Taito-palkinnot

Taitoliitto jakaa käsityöalan tunnustuspalkintoina joka toinen vuosi käsityöyrittäjille suunnatun Taito-palkinnon ja joka toinen vuosi nuorelle taitajalle suunnatun Taito Junior-palkinnon.

 

Junior Taito-palkinto 2021 14-vuotiaalle neulomisesta innostuneelle Emmi Pourulle

Emmi Pouru Junior Taito-palkinnon 2021 saaja

Taitoliitto jakoi toukokuussa 2021 kolmannen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdotettavan nuoren tuli olla 13–24-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 39 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä, harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Junior Taito-palkinto on huomionosoitus, jolla halutaan kannustaa käsityöinnostusta ja palkittavaksi nostetaan omalla osaamisellaan esimerkillinen nuori taitaja.

Emmi Pourun neuleinnostus poiki myös
4H-yrityksen

Junior Taito-palkinnon saajaksi valittiin sastamalalainen 14-vuotias Emmi Pouru. Emmi innostui neulomisesta seitsemännellä luokalla ja on sen jälkeen neulonut paljon erilaisia sukkia, pipoja, kaulureita ja jo jonkun paidankin. Palkintoraati kiinnitti huomiota erityisen huolelliseen ja taidokkaaseen käsityön jälkeen. Emmillä on Instagram-tili @knitsbyemmi ja siellä jo yli 1000 seuraajaa. Hän on myös perustanut heti harrastuksen alussa 4H-yrityksen ja tekee neuleita myös tilaustöinä. Hän on myös ommellut itselleen, mutta neulominen vei heti alussa mukanaan ja tuntuu kaikkein mieluisimmalta käsityötekniikalta.

> LUE LISÄÄ EMMI POURUSTA

 


 

Taito-palkinto 2020
Jenni Vanhanen, Iltamaa, Jen’s Finland Oy

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkinnon saajaksi esitettiin 39 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati ja raati päätti antaa myös kaksi kunniamainintaa.
Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Taitoliiton suojelija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Taitoliitto ja LähiTapiola päättivät yhdessä palkintoraadin kanssa, että palkinto jaetaan alkuperäisessä aikataulussa, vaikka poikkeusoloista johtuen juuri nyt ei voida järjestää palkitsemistilaisuutta. Kaikki näkivät että näissä oloissa yrittäjien ja käsityön toimialan tukeminen on erityisen tärkeää.

Jenni Vanhanen, Iltamaa, Jen’s Finland Oy

Nummelassa toimivan Iltamaan elämysryijyissä yhdistyy perinteinen, suomalainen materiaali, tekstiilitaide ja -tekniikka sekä uusi ja nykyaikainen suunnittelu. Jenni Vanhasella on takana pitkä ura IT-alalla ja hän on yhdistänyt osaamisensa informaatiotekniikan alalta perinteiseen suomalaiseen ryijyyn. Ryijyt ovat eettisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla tuotettuja mittatilaustöitä, jotka eivät kuluta luonnonvaroja ja ovat pitkäikäisiä hyvin säilytettyinä. Taito-palkintoraati piti mahdollisuutta yhdistää oma valokuva perinteiseen suomalaiseen ryijytekniikkaan kiinnostavana uutena markkina-alueena, joka voi löytää ryijylle aivan uusia asiakaskuntia.

”Olen onnellinen voidessani yhdistää IT-osaamiseni, kansainvälisen kokemukseni ja rakkauteni käsitöihin näiden tuotteiden kautta. Käsitöillä voidaan myös ylläpitää aivojen toimintoja ja saankin auttaa ryijyjen kautta monenlaisia ihmisiä toteuttamaan itseään ja pitämään yllä aktiivista ajatustyötä. Minulle on tärkeää edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja panostan yrityksessäni myös heidän osaamisensa käyttöönottoon”, kertoo Jenni Vanhanen.

Samalla kun yrityksen tavoitteena on tehdä kansainvälinen läpimurto, Jenni panostaa neljään arvoon toiminnassaan. Iltamaan brändissä näkyy vahvasti kotimainen lähituotanto, ekologisuus, yhdenvertaisuus ja luonto. Kaikki toiminta toteutetaan näiden arvojen mukaan. Erityisen tärkeäksi Jenni Vanhanen kokee mahdollisuuksien luomisen vaikeasti työllistyville ja kehitysvammaisille ammattilaisille. Hän on palkannut yritykseensä sekä kuntoutujia että nuoria ja tekee yhteistyötä erilaisten kehitysvammaisten toimijoiden kanssa. Jennin lähipiiriin kuuluu kehitysvammainen artesaanisisko sekä näkövammainen serkku, joiden työllistymistä ja ammatin harjoittamista Jenni on seurannut läheltä ja toivoo pääsevänsä vaikuttamaan ja tuomaan esille erityisryhmien työllistymisen esteitä.

