Purkkivärjäys avokadon kuorilla

Avokadon kuorilla purkkivärjätty beige lanka.
8 Arviota

Purkkivärjäysohjeissamme tutustumme kodin bioroskista saataviin väriaineisiin neljässä erillisessä ohjeessa. Tässä osassa tutustumme purkkivärjäykseen avokadon kuorilla.

Avokado on värjärille mielenkiintoinen värin lähde, sillä sen antama sävy on erilainen avokadolajikkeesta riippuen.  Joistain avokadoista saa punertavampaa sävyä kuin toisista. Avokadosta saatavat värit vaihtelevat persikan sävystä ruskean kautta vanhaan roosaan. Värjättävä lanka vaikuttaa myös tulokseen. Osa langoista pitää avokadon väriaineista, ja ne imevät väriä hanakasti itseensä, toiset langat sävyttyvät hempeämmiksi sävyiksi.  Värin sävyyn vaikuttavat myös väriliemen pH, värjäyslämpötila ja aika. Avokadopurkin tulos on joka kerta silkka yllätys.

Tarvikkeet

  • 1,5–2 litran kannellinen lasipurkki
  • noin 50 grammaa kuivattuja avokadon kuoria (käyttösuhde 1:1) ja lisäksi halutessasi pieniksi pilkottuna avokadoista jääneet siemenet. Pese kuoren sisäpinta ennen kuivatusta, hedelmä on rasvainen ja rasvoittaa myös lankaa.
  • 50 grammaa villalankaa tai villasekoitelankaa (esim. 75 % villaa ja 25 % polyamidia)
  • noin 0,5 m kalalankaa tai muuta puuvillalankaa sekä sakset

Avokado on tanniinipitoinen (parkkihappo). Avokadossa luontaisesti olevat tanniinit riittävät kiinnittämään väriaineen ajan kuluessa. Alunan käytöstä ei ole haittaa, jos sitä sinne laittaa. Kahden kiinnitysaineen yhdistelmä on aina vahvempi kuin yhden. Tässä ohjeessa kokeilemme nyt kuitenkin sellaista purkkia, missä alunaa ei käytetä. Jotta avokadon oma tanniinisuus toimii kiinnittimenä, purkki pitää olla pelkästä avokadosta, sekoitukset kannattaa siis nyt unohtaa! Ja aikaa tarvitaan, jos ensimmäisissä purkeissa värjäysaikana 3 viikkoa voi olla riittävä, avokadopurkin kannattaa antaa värjäytyä neljä viikkoa.

Tällaista luontaista puretusta voi käyttää vain silloin, kun värjää purkissaan vain 100 % sillä ainesosalla, mikä sisältää tanniinia. Silloin voi olla varma, että luonnonpurete riittää kiinnittämään värin.

Vinkkejä

Kaavi ja pese avokadon kuorista hedelmäliha pois. Kuivata kuoret värjäystä varten. Murskaa kuoret pienemmiksi ennen värjäystä, jotta väri irtoaa helpommin.
Halutessasi voit kerätä myös avokadon siemenet talteen värjäystä varten. Pese tuore siemen ja pilko se terävällä veitsellä pieniksi paloiksi. Mitä pienemmiksi paloiksi siemenen pilkot, sen paremmin siitä lähtee väri.
Jos avokadon kuoret tai siemenet eivät ehdi täysin kuivua ennen värjäystä, siitä ei ole haittaa. Laita tuoretta materiaalia kaksinkertainen määrä kuivaan nähden.

Kerää väriaineet värjäystä varten valmiiksi ja säilytä kuivassa. Avokadopurkkivärjäykseen tarvitset noin 50 grammaa kuivattuja avokadon kuoria. Avokadopurkkiin sopivat eri avokadolajikkeiden kuoret.

Vyyhditä kerällä oleva lanka värjäystä varten pitkäksi 50 gramman vyyhdiksi. Vyyhdityksen ohjeen löydät sipulinkuori purkkivärjäyksen ohjeesta.

Ota puhtaaksi pesty lasipurkki esille väripurkin rakentamista varten. Katso ohjeet langan pesuun Mitä on purkkivärjäys -jutustamme. Kostuta vyyhti kädenlämpöisessä vedessä tai pese lanka. Puristele valuvat vedet pois.

Rakenna väripurkki kerroksittain.

Purkkivärjäyspurkki avokadon kuorilla.
Veden lisääminen värjäyspurkkiin.

1. Asettele väriaineita lasipurkin pohjalle niin, että pohja peittyy. Laske osa langoista kosteana väriaineiden päälle. Jätä loput roikkumaan reunalle. Ripottele toinen kerros väriaineita kosteiden lankojen päälle. Taita langat väriaineiden päälle.

Jatka väripurkin rakentamista kerros kerrokselta vuorotellen eri väriaineilla ja langoilla, kunnes purkki on täynnä.

2. Aloita purkin täyttäminen vedellä. Kaada kuumaa vettä (n. 60 ⁰C) purkki lähes yläreunaan asti. Mikäli ei ole mahdollista mittailla veden lämpötilaa, voit ottaa hanasta niin kuumaa vettä kuin sieltä tulee.

3. Sulje kansi ilmatiiviisti. Vanhoihin purkkeihin voi leikata tiivisteeksi palan voipaperia.

4. Aseta purkki sopivaan paikkaan värjäytymään. Kesällä auringon valosta tuleva lämpö edesauttaa värjäytymisprosessia. Talvella purkki voi värjäytyä kylmässä. Lämpöinen paikka, kuten patterin vierusta tai pannuhuone, vauhdittaa prosessia. Purkin alle kannattaa laittaa varmuuden vuoksi paperia tai joku alusta.

5. Anna purkkisi värjäytyä 4 viikkoa, avokadopurkki tarvitsee aikaa enemmän kuin muut ensimmäiset purkkivärit ohjesarjassa. Värin kiinnittymiseen vaikuttavat mm. huoneen lämpötila, langan laatu, väriaineen rakenne ja aika.

Tuliko purkkiin hometta tai alkoiko purkki kuohua? Katso vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

6. Värjäytymisen jälkeen avaa purkin kansi varovasti. Siivilöi väriaineet pois ja laita ne biojätteeseen. Jäljelle jääneen väriliemen voit kaataa viemäriin. Huuhtele vyyhti huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Kuivata lankavyyhti.

Pese värjäyskäytössä olleet tarvikkeet huolellisesti astianpesuaineella. Suositeltavaa on, että värjäyskäytössä olevia tarvikkeita käytetään vain värjäyskäyttöön.

Avokadon kuorilla purkkivärjätty beige lanka.
Avokadovärjäyksen lopputulos on aina yllätys. Väri vaihtelee beigestä ruskeaan ja jopa vaaleanpunertavaan.

Ohje on julkaistu osana Värjätään yhdessä -purkkivärjäystä.

Kuvat Ritva Tuomi. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.