Punottu vinoruutuinen kori

Korkkikankaasta punottu vinoruutuinen tuohikopan näköinen kori, jossa värikkäitä lankakeriä.
4 Arviota
3 Kommenttia

Korkkikankaasta punottu kori muistuttaa ulkonäöltään hämmästyttävän paljon perinteistä tuohikoria.

Palttinapunonta vinoruutuisena on yksi hyvin perinteinen punontatekniikka. Vakkoja ja vasuja on käytetty ennen paljon ihan ruuan säilytykseen, nykyään korit ovat enemmän sisustuselementtejä ja pikkutavaroiden säilytyspaikkoja.

Tarvikkeet

 • Noin 80 x 32 cm korkkikangasta
 • Sakset
 • Pyykkipoikia
Kädet punovat vinoruutuista koria korkkikangassuikaleesta.

Vinkki!

Korkkikankaasta punominen on vaikeampaa kuin jäykemmistä materiaaleista. Aloittelijan voi olla hyödyllistä harjoitella tekniikkaa ensin esimerkiksi sanomalehdestä tehdyillä suikaleilla. Korin voi punoa myös esimerkiksi huopakankaasta tai kahvipusseista.  

Punontaohje

1. Leikkaa korkkikankaasta 16 kappaletta 80 x 2 cm:n kokoisia suikaleita.

2. Tee 8 x 8 suikaleen ristikko siten, että korkkikankaan oikea puoli on ylöspäin. Tämä ristikko on korin pohja.

Aseta 8 suikaletta rinnakkain pituussuunnassa ja pujota niihin 8 suikaletta poikittaissuunnassa siten, että ristikko muodostuu suunnilleen suikaleiden keskelle. Pujottele aina yhden suikaleen yli ja seuraavan ali (kuten palttinasidoksessa). Pujottele seuraava suikale päinvastoin eli ensin ali ja sitten yli. Pujottele kolmas suikale jälleen päinvastoin eli ensin yli ja sitten ali. Jatka näin, kunnes ristikko on valmis.

Tiivistä ristikkoa ja kiinnitä se kulmista paikoilleen pyykkipojilla. Ei haittaa, vaikka ristikko olisi tässä vaiheessa hieman levällään. Pystyt tiivistämään koria koko sen teon ajan.

Vinoruutuisen korin punonta työvaihe yksi, suikaleista tehty pohjan ristikko

3. Seuraavaksi aletaan punoa korin reunoja ylöspäin. Periaate on, että valmiin korin kulmat tulevat ristikon reunojen keskelle ja ristikon kulmista tulee korin seinien keskikohta. Ristikon kulmissa olevat pyykkipojat voi ottaa pois sitten, kun ne alkavat häiritä korin tekoa.

Tee ensin korin yksi kulma. Se muodostuu ristikon reunojen kahdesta keskimmäisestä suikaleesta. Laita suikaleet ristikkäin siten, että palttina jatkuu pohjasta saumattomasti.

Vinoruutuisen korin reunan punonnan aloitus sivun keskeltä.

4. Jatka punontaa korin kulmasta eteenpäin kohti ristikon kulmaa siten, että palttinakuvio jatkuu koko ajan. Kun tämä neljän suikaleen osuus on valmis, kiinnitä suikaleet yhteen pyykkipojalla. Tee sama myös toiseen suuntaan. Koska korkkikangas ei ole jäykkää, kannattaa punonnassa olla järjestelmällinen, jotta suikaleet eivät mene sekaisin keskenään.

Reunojen pujottelu on korin haastavin osuus ja voi tuntua, että koko kori leviää käsiin. Kun korin reunoihin tulee enemmän kerroksia, alkaa kori muodostua ja myös suikaleiden tiivistäminen helpottuu.

5. Tee seuraavaksi kulma ristikon vastakkaiselle reunalle ja puno se reuna samalla tavalla kuin aiemmin. Voit huoletta punoa koriin liikaa kerroksia. Ylimääräiset kerrokset on helppo purkaa sitten, kun alkaa tehdä korin yläreunaa.

6. Tee vielä kaksi kulmaa ristikon avoimille reunoille ja puno korin reunoja ylöspäin siten, että palttinakuvio jatkuu koko ajan. Voit niputtaa suikaleita yhteen pyykkipojilla ja avata nippuja aina kun on tarpeen, jotta ylimääräiset suikaleet eivät ole edessä.

7. Kun korin reunat ovat valmiit, on aika tehdä korin yläreunan taitos. Mallikorin lopullinen korkeus on noin 6 cm eli kaksi kokonaista salmiakkikuviota + reunan taitos (puolikas salmiakkikuvio). Kun teet yläreunaa, pystyt samalla tiivistämään korin punosta.

Pura tarvittaessa korin reuna sopivalle korkeudelle. Ota kaksi vierekkäistä, ristikkäin menevää suikaletta. Ohjekuvissa korin muu reuna on jo taitettu, jotta kuvat ovat selkeämmät.

Taita edessä oleva suikale alaviistoon ja pujottele suikaletta takaisinpäin kohti korin pohjaa kuvion mukaisesti, yhden yli, yhden ali. Päättely kulkee toiseen suuntaan kuin mistä suikale on tullut.

Korkkikangaskorin punontaa.

Korkkikangaskorin punontaa.

Taita takana ollut suikale vastakkaiseen suuntaan alaviistoon ja pujottele suikale takaisinpäin kohti korin pohjaa kuvion mukaisesti.

Korkkikangaskorin reunan punontaa.

Pujottele suikaleet siten, että ne kohtaavat toisensa korin pohjassa. Näin korista tulee tukevampi ja korkkikankaan oikea puoli näkyy sekä korin sisällä että ulkopuolella. Lyhennä suikaleita tarvittaessa ja päättele ne siten, että yhdistymiskohta jää piiloon punoksen sisään. Voit myös pujotella kaikki suikaleet niin pitkälle kuin pystyt.


Alkuperäinen ohje Taito Pohjois-Karjala, kori huopakankaasta. Kuvat Sonja Karlsson.

Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
  Vierailija
  Hyvä
  Vierailija
  Patīk.
  Vierailija
  Tosi kiva ohje!