Aikuisten opintojaksot

Aikuisten opintojaksovalikko on tarkoitettu yli 18-vuotiaille perus- tai syventäviä käsityön taiteen perusopintoja suorittaville opiskelijoille. Lukuvuosi rakentuu kahdesta yhtä pitkästä jaksosta, jotka sijoittuvat syys- ja kevätlukukaudelle. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta osa ryhmistä on viikonloppuryhmiä, jolloin tapaamisia on viitenä viikonloppuna lukukaudessa. Viikoittaisesta tuntimäärästä riippumatta kaikilla jaksoilla kokonaistuntimäärä on sama 48 ot. Tunneilla tehdään käsitöiden suunnittelun ja valmistuksen lisäksi itsearviointia ja dokumentoidaan opintojaksolla opittua. Opiskelija voi itse valita, mitkä kaksi opintojaksoa hän vuoden aikana valitsee ja pystyy näin vaikuttamaan omien opintojensa painotukseen. Lukukausimaksu on 217 €, materiaalit maksetaan käytön mukaan.

Lisätietoja napsa@taitopirkanmaa.fi

Ilmoittautuminen aukeaa 2.4.2024

SYYSLUKUKAUDEN 2024 OPINTOJAKSOT

Kangasala, Taitokeskus Kangasala, Korinpunonta, tiistai klo 17.30–19.45

Hyvälle korille löytyy aina käyttöä! Opintojaksolla perehdytään tämän vuoden käsityötekniikkaan punontaan. Jaksolla opitaan käyttämään monia materiaaleja ja tekniikoita korien valmistuksessa.

Mänttä, Kirkonpellon monitoimitila, Ainutlaatuisia asusteita villasta, keskiviikko klo 18–21

Opintojaksolla tutustutaan reservivanutukseen ja shibori -värjäykseen sekä valmiin huopalevyn käyttöön asusteissa, kuten huiveissa, lapasissa ja pipoissa. Jaksolla opitaan valmistamaan erilaisia asusteita villasta näillä harvinaisemmilla tekniikoilla.

Orivesi, Taitokeskus Orivesi, Koreja ja koppia- punontaa eri materiaaleilla, perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 37, 39, 41, 43 ja 45 yht. 48 ot

Opintojaksolla perehdytään monipuolisesti vuoden käsityötekniikkaan punontaan. Materiaaleina käytetään mm. rottinkia, luonnonpajua, kierrätysfarkkua ja tapettia. Jaksolla opitaan käyttämään innovatiivisia materiaaliyhdistelmiä ja erilaisia punonnan perustekniikoita korien ja koppien valmistuksessa.

Pirkkala, Nuolialan Koulu, Puutöitä ekologisuus edellä, tiistai klo 17.15–20.15

Tule kunnostamaan puuhuonekalu. Ollaan ekologisia ja käytetään jo olemassa olevaa materiaalia. Jakson tavoitteena on löytää kunnostettava kohde läheltäsi ja pohtia tekemisessä käsityön eettisiä arvoja ja sisäistä yrittäjyyttä. Näkökulmana jaksolla on kokemuksellisuus ja ekologisuus. Nuolialan koulun puutyötilassa on mahdollista toteuttaa teknisesti vaativampiakin puutöitä.

Tampere, Epilä, Taitokeskus Epilä, Kehräyksen perusteet,  maanantai klo 17.15–20.15

Opintojaksolla perehdytään villan ominaisuuksiin ja ratkaistaan langan tekemisen mysteerejä. Tutuiksi tulevat myös muut villan työstössä käytettävät työvälineet. Opintojaksolla opitaan kehräämään värttinällä ja rukilla, sekä suunnittelemaan lankaa omiin käyttötarkoituksiin. Jos sinun on mahdollista käyttää omaa rukkia koko opintojakson ajan, laita tieto ilmoittautumislomakkeen muuta huomioitavaa kenttään.

Tampere, Hervanta, Taitokeskus Hervanta, Kengänteon perusteet, torstai 17.15–20.15

Opintojaksolla tutustutaan kengäntekoon, jalan mittaukseen ja nahan työstöön. Jaksolla opitaan jalkineen valmistuksen perusteet ja suunnitellaan, kaavoitetaan sekä valmistetaan kevyet nahkapohjaiset sandaalit tai slip on-tossut sisäkäyttöön.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Sopivat ja mieluisat vaatteet itselle,  maanantai  17.15–20.15

Oletko kyllästynyt epäsopiviin valmisvaatteisiin? Tällä opintojaksolla opitaan mittojen ottamista, kaavojen piirtämistä sekä kaavojen muokkaamista omalle tyylille ja vartalolle sopivaksi. Kaavojen avulla valmistetaan itselle sopivia ja mieluisia lempi vaatteita.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Viikinkiajan viehätys – Käsitöitä rautakauden tapaan, tiistai klo 17.15–20.15

