Varsinais-Suomen lapanen

Varsinais-Suomen maakuntalapanen
25 Arviota

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. Varsinais-Suomen lapasella on omaleimainen kelta-punainen väritys, kämmenpuoli neulotaan pystyraitaa ja kämmenselkään tulee kaunis ornamenttikuvio.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)

  • keltaista (109) 100 g
  • punaoranssia (315) 100 g
  • sukkapuikot no 3.

Malli: Perinteinen

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 23 s ja 25 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo keltaisella 50 s, jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo 6 krs sileää neuletta. Neulo sitten keltaisella 1 krs nurin ja vielä 5 krs oikein. Käännä aloitusreuna nurjan kerroksen kohdalta lapasensuun sisäpuolelle. Tee kaksinkertainen päärme neulomalla aloitusreunan silmukat samanaikaisesti työssä olevien silmukoiden kanssa (tämä kerros näkyy ruutupiirroksessa ensimmäisenä kerroksena).
Aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

Peukalon paikka: kun olet neulonut kirjoneuletta 25 krs, ota puikon reunasta 9 s peukaloa varten apulangalle. Luo tilalle uudet 9 s ja jatka kirjoneuletta vielä 25 krs ruutupiirroksen mukaan. Aloita kärkikavennukset, neuloen edelleen kirjoneuletta. Tee kavennukset joka kerroksella; kavenna 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa, kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.
Peukalo: Poimi 9 s apulangalta ja toiset 9 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=20 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/6s). Neulo peukalo kirjoneuleena ruutupiirroksen mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Varsinais-Suomen maakuntalapanen neuleen kirjoneulekaavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.