Käsityömatkavinkkejä kesälle 2023

Nainen katselee vaatteita Kenkäveron kesäkaupassa.

Kesäinen Suomi on täynnä kivoja piipahduskohteita ja hurmaavia putiikkeja, joista voi löytää paikallisia käsityöaarteita tai poimia mukaan ihanaa kesätekemistä omaan käsityökoriin. Pyysimme taitoyhdistyksiltä vinkkejä kesän käsityökohteista ja kokosimme niitä tälle sivulle. Varmasti on paljon myös muita kivoja kohteita, mutta tutkipa tämä lista ja merkkaa itsellesi muistiin kaikki omien kesäreittien varrelle osuvat kiinnostavat pysähdyspaikat.

HAILUOTO

Tikkuröijypäivät Hailuodossa 8.-9.7.2023
Taito Pohjois-Pohjanmaa on tapahtumassa mukana kehräystyöpajan merkeissä la 8.7.2023 klo 12-15 Kniivilän kotiseutumuseolla.
https://www.hailuoto.fi/tapahtumat/tikkuroijypaivat/

Tikkuröijy-näyttely 31.8. asti, Galleria Luoto
Tikkuröijynäyttelyssä on esillä tekstiilitaiteilija Mari Nurmenniemen teos Hand/Machine – Yksi ja kolme tikkuröijyä
.https://hailuoto-seura.fi/galleriat/galleria-luoto


HELSINKI

Taito Shop Helsinki/ CraftCorner, Eteläesplanadi 4

Taito Shop Helsinki kuvattuna ulkoa.

Käsityötuotteita: puurasioita, huopa pannunalusia yms.

Taito Shop Helsinki sijaitsee aivan meren läheisyydessä, ravintola Kappelin vieressä. Lähellä sijaitsee 1930-luvulla rakennettu Espan lava, jossa on tarjolla musiikkia vapusta elokuun loppuun.
Lautta Suomenlinnaan lähtee myymälämme vierestä kauppatorilta, saaressa voit viettää kauniin kesäpäivän. Matkalla Suomenlinnan lautalle voit poiketa CraftCornerissa tutustumassa laajaan valikoimaamme Suomalaista käsityötä, designia, koruja, vaatteita ja asusteita.
CraftCornerissa toimivat Taito Shop Helsinki, Taitogalleria ja U26 shop.

Kesäkuussa Nakoan Kesä PopUpin, valikoimassa ihania pellavaisia mekkoja ja vaatteita.

Heinäkuussa Pirkanmaa Muotoilee -näyttely. Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n näyttely nostaa esiin paikallisia muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä sekä alan monipuolista kirjoa ajankohtaisen teeman näkökulmasta.


ISOKYRÖ

Taitokeskus Villavintti, Pohjankyröntie 136

Taitokeskuksen käsityömyymälä palvelee kesämatkailijoita tuttuun tapaan arkisin Isonkyrön kunnantalon rakennuksessa. Isokyrö-tuotteet ja ainutlaatuiset pohjalaistuotteet ovat oiva matkamuisto tai tuliainen Etelä-Pohjanmaalta.
Villavintin lanka- ja lahjatavaramyymälä avoinna ma–to 10–16 ja pe 10–15.
Fiini Naturally isokyröläisen luonnonkosmetiikan Pop Up 31.7. asti.
Isonkyrön 1700-luvun markkinat 11.–13.8.2023
Elokuussa Isossakyrössä on käsityön juhlaa Kyrönjoen rannalla Vanhan kirkon kupeessa, kun käsityöläisiä saapuu myymään ja esittelemään upeita tuotteitaan vuosi vuodelta suuremmalle määrälle markkinavieraita 1700-luvun hengessä.


JOENSUU

Taitokortteli, Koskikatu 1
https://taitokortteli.fi/

Taitokorttelin pihapiiri Joensuussa.

