Purkkivärjäys hedelmien kuorilla

Hedelmien kuorilla purkkivärjätty keltainen lanka.
14 Arviota

Purkkivärjäysohjeissamme tutustumme kodin bioroskista saataviin väriaineisiin neljässä erillisessä ohjeessa. Tässä osassa tutustumme sitrushedelmien ja kiivin kuorilla värjäämiseen.

Talviaikaan tulee syötyä paljon hedelmiä, mutta lähtisikö niistäkin väriä irti? Hedelmäpurkin kanssa pääset kokeilemaan, millaisia sävyjä irtoaa klementiinin kuorista, viinirypäleen varsista ja kiivin kuorista. Myös viinirypäleen siemenet kelpaavat väripurkkiin, mikäli et ole siementen ystävä. Ensin makunautintoja, sen jälkeen värinautintoja.

Tarvikkeet

  • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
  • noin 40 grammaa kuivia klementiinin/satsuman/
    mandariinin kuoria ja yhteensä 15–20 g kuivia viinirypäleen varsia ja kiivin kuoria
  • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
  • kiinnitysaineeksi 5 g alunaa
  • lämpöä kestävä kannu/purkki tms. kuuman veden ja alunan sekoittamiseen
  • ruokalusikka
  • noin 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Vinkkejä tarvikkeiden hankintaan

Muista että värjäykseen käytetään aina kuivattuja kuoria, ennen väripurkkiin laittoa kuorten tulee siis olla aivan kuivia. Appelsiinin kuoressa on liikaa valkoista kuoren osaa, joka ei värjää. Appelsiinia voi käyttää jos kuorii keltaisen pinnan kuorimaveitsellä ja kuivattaa sen.

Mistä alunaa?
– Monet taitokeskukset myyvät alunaa
https://tetridesign.com/kauppa/
– osa apteekeista myy alunaa
Värjäykseen on saatavilla myös valmis tarvikepaketti Taito Shop -verkkokaupassa.

Värjäysohje, purkkivärjäys hedelmien kuorilla ja varsilla

Kerää väriaineet värjäystä varten valmiiksi. Hedelmäpurkkivärjäykseen tarvitset noin 40 grammaa kuivia klementiinin/satsuman kuoria ja vapaavalintaisesti 15–20 grammaa kuivia viinirypäleen varsia ja kiivin kuoria. Kuivata keräämäsi väriaineet ja säilytä kuivassa.

Mitä pienemmiksi paloiksi väriaineesi pilkot, sen paremmin niistä lähtee väri. Viinirypäleen varret kannattaa leikata saksilla pienemmiksi. Klementiinin kuoret saa pieneksi murskaamalla.

Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten pitkäksi 50 gramman vyyhdiksi. Vyyhdityksen ohjeen löydät sipulinkuori purkkivärjäyksen ohjeesta.

Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ohjeet langan pesuun Mitä on purkkivärjäys -jutustamme. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.

Rakenna väripurkki kerroksittain.

1. Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

2. Mittaa 5 grammaa alunaa apupurkin pohjalle. Määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Kaada kuumaa vettä (n. 60 ⁰C) päälle ja sekoita, kunnes aluna on liuennut.

Purkkivärjäys.
Purkkivärjäys veden lisääminen purkkiin.
Purkkivärjäys.

3. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n. 60 ⁰C) purkki melkein täyteen. Kaada purkkiin myös alunavesi. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee. Täytä purkki vedellä lähes yläreunaan asti.

4. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.

5. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia. Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

Anna purkkisi värjäytyä 3–4 viikkoa. Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Tuliko purkkiin hometta tai alkoiko purkki kuohua? Katso vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

6. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Hedelmien kuorilla purkkivärjätty keltainen lanka.
Sitrushedelmien kuorista saatava väri vaihtelee heleän keltaisesta beigeen.

Ohje on julkaistu osana Värjätään yhdessä -purkkivärjäystä.

Kuvat Ritva Tuomi. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.