Purkkivärjäys teellä

Purkkivärjäyspurkin täyttäminen vedellä.
35 Arviota
1 Kommentti

Purkkivärjäysohjeissamme tutustumme kodin bioroskista saataviin väriaineisiin neljässä erillisessä ohjeessa. Tässä osassa tutustumme värjäämiseen teellä.

Musta tee saattaa olla luonnonvärjäystä kokeilleelle tuttu värin lähde. Musta tee antaa kaunista ruskeaa sävyä lankaan. Purkkivärjäyksessä idea on saada monia erilaisia sävyjä lankoihin.  Sävyjä syntyy, kun purkkiin laittaa mustan teen lisäksi myös muita teelajeja ja erilaisia yrttiteesekoitteita. Teepurkkivärjäyksessä voit hyödyntää kaikki kaapista löytyvät vanhentuneet teet ja yrtit. Värjäyksessä voit käyttää hyödyksi myös jo kertaalleen käytetyt teepussit. Vaikka makua pussista ei enää lähtisikään, väriä voi lähteä.

Tarvikkeet

  • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
  • vähintään 50 grammaa vanhentunutta teetä tai kerran käytettyjä teepusseja (esim. musta tee, erilaiset yrttiteet, hibiskus, teesekoitteet).
  • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
  • kiinnitysaineeksi 5 g alunaa
  • lämpöä kestävä kannu/purkki tms.  kuuman veden ja alunan sekoittamiseen
  • ruokalusikka
  • noin 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Vinkkejä tarvikkeiden hankintaan

 Kerää väriaineet värjäystä varten valmiiksi ja säilytä kuivassa. Teepurkkivärjäykseen tarvitset 50 grammaa kuivaa teeainesta.

Teepurkkiin sopivat erilaiset teelajikkeet ja teesekoitukset. Voit kerätä esimerkiksi kerran käytettyjä teepusseja ja kuivata ne odottamaan värjäystä varten. Teepurkkiin sopivat myös erilaiset yrttiteet, kuten hibiskus, rooibos, kamomillatee, piparminttutee yms. Teepussien pahvilaput kannattaa leikata pois.

Värjäyksen kannalta helpointa on, että hienoksi jauhettu tee on pusseissa. Kovin hienojakoinen jauhe on hankala pestä pois langasta.  Teeaineksia voi olla suositusmäärää enemmän. Väristä tulee voimakkaampi, kun väriaineen määrää lisää.

Mistä alunaa?
– Monet taitokeskukset myyvät alunaa
https://tetridesign.com/kauppa/
– osa apteekeista myy alunaa
Värjäykseen on saatavilla myös valmis tarvikepaketti Taito Shop -verkkokaupassa.

Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten pitkäksi 50 gramman vyyhdiksi. Vyyhdityksen ohjeen löydät sipulinkuori purkkivärjäyksen ohjeesta.

Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ohjeet langan pesuun Mitä on purkkivärjäys -jutustamme. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.

Värjäysohje

Rakenna väripurkki kerroksittain.

1. Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

Teevärjäyksen tarvikkeita.
Purkkivärjäyspurkin täyttäminen vedellä.
Tee värjäyspurkki värjäytymässä.

2. Mittaa 5 grammaa alunaa apupurkin pohjalle. Määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Kaada kuumaa vettä (n. 60 ⁰C) päälle ja sekoita, kunnes aluna on liuennut.

3. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n. 60 ⁰C) purkki melkein täyteen. Kaada purkkiin myös alunavesi. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee. Täytä purkki vedellä lähes yläreunaan asti.

4. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.

5. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia. Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

Anna purkkisi värjäytyä 3–4 viikkoa. Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Tuliko purkkiin hometta tai alkoiko purkki kuohua? Katso vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

6. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Teellä värjättyä lilaa villalankaa.

Ohje on julkaistu osana Värjätään yhdessä -purkkivärjäystä.

Kuvat Ritva Tuomi. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Mielenkiintoinen kokeiluun nenee