Taitokorttelin kesänäyttelyt 3.7.–5.8.
Taitokorttelin kesäaitoissa Juuan Kivenveistofestivaalin kiviveistoksia ja virkattuja moottorisahoja.

Lasten polkuautopiha on avoinna 3.7.–3.8. Taitokorttelin sisäpihalla. Ohjattua liikenteenopiskelua ja huimaa polkuautoilua. Pihan ohjaajat Pelastakaa Lapset ry.

Taito Torstai -pajat Taitokorttelissa
Taitokeskus Joensuu järjestää heinäkuun aikana joka torstai klo 10–15 Taitokorttelin sisäpihalla Taito Torstai –pajoja. Taito Torstaihin osallistuessa on hyvä huomioida, että pajat järjestetään ulkona. Sadepäivän sattuessa työskennellään Kauppaneuvoksen kahvilan kuistilla.
Taito Torstai-pajat ovat non stop -pajoja eli käsitöiden pariin voi pysähtyä vaikka ohikulkumatkalla. Varmistaaksesi paikan Taito Torstain -pajoihin suosittelemme ilmoittautumaan etukäteen soittamalla Taitokeskus Joensuuhun 050 3156 946 tai ilmoittautumalla Taitokorttelin verkkosivuilla.
6.7. Lasin- tai kattauksenalusia letittämällä ja ompelemalla
13.7. Kesäinen kukka paperinarusta
20.7. Tuunataan vaatteita kirjontatekniikoilla
27.7. Minitaulu tuftaamalla

Wanhan kaupungin päivä 5.8.
Wanhan kaupungin päivä tuo Taitokortteliin vanhan ajan markkinameininkiä lauantaina 5. elokuuta klo 10–15.
Myyntikojut ja -teltat ovat pullollaan uuden sadon herkkuja, maakunnan makuja ja tuotteita sekä käsityöläisten taidonnäytteitä.


JYVÄSKYLÄ

Suomen Käsityön museo ja Taito Shop Jyväskylä, Kauppakatu 25
https://www.craftmuseum.fi/

Suomen käsityön museon aistitilassa lapsi ja aikuinen kokeilevat erilaisia käsityömateriaaleja.

Aivan Jyväskylän ydinkeskustassa on useampikin kiva käsityökohde.

Näyttelyt Suomen käsityön museossa:
Suomen lasitaiteen ikonit -näyttely 27.8. asti
Kaarnaseppä Raimo Mutanen 17.9. asti.
Uudenkarheat kansallispuvut II 15.10. asti.
Muodosta käsin proto 27.8. asti
Ikkunanäyttely: Käsityöaktivismi 25.6. asti.

Kuvat: Suomen käsityön museo/Hanne Manelius

Lisäksi Jyväskylässä kannattaa poiketa Vanhalla Toivolan pihalla
https://toivolanpiha.fi/


KAJAANI

Karolineburgin kartano, Karoliinantie 8

Mikroväräyskurssilla luot oman värimaailmasi lankaan.

la 1.7. klo 10-16
Taito Pohjois-Pohjanmaa järjestää kesäisen tapahtuman Kajaanissa Karolineburgin kartanossa. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua Taito PP:n kurssi- ja työpajatoimintaan Taito PP:n ammattilaisten johdolla. Voi tulla ihan vain tutustumaan toimintaan ja viihtymään kanssamme tai osallistua myös kursseille ja työpajoihin. Ohjelmassa on mm. mikrovärjäyskurssi sekä saippuakurssi. Näihin on ennakkoilmoittautuminen sekä osallistumismaksu. Osallistujamäärä on rajoitettu, joten paikka kannattaa varata nopeasti! 

Korutyöpajassa pääset virittäytymään esimerkiksi kesän juhliin kokoamalla oman korvakorut, kaula- tai rannekorun. Materiaalibaarista löydät laajan valikoiman erilaisia osia pehmeästä kovaan sekä värikylläisistä luonnollisiin sävyihin. Korutyöpajaan voit tulla oman aikataulusi mukaan, ei ennakkoilmoittautumista. Materiaalimaksu 15 €.

