydälle ja tarkista vielä, että kaikki tyvet tulevat yhtä pitkinä levyn alta.

5. Pehmitä kudepajun tyvipää polvea vasten. Aloita punonta kudepajun latvalla ja työnnä se loimivälistä työn sisäpuolelle. Puno palttinaa vasemmalta oikealle, yhden loimipajun edestä ja yhden pajun takaa, edestä ja takaa, vuorotellen toistaen paju loppuun.

Pajunoksaa pehmennetään painamalla sitä polvea vasten.
Pajuamppelin punonnan aloitus. Loimipajut pystyssä sytrox-levyssä, kudepaju pujotellaan väliin yhden yli, yhden ali.

6. Työnnä uuden pajun tyvipää samaan loimiväliin mihin edellinen päättyi ja jatka viereisen loimen edestä ja seuraavan loimen takaa. Ohuet latvat voit jättää punomatta työn ulkopuolelle.

Pajukorin punontaa.
Pajukorin punontaa.

7. Jatka punomista tyvipäillä ja ohjaile samalla loimipajuja vasemmalla kädellä pysymään suorassa. Älä käytä loimeen nähden liian paksuja kudepajuja.

8. Valitse loppua kohti ohuempia pajuja, sillä loimi ohenee ja myös loimivälit pienenevät. Jatka työn kaventamista työntämällä loimipajuja varovasti sisäänpäin punoessasi. Korin pohjan voi punoa lähes kiinni tai jättää avoimemmaksi. Irrota latvaa sitova naru niin saat hieman lisätilaa sormille, mutta paina edelleen yläosaa kapeammaksi.

Pajukoria punotaan, kori kapenee ylöspäin muodostaen suppiln.

9. Pujota lopuksi viimeisen pajun latva edellisiin kerroksiin ja vedä työ varovasti pois styrox –levystä. Tue kori polvien varaan ja aloita reunan päättely.

10. Taivuta ensimmäinen loimipaju oikealle tukien taitekohtaa peukalon kynnellä. Puno taitettu paju viereisen pajun edestä ja seuraavan taakse ja jätä tyvi työn sisäpuolelle. Taivuta seuraava loimi ja etene samalla tavalla koko reunan matkan. Kun jäljellä on viimeinen loimipaju, pujota se ensimmäiseksi päätellyn pajun edestä työn sisäpuolelle. Huolittele työ ja leikkaa loimipajujen päät viistoksi työn sisäpuolella nojaamaan alla olevaan loimipajuun.

Pajukorin reunan päättely, loimipajut pujotetaan korin sisään.
Pajukorin reunan päättely, loimipajut pujotetaan korin sisään.
Pajukorin reunan päättely.

11. Sido latvanippu yhteen japanin solmulla, katso erillinen ohje tästä. Voit makusi mukaan leikata latvat lyhyeksi tai jättää pitkäksi.

Pajun oksat leikataan oksasaksilla lyhyemmiksi.
Pajukorinpinta siistitään leikkaamalla sojottavat oksat pois.

12. Lopuksi voit kiepauttaa pajusta sangan korin reunojen läpi. Jos haluat roikkuvan mallin, kiinnitä sanka keskelle amppelia. Seinästä kiinnitettävään malliin sanka pujotetaan korin toiseen laitaan. Huolittele vielä amppeli leikkaamalla työstä ulos tulevat ohuet latvat oksasaksilla läheltä työn pintaa.

Sangan lisääminen pajukoriin.

Valitse sankaan pitkä, taipuisa paju, joka ylettyy kaarena reilusti kaksi kertaa reunasta reunaan. Pehmitä paju polvea vasten. Työnnä pajun tyvipää reunan läpi sisä- tai ulkopuolelle ja pujota toiselta puolen lenkiksi. Palaa pajua kiertäen takaisin alkuun.

Sangan punominen paujukoriin.
Pajukorin sangan kiinnittäminen.

Lukitse sanka kiertämällä lenkki tyvipään ympäri ja palaa takaisin kieputtamalla paju loppuun. Kiristä latva jo punotun kierteen alle, jonne se lukittuu. Voit tehdä sangan myös kahdella pajulla, toisen vastakkaiselta puolelta, jolloin saat sangasta vahvemman.

Pajukorin sangan kiinnittäminen.
Pajukorin sangan kiinnittäminen.


Onneksi olkoon, kartion mallinen amppelisi on valmis!
Tämän jälkeen osaat loimilukua muuntelemalla punoa erilaisia variaatioita tästä perusmallista esimerkiksi erikokoisia lampun varjostimia.

Isompia kartiomallisia torneja tai kukkatukia tehtäessä sopiva loimiluku on yleensä 13 ja loimiväli noin kämmenen verran. Tällöin loimia ei päätellä vaan ne toimivat jalkoina. Pintaa ei myöskään tarvitse punoa yhtenäiseksi vaan oman ideoinnin mukaan voit jättää työhön erikokoisia aukkoja ja punoa myös ristipunoksella.

Kuvat Sonja Karlsson.

Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö kielletty.

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
skaisti.