Iltamaa on tuonut vahvasti esille myös suomalaisen villan hyödyntämistä ja aiemmin toteutettiin paikallisen lammastilan kanssa villapilotti, jossa testattiin, miten kotimaisten maatiaisrotujen villa sopii ryijylangaksi. Lanka kehrättiin Suomessa. Suomalainen puhdas, värjäämätön villa sopii erinomaisesti omista kuvista suunniteltuihin ryijyihin.

Mittatilausryijyjen lisäksi Iltamaa järjestää ryijykursseja, tekee räätälöityjä ryijypaketteja asiakkaan omasta valokuvasta ja seuraava askel toiminnassa tulee olemaan verkkokurssien toteuttaminen.

www.iltamaa.fi
Videoesittely: https://youtu.be/oq66VXyuydM
Jenni Vanhanen, puh. 440 7441723

Täsmennys 5.8.2020:
Taito-palkinto annetaan tunnustuksena käsityöyrittäjyydestä. Ryijyn ja valokuvan yhdistämistä ovat aiemmin kehittäneet Suomessakin Suomen Käsityön Ystävät sekä Marko Vähä-Erkkilä ja Marjukka Vuorisalo.

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2020 Taito-palkinnon lisäksi palkintoraati halusi jakaa kaksi kunniamainintaa.

Koru- ja Taidekäsityö A.Kangasniemi ky

Pohjoisessa, Ounasjoen varressa Ari ja Irene Kangasniemi pyörittävät käsityömatkailun uranuurtajayritystä. Yritys palvelee maailmanlaajuisesti matkailijoita ja tarjoaa heille käsityöelämyksiä tuotteina ja työpajoina. Taito-palkintoraati piti yli 20 vuotta toimineen yrityksen toimintaa matkailullisesti ainutlaatuisena ja merkittävänä tapana jakaa suomalaista käsityötaitoa eteenpäin.

www.hornwork.fi

T:mi Kiesimestarit

Jenni Mäntysen Kiesimestarit on vuonna 1995 perustettu perinteinen käsityöyritys, joka sijaitsee Ypäjällä, Suomen hevospitäjässä. Yritys tekee vanhojen hevosvetoisten ajovälineiden restaurointia ja kunnostusta. Restaurointityöhön käytetään perinteisiä työtapoja ja- materiaaleja, aina kuin se suinkin on mahdollista. Taito-palkintoraati halusi nostaa esiin katoavan ammattitaidon ylläpitämisen ja perinteisten tekniikoiden erityisosaamisen.

www.kiesimestarit.fi

____________________________________________________________

Taito-palkintoraati 2020
-  tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, raadin puheenjohtaja
- Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja Tuulia Kaskinen, Demos Helsinki
- yritysvastuupäällikkö Elina Kuusela, LähiTapiola
- muotoilija, yrittäjä Kirsi Pasanen, Muoto 2
- muotoilija, yrittäjä Mikko Kentta, Muoto 2
- toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Taitoliitto


 

Junior Taito-palkinto 2019 tamperelaiselle kässätubettaja Kaisa Ojaniemelle

Taitoliitto ja LähiTapiola jakoivat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdotettavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 37 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Junior Taito-palkinnon saajaksi valittiin tamperelainen 20-vuotias Kaisa Ojaniemi.
Kaisa jakaa aktiivisesti käsityötaitoaan Instagramissa ja ohjevideoilla Youtubessa ja innostaa näin myös muita nuoria käsityön pariin. Hän on hyvä esimerkki siitä, että käsityöt ja omien vaatteiden tekeminen on mahdollista kenelle vaan eikä tarvitse heti olla supertaitaja, vaan videoiden kautta oppiminen innostaa kokeilemaan.
Lue lisää:
https://www.taito.fi/junior-taito-palkinto2019

 

 


 

Vuoden 2018 Taito-palkinto: PIHKA Collection

Taito-palkinto on merkittävin suomalaisen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto ja se jaetaan joka toinen vuosi.
Palkinto jaettiin 2018 kahdeksannen kerran. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoesityksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiin 23 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati.