Jos et ole vielä tutustunut tuftaukseen tai vuoden käsityötekniikkaan kehräykseen, se on nyt mahdollista ja ihan ilmaiseksi. Neuvojamme opastavat molempien tekniikoiden saloihin päivän aikana.

Tapahtumassa on lisäksi tuotemyyntiä sekä infoa tulevista tapahtumist

Lue lisää ja ilmoittaudu kursseille täällä


KALAJOKI

Havulan kartano ja Havulan kahvila, Plassintie 56.

Havulan kartanon aittakahvilan pihapiiri.

Avoinna 26.6.–13.8. joka päivä klo 11–17.
Hilkan käsityöpajat keskiviikkoisin 5.7., 12.7., 19.7., 26.7. ja 2.8. Käsityötaidon ja taiteen näyttelyt Navetta-galleriassa, Aittagalleriassa ja Kahvilan galleriassa 1.7.–13.8. Näyttelyvieraat NuppuPrint ja Ritva Korhonen.
Merimarkkinat 1.7. klo 12–16.
Kansallispukupiknik 5.8. klo 12–14.


KOKKOLA

Kokkolan Designasema KNUT, Rautatienkatu 1 / rautatieasema

Designasema Knut myymälätila.

ma-pe 10-17 ja la 10-15
Designasema KNUT on käsillä tekemisen ja inspiraation solmukohta. KNUTista löydät aina jotain kivaa, tässä ja nyt. Valikoimaa yhdessä kuratoimassa Taito Shop Kokkola, PaaPii ja Finsket.

Kokkolan Vohvelikahvila Taito Keski-Pohjanmaa, Pitkänsillankatu 26

Kokkolan vohvelikahvila pihapiiri.

Käsitöiden pop-up myymälä Kokkolan Vohvelikahvilassa 26.8. asti. Avoinna ma-pe 10.30-19, la 10-18 ja su 12-18. Vohvelikahvilasta löydät tunnelmallisesta miljööstä seudun käsityöläisten Kokkola-tuotteet sekä ihanat tee se itse -tarvikepaketit.
Virkkaa Vohvelikahvilassa to 3.8. klo 16–18; pajamaksu 25 e sis. vohvelin ja opetuksen. Opi virkkaamaan kirjovirkkausta ja nauti vohvelista. Jämälankoja mukaan.

Taitokeskus Kokkola, Mannerheiminaukio 3

Aino Kajaniemen tekstiiliteos Viuhka, tyttö jolla viuhka kädessä, kudottu.

OLEMASSAOLO Aino Kajaniemen kuvakudoksia 6.6.–27.7.2023. Ma-pe klo 9-17.

Taito Shop Kokkola samassa osoitteessa avoinna ma-pe 9–15.
Uudistettu lankakauppa pullollaan ihania käsityömateriaaleja!


KOUVOLA

Taito Shop Kouvola, Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

Taito Shop Kouvola kuvattuna ostoskeskuksen käytävältä.

Keväällä 2023 uudistettu Taito Shop Kouvola sijaitsee aivan Kouvolan rautatieaseman vieressä, Kauppakeskus Valtarissa. Tuotevalikoima koostuu laadukkaista, vastuullisesti valmistetuista kotimaisista käsityöyrittäjien tuotteista. Meiltä löydät ideat, materiaalit ja ohjeet neulomiseen. Olemme erityisesti tänä kesänä painottaneet valikoimassamme paikallisuutta, vastuullisuutta sekä paikallisia käsityöyrittäjien tuotevalikoimaa. Tuotteissamme näkyy vahvasti paikallisuus, perinteet ja niiden soveltaminen nykypäivään.
Avoinna: ma-pe klo 10–17.


