Värjätään yhdessä-purkkivärjäys

Tervetuloa mukaan Värjätään yhdessä -purkkivärjäykseen, toisessa osassa tutustumme purkkivärjäykseen hedelmien kuorilla ja varsilla!
#varjataanyhdessa #onnielääkäsityössä

Värjätään yhdessä osa 4, teepurkki

Sukellamme värikokeiluihin kivan vaiheittain etenevän ja paljastuvan purkkivärjäyksen kautta. Väriaineet saadaan tällä kertaa kotikeittiöstä, hyödynnämme erilaisia keittiön bioroskia, esimerkiksi hedelmien kuoria. Tämän tutustumisreitin luonnonväreillä värjäämisen maailmaan on suunnitellut Taitoliiton pyynnöstä Anna-Karoliina Tetri, joka on kädentaitoalan kouluttaja ja asiantuntija.

Väriaineena tee

Musta tee saattaa olla luonnonvärjäystä kokeilleelle tuttu värin lähde. Musta tee antaa kaunista ruskeaa sävyä lankaan. Purkkivärjäyksessä idea on saada monia erilaisia sävyjä lankoihin.  Sävyjä syntyy, kun purkkiin laittaa mustan teen lisäksi myös muita teelajeja ja erilaisia yrttiteesekoitteita. Teepurkkivärjäyksessä voit hyödyntää kaikki kaapista löytyvät vanhentuneet teet ja yrtit. Värjäyksessä voit käyttää hyödyksi myös jo kertaalleen käytetyt teepussit. Vaikka makua pussista ei enää lähtisikään, väriä voi lähteä.

Tarvikkeet väripurkin rakentamiseen

  • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
  • vähintään 50 grammaa vanhentunutta teetä tai kerran käytettyjä teepusseja (esim. musta tee, erilaiset yrttiteet, hibiskus, teesekoitteet).
  • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
  • kiinnitysaineeksi 5 g alunaa
  • lämpöä kestävä kannu/purkki tms.  kuuman veden ja alunan sekoittamiseen
  • ruokalusikka
  • n. 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Huomaa, että tämä ohje toimii 50 g lankamäärälle.

Mistä alunaa?
– Monet taitokeskukset myyvät alunaa
– https://tetridesign.com/kauppa/
– osa apteekeista myy alunaa

Värjäykseen on saatavilla myös valmista tarvikepakettia Taito Shop -verkkokaupassa: https://taitoshop.fi/tuote/varjayksen-tarvikepaketti/


Värjäysohje, purkkivärjäys teellä

Ohje Anna Karoliina-Tetri. Kuvat Ritva Tuomi.
>> Tulostettava pdf-ohjeesta


1. Kerää väriaineet värjäystä varten valmiiksi ja säilytä kuivassa. Teepurkkivärjäykseen tarvitset 50 grammaa kuivaa teeainesta.

Teepurkkiin sopivat erilaiset teelajikkeet ja teesekoitukset. Voit kerätä esimerkiksi kerran käytettyjä teepusseja ja kuivata ne odottamaan värjäystä varten. Teepurkkiin sopivat myös erilaiset yrttiteet, kuten hibiskus, rooibos, kamomillatee, piparminttutee yms. Teepussien pahvilaput kannattaa leikata pois.

Värjäyksen kannalta helpointa on, että hienoksi jauhettu tee on pusseissa. Kovin hienojakoinen jauhe on hankala pestä pois langasta.  Teeaineksia voi olla suositusmäärää enemmän. Väristä tulee voimakkaampi, kun väriaineen määrää lisää.

purkkivärjäys tarvikkeet värjääminen teellä

2. Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten pitkäksi 50 gramman vyyhdiksi.
Katso vyyhdityksen ohje osasta 1.

3. Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ylempää ohjeet langan pesuun. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.  

4. Rakenna väripurkki kerroksittain.

Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

5. Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

6. Mittaa 5 grammaa alunaa apupurkin pohjalle.
Määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) päälle ja sekoita, kunnes aluna on liuennut.   

purkkivärjäys teellä

7. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n.  60 ⁰C) purkki melkein täyteen. Kaada purkkiin myös alunavesi. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee. Täytä purkki vedellä lähes yläreunaan asti.  

8. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.  

purkkivärjäys teellä

9. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia.  Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

Anna purkkisi värjäytyä 3–4 viikkoa.
Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Ota kuvia purkkisi kehityksen eri vaiheista. Kuvista näet, miten värit alkavat ajan kanssa liueta ja tarttua lankaan. Kuvien avulla muistat myös mikä väriaine oli missäkin kohdassa ja tiedät mistä lankasi värit saivat alkunsa. Purkkia voi varovaisesti käännellä ja tutkia eri kulmilta.
Jaa kuvia #varjataanyhdessa #onnielaakasityossa.

Mukavaa värjäystuokiota!


10. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

11. Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.  

Teellä värjättyä villanlankaa.
Teellä värjätty lanka, värjäyksessä käytetty sekaisin useita teelaatuja mm hibiskusta. Kuva Ritva Tuomi.