Punottu kori sanomalehdestä

Sanomalehtisuikaleista punottu pieni kori lapsen käsissä.
54 Arviota
6 Kommenttia

Pikkuinen kori syntyy sanomalehtipaperista. Tämän korin avulla opin palttinapunonnan perustekniikan ja korin tekeminen on kivaa puuhaa vaikka yhdessä lasten kanssa. Tarvitaan vain vähän kärsivällisyyttä ja sorminäppäryyttä.

Tämän korin voit punoa samalla ohjeella myös muusta paperin tavoin käyttäytyvästä materiaalista, esimerkiksi korkkikangassuikaleista ja nahkapaperista.

Tarvikkeet

 • Tabloid-kokoinen sanomalehti (aukeama 56 x 40 cm). Ohjeen voi toteuttaa myös pienemmällä sanomalehdellä.
 • Paperiliima.
 • Viivoitin.
 • Pyykkipoikia.
 • Sakset.

Punontaohje

1. Irrota tarvittaessa niitit sanomalehden selästä varovasti. Yhtä koria varten tarvitset 6 aukeamaa.

2. Taita aukeama leveyssuunnassa kahtia ja revi tai leikkaa se kahteen yhtä suureen osaan. Yhden palasen koko on 56 x 20 cm. Yhteen koriin tarvitaan 12 palasta.

3. Taittele palasista 12 kappaletta 56 x 2 cm:n kokoisia suikaleita. Käytä viivoitinta apuna taittelussa ja paina sillä lopuksi taitosten reunat teräviksi. Liimaa suikaleen viimeinen taitos kiinni. Liimaus ei ole välttämätön, mutta se helpottaa suikaleiden käsittelyä.

4. Puno 4 x 4 suikaleen ristikko. Tämä ristikko on korin pohja.

Sanomalehtisuikaleista punotun korin pohjan punos.


Aseta 4 suikaletta rinnakkain pituussuunnassa ja pujota niihin 4 suikaletta poikittaissuunnassa siten, että ristikko muodostuu suunnilleen suikaleiden keskelle. Pujottele aina yhden suikaleen yli ja seuraavan ali (kuten palttinasidoksessa). Pujottele seuraava suikale päinvastoin eli ensin ali ja sitten yli. Pujottele kolmas suikale jälleen päinvastoin eli ensin yli ja sitten ali. Jatka näin, kunnes ristikko on valmis.
Tiivistä ristikkoa ja kiinnitä se kulmista paikoilleen pyykkipojilla. Ei haittaa, vaikka ristikko olisi tässä vaiheessa hieman levällään. Pystyt tiivistämään koria koko sen teon ajan. Sanomalehdestä tehtyjä suikaleita voi vetää ja työntää melko voimakkaasti – moninkertainen sanomalehti kestää yllättävän hyvin.

Vinkki!

Voit tehdä myös pienemmän (2 x 2) ristikon. Huomioi, että ristikossa pitää olla parillinen määrä suikaleita, jotta pujottelu menee tasan. Pienempään koriin tarvitset yhteensä 8 suikaletta.

5. Korin sivuja varten tee suikaleista 4 kappaletta valmiita neliöitä. Neliön sivun pituus on noin 8 cm eli sama kuin ristikon sivun pituus. Mittaa kuitenkin oman ristikkosi sivun pituus, koska suikaleiden leveydessä ja ristikon tiiviydessä voi helposti olla hieman vaihtelua ja tee neliösi sen mitan mukaan. Käytä neliön kulmien teossa apuna viivoitinta.
Liimaa suikaleet neliöiksi. Yhdistymiskohta on hyvä olla neliön sivulla, ei kulmassa. Kiinnitä liimauskohta kuivumisajaksi pyykkipojalla. Leikkaa suikaleesta ylimääräinen pois.

Sanomalehtisuikaleista tehtyjä neliöitä, joista punotaan korin reunat,

6. Pujota ensimmäinen neliö pohjan ympärille. Pujota neliön alta ne pohjaristikon suikaleet, jotka ovat viimeksi tulleet päältä. Loput suikaleet voi jättää tässä vaiheessa odottamaan. Tarkista vielä, että pujottelu kulkee päinvastoin kuin pohjan viimeisessä kerroksessa. Ota ristikon kulmissa olevat pyykkipojat pois sitten, kun ne alkavat häiritä korin tekoa.

Sanomalehtisuikalaista punottavan korin reunojen aloitusvaihe. Reunan ensimmäinen punos pujotettuna.

7. Pujota toinen neliö kaikkien pohjaristikon suikaleiden ympärille.

Sanomalehdestä punottu kori, toinen reunakerros pujotettu reunan suikaleiden päälle.

8. Pujota toisen neliön ulkopuolelle ne suikaleet, jotka viimeksi ovat kulkeneet alta (eli palttina jatkuu kuten aiemmin). Tiivistä punosta ja käytä pyykkipoikia tarvittaessa apuna niin, että ne pitävät osat paikoillaan.

Sanomalehtisuikaleist punottavan korin reunan toisen kerroksen punomisvaihe.

9. Pujota kolmas neliö korin reunoiksi ja puno siten, että palttinakuvio jatkuu. Tiivistä punosta.

10. Pujota kolmannen neliön päälle neljäs neliö siten, että kaikki suikaleet jäävät neliön sisälle.

11. Päättele lopuksi suikaleet. Pujottele suikaleita korin ulkoreunaa pitkin takaisin kohti korin pohjaa kuvion mukaisesti.

Jos suikale on viimeisessä pujottelussa jäänyt korin sisäpuolelle, pujota se takaisin alaspäin kahden ylimmän neliön välistä. Pujota suikale alimman kerroksen alta. Halutessasi voit leikata suikaleen lyhyemmäksi siten, että sen pää jää kuvion sisään tai jatkaa pujottelua kuvion mukaisesti korin pohjassa.

Jos suikale on viimeisessä pujottelussa jäänyt kahden ylimmän neliön väliin, käännä se takaisin alas ja pujota keskimmäisen kerroksen alta. Halutessasi voit leikata suikaleen lyhyemmäksi siten, että sen pää jää kuvion sisään tai jatkaa pujottelua kuvion mukaisesti korin pohjassa.

Sanomalehtisuikaleista punotun korin reunakerroksen punontavaihe.

Jos haluat, voit lopuksi maalata korin esimerkiksi askartelumaaleilla tai vesiväreillä.

Kuvat Sonja Karlsson.

Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö kielletty.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
  Vierailija
  Haluan kokeilla
  Vierailija
  Kiva ja selkeä!
  Vierailija
  Nojaa
  Vierailija
  Korissa kiva kierrätysidea sanomalehdelle
  Vierailija
  Löytyykö ruotsinkielinen työohje myös?
  Taitoliitto
  Hei, valitettavasti ei mutta google kääntää sivun varsin helposti ja kuvien ja google-käännöksen kanssa ohjeen teko onnistunee oikein hyvin.