KUOPIO

Taito Shop Kuopio, Haapaniemenkatu 28
https://taitoshop.fi/kategoria/taito-shop-myymalat/taito-shop-kuopio/

Mualiman navan, Kuopion torin laidalta löydät Taito Shop Kuopion, jossa on monipuolinen valikoima kuopiolaisten käsityöyrittäjien ja muotoilijoiden tuotteita. Valikoimista löytyvät aina ihastuttavat Ebba Masalinin opetustaulutuotteet, paikkakuntaa kuvaavat Kuopio-tuotteet ja lähiruokaherkut, jotka muodostavat kokonaisuuden, jota ei kannata ohittaa.

Lisäksi runsas valikoima kivoja käsityötarvikepaketteja makrameesta suomalaiseen lampaanvillaan ja Sydän Savossa -neulemallistoon.
Järjestämme myös käsityökursseja. Tule mukaan käsityön ihmeelliseen maailmaan, koska itse tehty on ihanin! Taito Shop Kuopio on käsitöistä kiinnostuneiden ja kädentaitojen harrastajien ohittamaton käyntikohde


LAPPEENRANTA

Taito Shop Lappeenranta, Tasihinin talo, Kauppakatu 25

Taito Shop Lappeenranta ulkoa.

Taito Shop Lappeenranta sijaitsee kauniissa vanhassa puurakennuksessa, joka henkii menneitä aikoja. Kävelykadun varrella voit aistia paikallista kaupunkitunnelmaa, vierailla yksilöllisissä kädentaitojen puodeissa, matkallasi kohti Lappeenrannan satamaa ja linnoitusta. Vanha puurakennus, jossa Taito Shop sijaitsee, on nimeltään Tasihinin talo. Se on rakennettu vuonna 1828, ja sai nimensä venäläisen kauppiaan Nikolai Tasihinin mukaan. Merkkeinä meillä on myynnissä mm. Karoliina kynttilän -kynttilät, Villanne kesä- ja saunasukat, Rakuuna sarjasta huopalipokkaat ja rakuunavillasukat sekä Kainor sukkaplokit ja puikkomitat. Taito Shop avoinna: ti-pe klo 10–17 ja la klo 10–14, kesäkauppa on avoinna vko 24–33.

Alueella toimivat käsityö- ja taidekaupat sekä nähtävyydet:
Ideri, BellaMiina design, Livinki design, Never Too Lake, Wolkoffin talomuseo, ravintola Wolkoff, Raatihuone ja Raatihuoneen puisto.


MIKKELI

Kenkävero, Pursialankatu 6
https://www.kenkavero.fi/

Kenkävero vanha pappilarakennus.

Kenkäveron myymälässä nainen katselee vaatteita.

Lampaita Kenkäveron pihassa.

Upea, ainutlaatuinen Kenkäveron pappilamiljöö Mikkelissä on ohittamaton nähtävyys 5-tien varrella, aivan Saimaan rannalla. Ravintola, myymälät, puutarha ja tapahtumat muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa riittää ihasteltavaa koko päiväksi.

Kehräten-kesänäyttely 19.6.-27.8.2023.
Kenkäveron käsityömarkkinat to-pe 6.-7.7.2023
Kädet savessa, Paula Ruuttunen 30 vuotta keraamikkona-näyttely 19.6.-6.8.2023

Kenkäveron myymälässä monipuolinen valikoima suomalaista designia, yksilöllisiä vaatteita ja asusteita, paikkakuntatuotteita ja kodin sisustustuotteita sekä vaikkapa tuliaisiksi sopivia D.O. Saimaa lähiruokaherkkuja.
Myymälä palvelee ympäri vuoden joka päivä ma-pe klo 10-18, la klo 10-16 ja su klo 10-18. Heinäkuussa ma-su klo 10-18.

Kesämyymälästä löydät materiaalit, tarvikkeet, monipuolisen lankavalikoiman ja valmiit tarvikepaketit. Kesämyymälän löydät pihapiirin navettarakennuksen alakerrassa.

Pauliina Rungren Handicrafts Shop & Studio
Trendikkäitä koruja, oivaltavia sisustustuotteita ja laaja irtoteevalikoima teen ystäville.
Pauliina Rungren Handicrafts Shop & Studio palvelee ympäri vuoden ma-pe 10-18 ja la 10-16. Kesällä myös su klo 10-18.


ORIVESI

Oriveden taitokeskus, Keskustie 37

Taitokeskus Auvisen talo Orivedellä, valkoinen vanha puutalo.

Oriveden taitokeskus toimii tunnelmallisessa Auvisen talossa aivan Oriveden keskustassa. Hirsiseinien sisällä on monenlaista nähtävää matkailijoille: viehättävä myymälä sekä kotimaisen käsityön myyntinäyttely talon yläkerrassa kesän ajan (13.6.–19.8.).

Taitokeskuksella järjestetään myös kesäkursseja ja kutomomme on avoinna läpi vuoden. Auvisen talo on jo itsessään nähtävyys hirsiseinineen ja lukuisine kaakeliuuneineen.


OULU

Taito Shop Oulu, Rautatienkatu 11

Sisäkuva Taito Shop Oulun myymästä.

Olipa Oulu matkasi varrella tai se varsinainen kohde, pistäydy hurmaavassa Taito Shop -myymälässä. Valikoimassa on monipuolinen kattaus kotimaisten käsityöntekijöiden tuotteita, niistäkin suuri osa ihan oululaista alkuperää. Oulu-aiheiset tuotteet sekä paikalliset herkut ovat myymälän kulmakivi etenkin näin kesällä. Mikäli kesäkäsityökori kaipaa täydennystä, niin apua löytyy! Monenlaisia innostavia tarvikepaketteja ja työvälineitä löydät Oulun Taito Shopista.


PARAINEN ja KEMIÖ

Gullkrona Shop, Rantatie 16
Kesäpuoti Sattmark 1

Varusta valmistettu pannunalunen.

Saaristoteemaisia käsityötuotteita, kivoja lahjoja ja kesätuliaisia Gullkrona Shopista.

Kudontatuvat auki Paraisilla ja Kemiössä. Kemiössä pääsee tosiaan kutomaan koko kesän

Joka toinen lauantai (parilliset viikot) Taito-lauantai kello 12-15. 
Taito Lauantaina pääsee hengailemaan inspiroivassa käsityökeskuksessa, voi napata oman käsityön mukaan tai voi osallistua ohjattuun työpajaan. Joka Taito-lauantai on vaihtuva työpajateema.


PIEKSÄMÄKI

Taito Shop Pieksämäki, Keskuskatu 16 B

Mari Saravuon tuftaustyö, banaani, jolla hymyilevät kasvot.

Mari Saravon tuftaustyönäyttely ikkunassa 30.7. asti.
https://www.taidekatu.fi/
Taidekatu-tapahtuma Pieksämäki täyttää keskustan tyhjien liikehuoneistojen ja toimivien kivijalkaliikkeiden näyteikkunoita taiteella ja käden taidoilla. Vuoden 2023 teemana on Tunne tunteesi.

Teeman mukaisesti Taito Shop järjestää Tunne tunteesi -tuftauskurssin ke 16.8. ja 23.8. klo 16-18.30.
Lue lisää ja ilmoittaudu

Kesäkurssina myös Makramee-kurssi ke 12. ja 19.7. klo 16-18.30.
Lue lisää ja ilmoittaudu


PORI

Taito Shop Pori, Itäpuisto 13
taito.fi/satakunta/toimipaikat/taito-shop-pori/

Taito Shop Pori näyteikkunakuva.

