Käsityögaalassa 2023 palkitut

Tampereella juhlittiin 24.8.2023 toisen kerran valtakunnallisessa Käsityögaalassa, jossa käsityön tekijät saivat oman paikkansa punaisella matolla. Käsityögaalassa palkittiin tekijöitä seuraavissa kategorioissa: Vuoden käsityöharrastaja, Vuoden käsityöpersoona, Vuoden kehrääjä ja Vuoden yhteistyökumppani. Lisäksi palkittiin alueellinen Pirkanmaan Taito-käsityöyrittäjä. Tämän vuoden gaalan järjesti Taito Pirkanmaa yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Käsityögaalan mahdollisti Tampereen kaupunki, tarjoamalla gaalalle juhlavat puitteet Tampereen raatihuoneella.

Käsityögaalan palkitsemisilla halutaan nostaa esille käsityökulttuuria edistäviä osaajia sekä lisätä käsityöharrastuksen tunnettuutta ja arvostusta.

Vuoden käsityöharrastaja 2023
AILA AHO

Aila Aho Vuoden 2023 käsityöharrastaja kuvattuna Tammerkosken rannalla.
Aila Aho, kuva Tiina Hautamäki.

sairaanhoitaja, Tampere
Instagram @ailan_kasilla

Aila on pitkän linjan käsityöharrastaja, jonka taidot ovat karttuneet aluksi mummon opissa ja myöhemmin hän on osallistunut lukuisille eri toimijoiden järjestämille käsityökursseille. Aila on myös suorittanut aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän Tampereen seudun työväenopistossa. Opintojen aikana Aila osallistui aktiivisesti ryhmän näyttelyihin ja tapahtumiin. Lisäksi hän on järjestänyt oman yksityisnäyttelyn ”Elämän voima 60 W”, keväällä 2023.

Aila on monipuolinen tekijä, joka hallitsee laajan kirjon materiaaleja ja tekniikoita. Hän tekee luovia ja omaperäisiä ratkaisuja sekä haastaa itseään uuden oppimiseen.

Aila arvostaa Suomessa tarjolla olevia mahdollisuuksia osallistua erilaisille korkeatasoisille kursseille sekä osallistumisen myötä syntyvää yhteisöllisyyttä. Aila kuvaa itseään käsityön perusharrastajaksi, joita Suomessa on paljon. Hänelle käsityöllä on valtava merkitys elämässä ja se on yksi tapa tavoitella unelmia ja olla osa elinikäistä oppimista sekä itsensä kehittämistä.

Palkintona Suomen Kädentaidot -messujen messuviikonloppu-paketti hotellimajoituksella marraskuun messuille. Vuoden käsityöharrastaja valinnan tekivät yhteistyössä Taitoliitto, Kansalais- ja työväenopistojen liitto sekä Suomen Kädentaidot -messut.

Vuoden käsityöpersoona 2023
TIINA HUHTANIEMI  

Vuoden käsityöpersoona 2023 Tiina Huhtaniemi.
Tiina Huhtaniemi, kuva Jonna Hietala.

yrittäjä, Lankakauppa Titityy Oy toimitusjohtaja, Jyväskylä
www.tiityy.fi

Hän on työllään ja persoonallaan edistänyt poikkeuksellisen ansiokkaasti suomalaista käsityökenttää. Innostuksella, rohkeudella ja uteliaisuudella uuteen hän on tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisen villan parissa. Hän tuntee villan koko prosessin kuidusta kansainvälisille markkinoille. Kauneudentajulla, intohimolla ja kyvyllä kiinnittää huomio myös pieniin yksityiskohtiin, hän on luo4nut Suomeen maailmanluokan huippuun sijoittuvan lankamyymälän. Hänellä on kyky rakentaa verkostoja ja omalla persoonallaan hän on edistänyt käsityökentän yhteisöllisyyttä. Neulefestarit kokoavat vuosittain tuhansia käsityön ystäviä yhteen neulomaan ja viettämään aikaa yhdessä. 

