Årets hantverksteknik 2024 är korgflätning

  Korgflätning har valts till Årets hantverksteknik 2024. Taitoförbundet utsåg Årets hantverksteknik för åttonde gången. Med valet vill man inspirera människor att kreativt experimentera med olika korgflätningstekniker även med nya material samt att lyfta fram vikten av att bevara traditionella korgflätningstekniker som en del av vårt immateriella kulturarv. Det finns alltid användning för en bra korg!

  Korgflätning är en av de äldsta hantverksteknikerna. Den har uppstått ur behovet av att lagra, transportera och bära varor och material. Korgflätningskonsten och -teknikerna är mycket lika världen över, de har bara alltid tillämpats på lokala material och behov. Idag håller den mästerliga korgflätningskonsten delvis på att försvinna. Till exempel i Finland finns det inte många traditionella tillverkare av näver- och pärtkorgar kvar. ”Vi känner en genuin oro över att flera traditionella hantverk håller på att försvinna. Kunskap som går förlorad är mycket svår att återuppliva”, konstaterar Taitoförbundets verksamhetsledare Minna Hyytiäinen.

  Kunskap som går förlorad är mycket svår att återuppliva.

  Minna Hyytiäinen

  De äldsta flätade korgarna i historien har kunnat dateras 12 000 år tillbaka till Egypten. Det finns två skäl till att inte så många av de äldsta flätade korgarna har bevarats: materialet för korgarna var i regel något naturmaterial som bryts ned med tiden, och å andra sidan har korgar alltid varit bruksföremål och de har helt enkelt använts tills de är helt utslitna.

  Korgflätning öppnar upp en möjlighet att använda flera välbekanta, inhemska naturmaterial från hö till vide och kvistar, näver, säv och pärt. När man samlar naturmaterial är det naturligtvis alltid viktigt att ha respekt till naturen och be om markägarens tillstånd. Man kan även fläta med återvunna textilier. Flätade, sydda korgar är ett bra sätt att återanvända till exempel slitna jeans. En tjusning med flätningstekniker är också de otaliga materialalternativen.

  ”Strumpkorgen, leksakskorgen, brödkorgen, vedkorgen, cykelkorgen – korgarna har inte försvunnit någonstans. De har fortfarande en plats i så gott som alla människors liv. Av tradition har flätade korgar tillverkats av naturmaterial, men de grundläggande flätningsteknikerna kan utnyttjas med ett brett spektrum av material. Jag ser verkligen fram emot att få se hurdana innovativa tillämpningar som kommer att utvecklas inom korgflätning under nästa år”, säger Minna Hyytiäinen.

  TÄGIT: