Värjätään yhdessä-purkkivärjäys

Tervetuloa mukaan Värjätään yhdessä -purkkivärjäykseen, toisessa osassa tutustumme purkkivärjäykseen hedelmien kuorilla ja varsilla!
#varjataanyhdessa #onnielääkäsityössä

Värjätään yhdessä osa 2, hedelmäpurkki

Sukellamme värikokeiluihin kivan vaiheittain etenevän ja paljastuvan purkkivärjäyksen kautta. Väriaineet saadaan tällä kertaa kotikeittiöstä, hyödynnämme erilaisia keittiön bioroskia, esimerkiksi hedelmien kuoria. Tämän tutustumisreitin luonnonväreillä värjäämisen maailmaan on suunnitellut Taitoliiton pyynnöstä Anna-Karoliina Tetri, joka on kädentaitoalan kouluttaja ja asiantuntija.

Väriainetta hedelmistä

Talviaikaan tulee syötyä paljon hedelmiä, mutta lähtisikö niistäkin väriä irti? Hedelmäpurkin kanssa pääset kokeilemaan, millaisia sävyjä irtoaa klementiinin kuorista, viinirypäleen varsista ja kiivin kuorista. Myös viinirypäleen siemenet kelpaavat väripurkkiin, mikäli et ole siementen ystävä. Ensin makunautintoja, sen jälkeen värinautintoja.

Tarvikkeet väripurkin rakentamiseen

 • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
 • noin 40 grammaa kuivia klementiinin/satsuman/mandariinin kuoria ja yhteensä 15–20 g kuivia viinirypäleen varsia ja kiivin kuoria
 • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
 • kiinnitysaineeksi 5 g alunaa
 • lämpöä kestävä kannu/purkki tms.  kuuman veden ja alunan sekoittamiseen
 • ruokalusikka
 • n. 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Huomaa, että tämä ohje toimii 50 g lankamäärälle.

VINKKEJÄ:

 • Muista että värjäykseen käytetään aina kuivattuja kuoria, ennen väripurkkiin laittoa kuorten tulee siis olla aivan kuivia.
 • Appelsiinin kuoressa on liikaa valkoista kuoren osaa, joka ei värjää. Appelsiinia voi käyttää jos kuorii keltaisen pinnan kuorimaveitsellä ja kuivattaa sen.
 • Mistä alunaa?
  – Monet taitokeskukset myyvät alunaa
  – https://tetridesign.com/kauppa/
  – osa apteekeista myy alunaa
 • Värjäykseen on saatavilla myös valmista tarvikepakettia Taito Shop -verkkokaupassa: https://taitoshop.fi/tuote/varjayksen-tarvikepaketti/


Värjäysohje, purkkivärjäys hedelmien kuorilla ja varsilla

Ohje Anna Karoliina-Tetri. Kuvat Ritva Tuomi.
>> Tulostettava pdf-ohjeesta


1. Kerää väriaineet värjäystä varten valmiiksi. Hedelmäpurkkivärjäykseen tarvitset noin 40 grammaa kuivia klementiinin/satsuman kuoria ja vapaavalintaisesti 15–20 grammaa kuivia viinirypäleen varsia ja kiivin kuoria. Kuivata keräämäsi väriaineet ja säilytä kuivassa.

Mitä pienemmiksi paloiksi väriaineesi pilkot, sen paremmin niistä lähtee väri. Viinirypäleen varret kannattaa leikata saksilla pienemmiksi. Klementiinin kuoret saa pieneksi murskaamalla.

2. Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten pitkäksi 50 gramman vyyhdiksi.
Katso vyyhdityksen ohje osasta 1.

3. Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ylempää ohjeet langan pesuun. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.  

4. Rakenna väripurkki kerroksittain.

Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

5. Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

6. Mittaa 5 grammaa alunaa apupurkin pohjalle.
Määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) päälle ja sekoita, kunnes aluna on liuennut.   

7. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) purkki melkein täyteen. Kaada purkkiin myös alunavesi. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee. Täytä purkki vedellä lähes yläreunaan asti.  

8. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.  

9. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia.  Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

Anna purkkisi värjäytyä 3–4 viikkoa.
Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Ota kuvia purkkisi kehityksen eri vaiheista. Kuvista näet, miten värit alkavat ajan kanssa liueta ja tarttua lankaan. Kuvien avulla muistat myös mikä väriaine oli missäkin kohdassa ja tiedät mistä lankasi värit saivat alkunsa. Purkkia voi varovaisesti käännellä ja tutkia eri kulmilta.
Jaa kuvia #varjataanyhdessa #onnielaakasityossa.

Mukavaa värjäystuokiota!


10. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

11. Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.  

Hedelmien kuorilla värjättyä lankaa.