Kymenlaakson lapanen

Kymenlaakson maakuntalapanen, vinoruutukuvio, lila-vihreä väritys,
ei vielä arvioita

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta.

Kymenlaakson lapasen ohjeessa on kaksi väritystä. Perinteisempi puna-kelta-vihreä väritys ja moderni versio vlila-vihreänä.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)
Oranssi väritys:

 • tumman oranssia (315) 100 g
 • sinivihreää (224) 50 g
 • tumman keltaista (222) 50 g
 • vaalean keltaista (209) 50 g
  Violetti:
 • tumma lila (305) 100 g
 • kirkas lila (301) 50 g
 • vaalea lila (220) 50 g
 • sinivihreä (308) 50 g
 • sukkapuikot no 3.
Kymenlaakson lapanen puna-kelta-vihreä ruutukuviointi.
Kuvassa Kymenlaakson lapasen puna-keltainen väritys. Taustalla Kainuun kukkalapanen.

Malli: perinteinen.

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo tumman oranssilla 48 s ja neulo 1 krs oikein.

Neulo seuraavaksi kierrereuna (katso värit ruutupiirroksesta). Yksi kierreraitakerros muodostuu kahdesta kerroksesta:
1. krs: Neulo nurjaa kahdella värillä, *neulo 1s n vaalean keltaisella, jätä lanka työn eteen itseesi päin ja neulo 1s n sinivihreällä, jätä lanka työn eteen itseesi päin, nosta keltainen vihreän yli ja neulo 1s n keltaisella, nosta vihreä keltaisen yli ja neulo 1s n vihreällä*. Jatka *–* krs:n loppuun.
2. krs: neulo koko krs sileää neuletta pohjavärillä. Jatka kierrekerrosten neulomista piirroksessa mainituilla väreillä. Jätä kierreraitojen lankojen päät työn oikealle puolelle n. 15 cm mittaisiksi viimeistelyä varten.

Neulo varren joustinneuletta 2n 2o piirroksen mukaan 22 krs. Lisää viimeisellä kerroksella 8 s, katso lisäyskohdat piirroksesta. Jatka neulomista kirjoneuleena ruutupiirroksen mukaan 15 kerrosta. Ota sitten peukaloa varten ensimmäisen puikon alusta 10 s apulangalle. Luo tilalle uudet 10 silmukkaa ja jatka kirjoneuletta piirroksen mukaan vielä 22 kerrosta.

Aloita kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka yhteen ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo

Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (20 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Palmikoi kierreraidan langanpäät n. 7 cm mittaiseksi palmikoksi ja sido kiinni luumunpunaisella langalla. Tasaa hapsut ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kymenlaakson maakuntalapanen, kirjoneulekaavio, puna-kelta-vihreä vinoruutukuvio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.