Semisolidivärjäys

Semisolidivärjäystä metallisessa laakeassa altaassa, värejä tiputellaan lankavyyhdin päälle.
38 Arviota
6 Kommenttia

Semisolidivärjätyn langan tummat ja vaaleat kohdat saadaan aikaiseksi, kun värjäysastia on matala, vettä on niukasti ja lankaa liikutellaan hyvin vähän värjäyksen aikana. Jokainen värjäyskerta on uniikki, poikkeaa edellisestä ja langasta neulotusta työstä tulee takuulla eloisa ja hauska.

Moniväriset langat ovat olleet suosittuja jo useamman vuoden. Minkä värisen langan sinä haluaisit värjätä? Haluatko lankaasi marjametsän, hillasuon vaiko talvisen taivaan? Vain mielikuvitus on rajana.

Käsin värjätty lanka on aina persoonallinen ja ainutlaatuinen, sillä toista täysin samanlaista vyyhtiä on vaikea löytää. Värjääminen on lisäksi hauskaa, yllätyksellistä ja suhteellisen nopeaa.

Kokeile semisolidivärjäystä ja ihastu värien kirjoon!

Tarvikkeet

 • 100 g villalankaa vyyhdillä
 • vettä
 • reaktiivi- tai elintarvikevärejä
 • etikkaa
 • ruokasuolaa
 • laakea teräksinen astia (esim. uunivuoka tai suuri kattila)
 • lämpömittari, esim. kinkkumittari
 • keittolevy
 • nippusiteitä, kalalankaa tai trikookudetta
 • pahvimukeja
 • kertakäyttölusikoita tai pipettejä
 • suojahanskat
 • muovia tai sanomalehtipaperia

Värjättävän langan tulee sisältää vähintään 50 % villaa, koska tekokuidut eivät tällä värjäysmenetelmällä värjäydy. Mitä enemmän eläinkuitua lanka sisältää, sen paremmin värit kiinnittyvät. Värit kiinnitetään villalankaan etikalla värjäyksen yhteydessä.

Käytä värjäykseen reaktiivivärejä tai elintarvikevärejä. Voit värjätä langat kotioloissa, sillä mainitut värit eivät sisällä haitallisia yhdisteitä. Värjäysastiaa ja lämpömittaria ei saa käyttää värjäyksen jälkeen ruoanlaitossa.

Semisolidivärjäyksellä värjätty monivärinen villalankavyyhti.
Semisolidivärjäyksellä saa värjättyä liukuvärjättyjä lankavyyhtejä ja kirkkaita värejä.

Esivalmistelut

Suojaa ympäristö esim. muovilla tai sanomalehtipaperilla. Sido löysästi lankavyyhdin ympäri nippuside, kalalangan pätkä tai pätkä trikookudetta, josta värjättävää vyyhtiä on helppo nostaa värjäysliemestä. HUOM! Värjäysastioita ja välineitä ei tule värjäyksen jälkeen enää käyttää ruuanvalmistukseen.

Väriä tarvitaan vain hyvin pieni määrä, vain muutama millilitra/100 g lankaa riittää. Käytännössä 5 ml (1 tl) väriä riittää värjäämään 100 g tasaisesti, mutta tasaisuutta emme tällä värjäysmenetelmällä tavoittele.

Värjäysohje

 1. Täytä laakea teräksinen astia kädenlämpöisellä vedellä. Lisää 15 ml etikkaa ja 5 g suolaa /2.5 litraan vettä.
 2. Aseta lankavyyhti etikkaveteen noin 20–30 minuutiksi. Tämä vaihe on tärkeä värin kiinnityksen kannalta, koska etikka edistää värin kiinnittymistä pysyvästi lankaan.
 3. Vähennä astiassa olevaa veden määrää, kunnes sitä on vain sen verran, että lankavyyhti juuri ja juuri peittyy. Langan ei välttämättä tarvitse edes peittyä kokonaan vedellä.
 4. Nosta värjäysastia keittolevylle ja aloita pikkuhiljaa veden lämpötilan nostaminen.
 5. Pue suojahanskat ja suojaa pöytätasot ennen värien käsittelyä – reaktiiviväri tarttuu lujasti.
 6. Laita pienen pahvimukin pohjalle noin 2–3 cm vettä ja ½ tl reaktiiviväriä. Voit tehdä omia sävyjä sekoittelemalla eri värejä keskenään.
 7. Lisää väriä suoraan langan päälle tiputtaen lusikalla tai pipetillä. Älä liikuttele lankavyyhtiä, väri leviää vain tiputetun alueen lähelle ja näin lankaan saadaan erivärisiä alueita. Anna veden lämpötilan nousta noin + 85 asteeseen. Pidä lämpötila mahdollisimman tasaisena noin 30–45 minuutin ajan. Älä päästä vettä kiehumaan, koska lanka voi tuolloin alkaa huopua. Voit halutessasi lisätä värejä värjäyksen aikana antamaan lisää efektiä. Muista kuitenkin, että lanka imee väriä koko värjäysprosessin ajan, joten maltti on valttia!
 8. Katkaise lopuksi lämpö, anna langan jäähtyä vedessä noin 1 tunti.
 9. Puristele enin vesi pois ja nosta lanka vedestä esim. suojamuovin päälle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
 10. Aloita lankojen huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä. Vaihda huuhteluvesi asteittain kylmimpään mahdolliseen. Jatka huuhtelua, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kääri lankavyyhti esim. froteepyyhkeeseen, rullaa tiukaksi ja purista vesi langasta.
 11. Irrota langasta nippuside tai tukilanka ja ravistele vyyhti auki (älä avaa vyyhdin omia pasmalankoja). Ripusta kuivumaan ilmavaan paikkaan.
Semisolidivärjäys, väriä tiputellaan lankavyyhdin päälle värjäysastiassa.

Lisää väriä suoraan langan päälle tiputtaen lusikalla tai pipetillä.

Anna vyyhdin jäähtyä värjäysastiassa noin tunti, nosta sen jälkeen muovin päälle ja anna jäähtyä siinä huoneenlämpöiseksi.


Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
  Vierailija
  Muy linda lo felicito como me gustaría aprender esa técnica lo voy a intentar aser con la instrucción x que esta bien explicado gracias
  Vierailija
  Hyvä ja helppo ohje
  Vierailija
  Voiko tarvikkeita ja astioita käyttää sen jälkeen jos käyttää elintarvikevärejä? En ole kokeillut mutta ohje on helppo ymmärtää. 4/5 tähteä.
  Taitoliitto
  Jos käyttää elintarvikeväriä, ei sille pitäisi olla mitään estettä, kun astiat pesee esimerkiksi tiskikoneessa. Kiinniteaineet ovat myös elintarvikkeita. Reaktiiviväriä käytettäessä astioita ei tule enää käyttää elintarvikkeille.
  Vierailija
  Voiko tällä ohjeella värjätä myös kankaita esim t-paitoja?
  Taitoliitto
  Tämä ohje on villalle, ei sovellu puuvillalle, jota t-paidat yleensä ovat.