PIHKA Collection on vuonna 2013 perustettu kolmen rohkean nuoren naisen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa kotimaisia designtuotteita nahasta. Päämyyntiartikkelina ovat vahvalla käsityötaidolla valmistetut kengät ja laukut, sekä niiden ympärille kehitetty kurssitoiminta. Elämyksellisillä nahkatyökursseilla asiakkaat pääsevät valmistamaan itselleen valikoituja tuotteita omilla mitoillaan ja valitsemillaan väreillä. Palkintoraati piti erityisen merkittävänä sitä, että yritystoimintaan on tuotu lisäulottuvuus kurssitoiminnalla ja näin PIHKA Collection myös jakaa käsityötaitoa eteenpäin.

Tampereen Kehräsaaressa toimivan PIHKA Collectionin tuotteet ovat pohjoismaisen designin tapaan tyylillisesti selkeälinjaisia, oivaltavia ja laadussaan tinkimättömiä. Kotimainen suunnittelu ja valmistus ovat merkittävä osa tuotteisiin sisältyvää arvopohjaa. Apuna tuotannossa on huolella valittuja pirkanmaalaisia alihankkijoita. Yrityksen asiakasryhmä koostuu tiedostavista kuluttajista, jotka arvostavat kädentaitoja, läpinäkyviä tuotantoketjuja, yksilöllisyyttä, kohtaavaa asiakaspalvelua, sekä tuotteiden pitkää elinkaarta ja huollettavuutta.

Suutarikisälli ja artesaani Maisa Salonen vastaa pääasiassa tuotteiden valmistuksesta. Artesaani ja jalkinemuotoilijaksi valmistuva Roosa Mattsson puolestaan keskittyy erityisesti tuotekehitykseen ja kurssitoiminnan kehittämiseen. Sekä artesaanin että ekonomin tutkinnot suorittanut Sofia Salmi hallitsee etenkin yhteistyöverkostojen ja viestinnän kehittämisen.

– Suunnittelemme tuotteet pitkäikäisiksi, jopa käyttäjänsä koko elämän mittaisiksi matkakumppaneiksi. Lähituotanto, ekologiset materiaalit ja kestävän kehityksen mukainen toiminta ovat yrityksemme toiminnassa keskeisiä ohjenuoria. Olemme valinneet päävalmistusraaka-aineeksi nahan, joka on ominaisuuksiltaan kulutusta kestävää ja helppohoitoista. Laadukas raaka-aine pidentää huolella valmistetun tuotteen elinikää.

– Visiomme mukaan olemme hyvää vauhtia matkalla kansainväliseksi toimijaksi. Vahva brändimme on niin koti- kuin vientimarkkinoillakin yksi vetovoimatekijöistämme. Myös markkinoiden ja trendien seuraaminen kuuluu toimintatapaamme. Yksi omistajayrittäjistämme kuuluukin Suomen edustajistoon kansainvälisessä Intercolor väri- ja trendiennuste palvelussa, kertovat PIHKA Collection yrittäjät Maisa, Roosa ja Sofia.

https://www.pihkacollection.fi/

Taito-palkinto raati 2018

 • Heikki Jylhä-Vuorio, muotoilija, Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja, raadin pj
 • Arto Heinonen, johtaja, LähiTapiola
 • Minna Hyytiäinen, muotoilija, Taitoliiton toiminnanjohtaja
 • Marianne Huotari, muotoilija, STUDIOsmoo 
 • Harri Koskinen, muotoilija, Teollisuuden Ystävät Oy

 

 

 

Taito-palkinnon saajat

 • 2016 Lasisisirkus
  kunniamaininnat:
  Kirjosilta ja Suomen käsityöyrittäjät
 • 2014 Polkka Jam
 • 2012 Huopaliike Lahtinen
 • 2010 Noolan Oy
 • 2008 Seppämestari Jouko Nieminen
 • 2006 Studio Halonen
 • 2004 Anneli Keinonen

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2018 Taito-palkinnon lisäksi LähiTapiola lahjoitti kaksi 2000 euron arvoista kunniamainintapalkintoa, jotka palkintoraati päätti antaa seuraaville yrityksille:

Muoto2

Muoto2 on valmistanut laadukkaita sisustustuotteita Lahdessa vuodesta 2010.  Kahden muotoilijan, Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan perustama yritys oli ensimmäinen suunnittelutoimisto, jolla oma tuotanto on ollut mukana alusta asti. Tärkeimmät tuotteet ovat yksilölliset, omalla tehtaalla valmistetut puutuotteet niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Yritys tekee mittatilauskalusteita ja pienesineitä tinkimättömällä laadulla. Tuotteet ovat omaleimaisia, edustavat selkää ja modernia skandinaavista muotoilua ja niissä on jotain uutta sekä viitteitä myös perinteiseen.

http://www.muoto2.fi/

Tmi Soja Murto

Soja Murto on työskennellyt usean vuoden ajan aktiivisesti suomalaisen kansallispukuperinteen puolesta ja on tehnyt kansallispuvun helpommin lähestyttäväksi. Hänellä on vahva kansanomaisten työtapojen osaaminen, joka ulottuu kankaiden ja nauhojen kudonnasta erilaisiin kirjontoihin ja ompeluun. Soja Murto on laittanut alulle suuren suosion saavuttaneet kansallispukujen tuuletuspiknikit, perustanut Facebookin Kansallispuku-ryhmän ja yhdistänyt ja yllyttänyt ahkerasti harrastajia ja ammattilaisia toimimaan kansallispuvun näkyvyyden eteen. Hän on myös tuonut markkinoille kansallispukukankaista ideoituja paino- ja trikookankaita ja näin halunnut lisätä kansallispukuperinteen näkymistä suomalaisten arkipukeutumisessakin.

http://www.kansallispuku.com


Taito Junior -palkinto

2017 – Mikael Peltoketo

Taitoliitto ja LähiTapiola ovat perustaneet uuden nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon, joka jaettiin ensimmäisen kerran 11.4.2017. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdottavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 40 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Ensimmäisen Taito Junior -palkinnon saajaksi on valittu nurmolainen 16-vuotias Mikael Peltoketo. Mikaelin erityisosaamista on puukkojen valmistus ja hän kertoo aloittaneensa puukkojen tekemisen koulussa 7. luokalla. Mikael on pitänyt yllä perinteistä, taitoa vaativaa puusepän käsityötä omassa tekemisessään. Hän kertoo, että esikuvina ovat olleet käsistään taitavat isovanhemmat.

– Käsityöt antavat minulle tuotteliaan viihdykkeen ja mahtavaa vastapainoa koulutyölle. Siinä saa toteuttaa itseään ja työn valmistuessa voi kokea onnistumista. Kun projekti kestää kauan se on suorastaan legendaarinen tunne, kun lopulta näkee valmiin lopputuloksen, jonka eteen on tehnyt pitkään töitä, Mikael kertoo.

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Mikael on puukkojen kahvoissa yhdistänyt taidokkaasti eri puulajeja ja myös korjannut muutamia vanhoja kirveitä tehden niihin uudet varret ja kunnostanut vanhat ruosteiset terät. Työvälineitä löytyy hyvin kotoa mutta Mikael käy myös kansalaisopiston puutyöpiirissä tekemässä puukkoja. Mikael toivoo, että käsityö on jatkossakin hänelle leppoinen harrastus, jossa voi kokea onnistumista ja nähdä omien käsien jälkeä. Hän on käynyt myös Näppi-käsityökoulua 6 vuotta ja suorittanut taiteen perusopetuksen perusopinnot.

– Yleisesti nuorten kertomuksissa käsityön merkityksestä nousi voimakkaasti esille käsityön tärkeys nuorten hyvinvoinnille, moni ehdokkaista kertoi, että käsityö antaa mahdollisuuden onnistua ja ilmaista itseään, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Ilahduttavaa oli myös huomata, että nuorten käsityöharrastus ei ole sidottu sukupuoleen, merkittävä osa esityksistä koski poikia. Käsityö toimii niin nuorilla kuin vanhemmillakin myös sosiaalisen yhteisön lujittajana, useita esityksiä tuli myös yhdessä toimivilta ryhmiltä.

LähiTapiola ja Taitoliitto jakavat toukokuussa myös stipendejä taitoyhdistysten käsityökoululaisille. LähiTapiola lahjoittaa 50 euron arvoiset stipendit kullekin käsityökoululle ja toisen saman suuruisen stipendin lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Kukin koulu jakaa kaksi stipendiä taiteen perusopetuksessa ansioituneille käsityökoululaisille.

 Taito Junior -palkinto jaetaan seuraavan kerran 2019.