SuomiAreena ja Pori Jazz valtaavat pian taas Porin kadut. Muista reissullasi piipahtaa myös paikallisessa Taito Shopissa! Taito Shop Pori palvelee sinua kesäaikaan maanantaista perjantaihin klo 10-17 (kesäkuussa keskiviikkoisin 12-17).
Taito Shop Porin myymälästä löydät satakuntalaisten käsityöntekijöiden taidonnäytteitä koruista villasukkiin ja Pori-tuotteisiin. Myymälässä on kattava valikoima erilaisia tarvikepaketteja ja materiaaleja omien suunnitelmiesi toteuttamiseen! Piipahda ostoksilla sopivasti suunnatessasi Pori Jazzeille, SuomiAreenalle tai muihin lukuisiin kesäisen Porin tapahtumiin.


SAVONLINNA

Taito Shop Savonlinna, Puistokatu 7
https://taitoshop.fi/myymalat/savonlinna/

Savonlinna printtikuosi, rakennuksia ja maisemaa.

Savonlinnan Taito Shopin löydät Saimaan rannalta, Savonlinnan torilta lähtevän kävelysillan kupeesta, aivan kaupungin keskustasta Puistokadulta kauniista puutalosta. Viehättävässä ja varsin isossa myymälässä on monipuolinen valikoima pienyrittäjien tuotteita, Savonlinna-tuotteita, Ebba Masalin opetustaulutuotteita, Lapuan Kankureiden huopia ja pyyhkeitä, elintarvikkeita lähialueen tuottajilta sekä käsityötarvikkeita harrastajille. Unohtaa ei sovi myöskään alkuperäismerkittyjä D.O.Saimaa-herkkuja sekä muita Savonlinnan seudun käsityöläisten ja pienyrittäjien tuotteita.

Kesällä 2023 myymälästä löytyy myös Nousun, Nakoan, Kieton ja Viaminnetin asusteita ja vaatteita.


SEINÄJOKI

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta & Taito Shop Seinäjoki
https://www.kalevannavetta.fi/

Taito Shop Seinäjoki sisäkuva myymälästä.

Piipahda tutustumaan avaraan Taito Shopin kivijalkamyymälään ja samalla voit vierailla Seinäjoen Taidehallin näyttelyissä ja istahtaa syömään tai kahville kulttuurikeskuksen Äärellä-ravintolaan.

Taito Shop Seinäjoki palvelee ma-pe 11–19 la 11–15.
Heinäkuussa ti-pe 11–19, la 11–15.

Tuotevalikoimamme on rakennettu kotimaisten lahjatavaroiden ja etenkin pohjalaistuotteiden ympärille, lisäksi myymälästämme löytyy paljon erityisesti meille suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita.

Juureva jussipaita-näyttely 30.9. asti
Jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan oman alueensa käsityöperinnön kummikohteeksi valitsema tuote. Juureva jussipaita -näyttelyssä esitellään jussipaidan sataa ensimmäistä vuotta tekstin, kuvien ja eri valmistajien tekemien paitojen avulla.


VARKAUS

Taito Shop Varkaus, Kauppakatu 17
https://www.taitoitasuomi.fi/taito-shop-varkaus

Varkausteemaisella printillä toteutettuja tuotteita: muki, tarjotin, kahvipaketti.

Aivan kaupungin keskustassa, Saimaan rannalla, Varkauden paperitehtaan vastapäätä on todellinen käsityön helmi.

Myymälässä on monipuolinen valikoima lahjaksi ja omaksi iloksi sopivia käsityönyrittäjien tuotteita sekä Ebba Masalin opetustaulutuotteita. Muistoksi Varkaudesta löydät myös Varkaus -tuotteita, joihin on muun muassa kuvitettu raikkaalla tavalla Varkauden arkkitehtuurisesti ainutlaatuista paikalliskulttuuria. Myös käsityön harrastajille on paljon tarvikkeita, ohjeita ja valmiita tarvikepaketteja neuleista makrameehen. Tehdaskaupunki on inspiroinut myös omaan Varkaus-neulemallistoon, joka sisältää ohjelehden ja valmiita tarvikepaketteja. Lisäksi myymälässä on tänä kesänä Nuppu Print Companyn keittiö- ja paperituotteiden pop up -myymälä.