Käsityöjuttu

Käsityögaalassa palkittiin käsityöalan vaikuttajia ja tekijöitä

17.09.2022 | Ajankohtaista, Käsityöjuttuja

Kokkolassa juhlittiin 17.9.2022 historian ensimmäistä Käsityögaalaa, jossa käsityön tekijät saivat oman paikkansa punaisella matolla. Käsityögaalassa palkittiin tekijöitä seuraavissa kategorioissa: Vuoden käsityöharrastaja, Vuoden värjäri, Vuoden käsityöpersoona ja Vuoden käsityökumppani. Lisäksi palkittiin alueellinen Keski-Pohjanmaan käsityrittäjä. Tämän vuoden gaalan järjestää Taito Keski-Pohjanmaa yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Käsityögaalan juontajia toimivat Yle Puheen Puikko ja Koukku -ompeluseuran Jenny Lehtinen ja Kati Keinonen.

”Käsityöalan oli aika saada oma juhla, jossa alan tärkeä merkitys nousee esille. Alalla on lukuisia tunnettuja ja arvostettuja tekijöitä sekä suurelle yleisölle tuntemattomia harrastajia, joille käsityöllä on suuri merkitys omassa elämässä. Koko käsityötoiminnan ja alan merkitys on kiistaton ja juhlan arvoinen”, sanoo gaalaidean äiti Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.

Vuoden 2022 Käsityögaalan palkitut:

Vuoden 2022 käsityöharrastaja Tuija Mäki

Vuoden 2022 käsityöharrastaja
TUIJA MÄKI

käsityöbloggaaja, Tampere
https://www.varikaskadenjalki.fi/
IG @varikaskadenjalki

Palkittava on monipuolinen käsityön taitaja ja aktiivinen innostaja. Hän välittää käsityön iloa ympärilleen upealla Värikäs kädenjälki -blogillaan. Hän on monipuolinen tekijä, joka jakaa osaamistaan ja omia ohjeitaan muille käsityön harrastajille. Kannustavalla ja muut huomioon ottavalla asenteella hän on innostanut myös muita kädentaitojen maailmaan. Lisäksi hän kehittää jatkuvasti itseään ja ottaa uteliaasti haltuun uusia tekniikoita. Hänen tekemisestään huokuu hyvä mieli ja tekemisen riemu.

Palkintona Suomen Kädentaidot -messujen messuviikonloppu-paketti marraskuun messuille. Valinnan tekivät yhteistyössä Taitoliitto, Kansalais- ja työväenopistojen liitto sekä Suomen Kädentaidot -messut.


Vuoden 2022 käsityöpersoona Veera Jussila

Vuoden käsityöpersoona 2022
VEERA JUSSILA


muotoilija, Käsityökekkerit.fi yrittäjä, Hämeenlinna
https://kasityokekkerit.fi/
IG @kasityokekkerit

Palkinnon saaja on aktiivinen ja monipuolinen käsityöalan vaikuttaja. Persoonallaan hän innostaa ja on positiivinen esikuva käsityön ystäville. Käsityöyrittäjänä hän on luovasti kehittänyt tapoja toimia alan yrittäjänä tässä ajassa. Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat ovat vahvasti läsnä hänen tekemisessään. Yhteisöllisyys ja osallistaminen ovat hänelle tärkeitä ja on hän upeasti onnistunut edistämään näitä arvoja liiketoiminnan rinnalla. 

Valinnan tekivät yhteistyössä käsityölehdet Taito ja Kotiliesi käsityö.


Vuoden 2022 värjäri Ulla Lapiolahti

Vuoden 2022 värjäri
ULLA LAPIOLAHTI


tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija, ammatillinen opettaja, freelancer, Jyväskylä
https://suloisiavareja.wordpress.com/
IG @ulla.lapiolahti ja @ naturally_naturaldyes

Palkittava on taiteilija ja tekstiilialan ammatillinen opettaja sekä luonnonvärien käytön edistämisen ja tietämyksen levittämisen pioneeri. Hän nauttii työskentelystä värien, muotojen, materiaalien sekä ihmisten parissa. Ja samanlaista hyvän olon tunnelmia hän pyrkii jakamaan eteenpäin omien töidensä kautta. Väripatojen äärellä ovat heränneet monet syvälliset keskustelut, mutta myös ystävyyssuhteet. Hänelle yhdessä tekeminen on jaettu ilo. 

Vuoden värjäri palkitaan käsi- ja taideteollisuuden kultaisella taitomerkillä. Taitomerkki voidaan myöntää käsityön taitajalle ja yrittäjälle, jonka työt tunnetaan laadukkaina ja korkeatasoisina. Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2022 on värjäys luonnonväreillä. Valinnan teki Taitoliitto Värjärikilta ry esitysten pohjalta.


Vuoden 2022 Keski-Pohjanmaan Taito-yrittäjä
KULTASEPPÄ LAURA NISSI

Kokkola
https://www.kultaseppanissi.fi/ 

Palkinnon saaja on itsenäinen yrittäjä. Käsityöläisyys on hänelle intohimo, työssään hän luo kauneutta ja iloa arkeen ja juhlaan perinteisiä kultasepän työmenetelmiä käyttäen ja kunnioittaen, pyrkimyksenä aina korkealaatuinen käsityö. Korut kestävät aikaa ja käyttöä. Usein korun tilaaja pääsee vaikuttamaan valmistettavaan koruun jo sen syntyprosessin aikana, jolloin lopputulos on juuri sitä mitä tilaaja haluaa. Koruissa käytetyt materiaalit ovat laadukkaita, aitoja, sekä luotettavilta tavarantoimittajilta hankittuja. Materiaaleina uusiokäytetään myös asiakkaan vanhoja kultakoruja ja -korunosia.  Palkinnon saaja on osoittautunut upeaksi käsityöalan puolestapuhujaksi ja verkostoitujaksi.

Valinnan tekee Taito Keski-Pohjanmaa ry. Keski-Pohjanmaan Taito -käsityöyrittäjä palkinnon valinnassa kiinnitetään huomiota yrityksen toimintatapaan, tuotteiden omaleimaisuuteen, innovatiivisuuteen, luoviin toimintamalleihin ja laatuun sekä yrityksen toimintaedellytyksiin ja kehitysmahdollisuuksiin. Palkittavilta edellytetään eettistä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa. Tuotteiden tulee edustaa korkeatasoista käsityötaitoa ja muotoilua ja niillä tulee olla perusteltu käyttötarkoitus.


Vuoden käsityökumppani 2022
MAASEUDUN SIVISTYSLIITTO

https://msl.fi/

Yhteistyö Maaseudun sivistysliiton kanssa on ollut sujuvaa ja heillä on aina innostunut ote tekemiseen. He ovat omassa toiminnassaan tuoneet uusia avauksia myös käsityön kenttään ja sen myötä olleet kehittämässä toimialaa. ITE-taide toimii vahvasti käsityön ja taidekentän rajapinnassa ja esimerkiksi yhteistyö Taito Varsinais-Suomen Saloon perustetun ITE-taiteen gallerian kanssa on mahdollistanut uudenlaisten yleisöjen ja tekijöiden kohtaamiset. 

Vuoden käsityökumppani on yhteistyössä Taitojärjestön kanssa edistänyt käsityöalaa Suomessa. Valinnan tekee Taitoliitto.


Lisätietoja
Tuula Puoskari, Taito Keski-Pohjanmaa
tuula.puoskari@taitokeskipohjanmaa.fi
puh. 044 3363500

Minna Hyytiäinen, Taitoliitto
minna.hyytiainen@taito.fi
puh. 040 505 0944

www.taito.fi