Vuoden käsityöpersoonan valitsee käsityölehdistö. 2023 valinnan tekivät yhteistyössä käsityölehdet Taito ja Laine.

Vuoden kehrääjä 2023
PIRKKO HUHTALA

Pirkko Huhtala Vuoden 2023 kehrääjä kehrää rukilla.
Pirkko Huhtala, kuva Johanna Aydemir.

Pirkko Huhtala on Kehrääjien Kilta ry: n perustajajäsen. Kilta on toiminut jo yli 30 vuotta. Pirkko Huhtala on erityisesti edistänyt ja opettanut pellavan kehruuta perinnerukilla. Häneltä on myös saanut tietoa ja ohjausta vanhan rukin kunnostamiseen

Hän on esitellyt pellavan kehruuta ja muokkausta monissa erilaisissa tapahtumissa mm. keskiaikamarkkinoilla, käsityömessuilla ja monissa pienissä kylätapahtumissa usean vuosikymmenen ajan. Rautakautisista pystykangaspuista ja värjäyksestä on myös saanut häneltä neuvoja. Hän myös osallistunut aktiivisesti somessa pellavan kehruuta ja muokkausta koskeviin keskusteluihin vastaten kysymyksiin.

Vuoden kehrääjä palkitaan käsi- ja taideteollisuuden hopeisella taitomerkillä.
Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2023 on kehräys. Valinnan teki Kehrääjien killan esitysten pohjalta Taitoliitto.

Vuoden yhteistyökumppani 2023
SUOMEN MAATALOUSMUSEO SARKA

Loimaa
www.sarka.fi

Maatalousmuseo Sarka on perinteitä kunnioittava, mutta uutta luova ja eteenpäin katsova toimija. Ennakkoluulottomalla ja asiantuntevalla otteella he ovat tuoneet yhteistyöhön osaamistaan ja näkemystään sekä osoittaneet hyvää kumppanuutta ja talkoohenkeä Neliömetri pellavaa -hankkeen aikana. Yhteistyö on ollut kaikin puolin joustavaa, sujuvaa ja välitöntä. Yhteistyöllä on edistetty käsityöperinteiden siirtämistä uusille sukupolville sekä käsityötaitojen säilymistä Suomessa.

Vuoden käsityökumppanin nimeää Taitoliitto. Yhteistyökumppani on edistänyt käsityöalaa yhteistyössä Taitojärjestön kanssa.

Pirkanmaan Taito-käsityöyritys 2023
PMK VÄRJÄÄMÖ

Hämeenkyrö
www.pmkvarjaamo.fi

PMK Värjäämö on vuonna 2005 perustettu tekstiilivärjäämö. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Pirkanmaalla Hämeenkyrössä, mutta värjäämö tuottaa palveluja koko Suomeen.

PMK Värjäämö tuottaa laadukkaita värjäys- ja viimeistyspalvelut tekstiiliteollisuudelle. Langanvärjäyksessä PMK Värjäämöllä on Suomessa aivan keskeinen rooli, värjäämö palvelee tuhansin värisävyin yli kymmentä langantuottajaa Suomessa. Juuri tämä tekee heistä mielenkiintoisen ja palkinnon arvoisen – PMK värjäämö mahdollistaa, että me käsityöntaitajat pystymme leikittelemään väreillä ja toteuttamaan omia käsityöunelmiamme.

Palkinnon jakaa Taito Pirkanmaa.

Käsityögaalassa palkitut henkilöt yhteiskuvassa.
Aila Aho, Pirkko Huhtala, Elsa Hietala / Suomen maatalousmuseo Sarka, Tiina Huhtaniemi, Pauli Laikola / OMK Värjäämö Oy, Kuva Juha Jäntti.

Sivun henkilökuvat:

Aila Aho, kuva Tiina Hautamäki.
Tiina Huhtaniemi, kuva Jonna Hietala.
Pirkko Huhtala, kuva Johanna Aydemir.