11 Arviota
3 Kommenttia

Pellavakuitu on kestävää ja kiiltävää. Kehrääminen vaatii hieman erilaista otetta kuin villan kehrääminen, sillä pellavakuitu ei ole villan tavoin joustavaa.

Tarvikkeet

  • pellavakuitua
  • rukki tai värttinä
  • vettä kostutukseen

Rohdinpellava on lyhytkuituista pellavan puhdistuksessa syntynyttä jätettä, josta saadaan karkeampaa ja paksumpaa lankaa säkkikangasta tai karkeita pyyhkeitä varten. Rohdinkuitu kiinnitetään rukilla kehrätessä usein häkkyrään.

Aivina on pitkäkuituista ja hienointa pellavaa, joka jää jäljelle kun muut kasvinosat on irrotettu kuidusta. Aivinasta voidaan kehrätä ohuttakin lankaa.

Pellavaa kehrätessä sormet usein kastellaan, joka auttaa kuidun liukumista sormien välissä. Kehrääjän vierellä onkin hyvä olla vesikippo, ennen vanhaan rukissa roikkui sarvi, jossa oli vettä kostutukseen.

Alla olevalla videolla näytetään miten, pellavaa kehrätään.

Kuva ja videon kuvat Kapina Oy.

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Hienosti toteutettu video! Kiitos!
Vierailija
Olisi kiva, jos olisi myös tietoa kuinka saada vanha antiikkinen ja hiukan vaurioitunut rukki korjattua käyttökelpoiseksi. Aiottu entisöidä käyttökuntoon jälkipolville. Kiitos kehräysvideostanne.
Taitoliitto
Rukkikuiskaajan blogista löytyy jotain vinkkejä rukin huoltoon: https://rukkikuiskaaja.wordpress.com/. Yksiselitteisiä ohjeita on varmasti hyvin vaikea edes antaa kun pulmat ovat jokaisessa vanhassa rukissa vähän erilaisia. Korjaamiseen myös usein tarvitaan esim. puuseppä-ammattilaista avuksi ja korjausosatkin on tehtävä vanhan mallin mukaisesti uniikkeina. Terveisin Taitoliitto