Hantverksskolor

Taitoorganisationen ansvarar för undervisning i hantverksfärdigheter

Undervisningen i hantverksfärdigheter börjar med Taito Krabater inom Taitoorganisationen. Organisationen ordnar kurser och utbildning i hantverk för alla, från småbarn till seniorer.

Hantverkskunskaperna stöder holistisk inlärning. Forskningen har visat, att hantverket kopplar av, stärker koncentrationsförmågan och aktiverar olika delar av hjärnan. Många yrken kräver att man är skicklig med händerna. Grundläggande undervisning i konstämnen ordnas vid Taito hantverks- och formgivningsskolor, där man lär sig hantverkets faser från planering till utförande. Undervisningen utgår från elevens egna erfarenheter, arbete med händerna, tillverkning av produkter och självuttryck. Hantverks- och formgivningsskolan ger goda grunder för mångsidigt kunnande inom hantverk och gör olika tekniker och material bekanta. Man har nytta hela livet ut av de inlärda kunskaperna.

Taito-hantverksskolorna på olika håll i landet ger grundläggande konstundervisning till 4–16 år gamla barn och unga samt till vuxna. I hantverksskolan lär man sig hantverk från planering till utförande. Utgångspunkten finns i elevernas egna erfarenheter, arbete med händerna, framställning av produkter och uttryck. Undervisningen utvecklar kunskaperna, skickligheten och färdigheterna inom hantverkskulturens olika delområden, vilket stärker studerandens personlighet och estetiska förmåga och uppmuntrar till kreativ problemlösning. Undervisningen grundar sig på en läroplan, den är målinriktad och den går vidare år för år.

Sommarkurser och eftermiddagsverksamhet

Taitoföreningarna ordnar kurser och läger för barn och unga under skolloven. Fråga mera om verksamhet för barn och unga hos närmaste taitoförening.

käsityökoulut kartalla

1   Etelä-Suomen Taito käsityö- ja muotoilukoulu
Helsinki, Lappeenranta, Hyvinkää, Lohja, Porvoo, Tuusula, Vantaa

2   Käsityökoulu Flink 
Porvoo
3 Taito-käsityökoulu Hanttis
Parainen
4   Taito-käsityökoulu Kymenlaakso
Kouvola, Hamina, Lahti
5   Taito-käsityökoulu Satakunta
Sastamala, Noormarkku, Kankaanpää
6   Taito käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä
Tampere, Akaa, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
7   Taito käsityö- ja muotoilukoulu Näppi
Seinäjoki, Alavus, Kauhajoki, Isokyrö, Vaasa, Ähtäri
8   Taito käsityö- ja muotoilukoulu Jyväskylä
Jyväskylä, Joutsa, Saarijärvi
9  Savon Taito-käsityökoulu 
Mikkeli, Pieksämäki, Varkaus, Joroinen, Leppävirta, Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti ja Pielavesi
10  Taito käsityökoulu Kässä
Joensuu, Ilomantsi, Lieksa, Tohmajärvi
11   Taito käsityö- ja muotoilukoulu Keski-Pohjanmaan
Kokkola, Kalajoki, Kannus, Sievi
12   Taito-käsityökoulu Pohjois-Pohjanmaa
Oulu
13 Taito-käsityökoulu Peukku
Rovaniemi

Hur kommer jag in i hantverksskolan?

Ansökningstiden till taitoföreningarnas hantverksskolor infaller i maj. Undervisningen är avgiftsbelagd och terminsavgifterna varierar något mellan hantverksskolorna, bland annat beroende på om materialkostnaden har integrerats i avgiften eller om materialkostnaderna betalas separat. Det lönar sig att fråga efter den egna hantverksskolan avgifter direkt från hantverksskolan.

Taito-hantverksskolorna ställer i maj-juni ut sina resultat från hela året. Om hantverksskolan intresserar, så lönar det sig att titta in på utställningen och fråga mera om verksamheten.

Förbund för grundläggande konstundervisning TPO rf 

Grundläggande konstundervisning ges av läroinrättningar i konstämnen och tillsammans bildar de TPO-förbundet:
http://www.artsedu.fi/ 

Förbundet för grundläggande konstundervissning TPO rf främjar konstfostran och samarbete mellan olika konstformer samt betraktar systemet för konstfostran som en helhet. Förbundet har ställt som mål att konstfostran av hög kvalitet och nivå ska vara en grundläggande rättighet för alla barn och unga, oberoende av ekonomisk ställning och hemort.

Alla förbund inom grundläggande konstundervisning är medlemmar i Förbundet för grundläggande konstundervissning TPO rf:

  • Förbundet för scenkonstskolor rf
  • Taitoförbundet / Förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito rf
  • Förbundet för konstskolor för barn och unga i Finland rf
  • Finlands musikläroinrättningars förbund rf
  • Sällskapet för ordkonstundervisning i Finland rf
  • Förbundet för Finlands Dansläroinrättningar, STOPP rf.

TPO-förbundet fungerar i samarbete med Medborgarinstitutens förbund MiF. TPO-förbundets bakgrundsorganisationer representerar sammanlagt 286 medlemsläroinrättningar. Läroinrättningarna som ger grundläggande konstutbildning har sammanlagt cirka 121 000 barn och unga som elever.