Opintojaksolla tutustutaan rautakauden viikinkiaikaiseen elämään ja pukeutumiseen sekä suomalaisiin muinaispukurekonstruktioihin. Jakson aikana perehdytään erilaisiin aikakaudelle tyypillisiin materiaaleihin, kuten luonnonmateriaalit esim. puu, savi, luu ja sarvi ja tekniikoihin, kuten pronssispiraalit ja lautanauha. Kokeilujen pohjalta suunnitellaan ja valmistetaan viikinkiaikatyylinen koru tai asuste. Yksi opetuskerta toteutetaan retkipäivänä lauantaina, jolloin tutustutaan läheiseen rakenteilla olevaan muinaiskylään. Retkipäivän ajankohdasta sovitaan yhdessä ryhmän kanssa.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Keramiikkaa,  keskiviikko klo 17.15–20.15

Opintojaksolla suunnitellaan valittuun ympäristöön sopiva keraaminen tuote tai tuotesarja. Työskentelyssä edetään yksilöllisten suunnitelmien pohjalta. Jakson aikana tutustutaan erilaisiin saventyöstön käsinrakennus- ja koristelutekniikoihin, ryhmän toiveiden mukaan. Töiden kuvioimisessa, koristelussa ja viimeistelyssä hyödynnetään luonnonmateriaaleja.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Lasinsulatus, emalityöt ja metallirakenteet, torstai klo 17.15–20.15

Opintojaksolla tutustutaan useaan perinteiseen käsityömenetelmään. Opitaan lasin käsittely ja nautitaan sen hehkusta sulatustekniikan ja emaloinnin avulla. Opintojaksolla tutustutaan myös messinki- ja kuparilevyn työstämiseen sekä muotoiluun. Valmistetaan erilaisia metallilankaosia, -ketjuja ja -rakenteita kiinnityksiin sekä kappaleiden yhdistämisiin. Jakson aikana on mahdollisuus valmistaa ja koostaa tekniikoita yhdistämällä uniikkeja koruja ja/tai sisustuselementtejä.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Puusta vuollen ja veistäen, perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 35, 38, 41, 45, 47, yht. 48 ot

Otetaan puukon käyttö haltuun! Tällä opintojaksolla perehdytään perinteisiin vuolu- ja veistotekniikoihin. Jaksolla opitaan esinemuotoilun perusteita ja tarkastelemaan puun ominaisuuksia sekä huoltamaan työkaluja oikein. Jaksolla vuollaan erilaisia käyttöesineitä, esimerkiksi keittiötarpeisiin tai koruiksi.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Rauhallista keramiikkaa, saven työstön perustekniikat haltuun,  perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 36, 38, 40, 45, 48, yht. 48 ot

Opintojaksolla perehdytään keramiikan perustekniikoiden, nipistely-, makkara- sekä levytekniikan, mahdollisuuksiin käyttö- ja koriste-esineiden valmistuksessa. Jaksolla tutustutaan myös erilaisiin pintakoristelutekniikoihin kuten sgraffitoon sekä yksinkertaiseen kuvansiirtoon engobeilla. Työskentelyssä edetään yhteisistä harjoituksista kohti omien suunnitelmien toteuttamista.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Keramiikan levytekniikkaa monelta kantilta,  perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 35, 37, 39, 43, 47, lauantaina välissä vartin tauko, yht. 48 ot

Opintojaksolla syvennytään levytekniikan moniin mahdollisuuksiin. Aluksi tutustutaan levytekniikan perusteisiin, harjoitellaan kartiomaisen ja sylinterimäisen muodon rakentamista ja lopulta opitaan kulmikkaiden rakenteiden valmistamista. Tekniikka- ja materiaaliharjoituksien jälkeen oppilas suunnittelee ja valmistaa oman käsityöprosessin, jaksolla opetettuja tekniikoita hyödyntäen.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Kudonta koukuttaa, tiistai klo 17–20

Opintojaksolla opitaan kutomaan kangasta kangaspuilla ja sylikangaspuilla. Opintojaksoon sisältyy myös itsenäistä työskentelyä yhteisten tuntien lisäksi. Jaksolla tutustutaan kankaankudonnan perussidokseen palttinaan ja perusmateriaaleihin puuvillaan, pellavaan ja villaan kehitellen persoonallisia tuotteita nykyarjen näkökulmasta. Opintojakson töinä kudotaan matto kangaspuissa sekä pellava- ja/tai villatekstiili syli- kangaspuissa.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Metallilankapunontaa slovakialaiseen tapaan, keskiviikko klo 17–20

Opintojaksolla tutustutaan slovakialaiseen perinnekäsityöhön, metallilankapunontaan. Tutustutaan erilaisiin metalleihin ja niiden soveltuvuuteen eri töissä. Opitaan metallilangan käsittelyä, taivutusta, muotoilua ja punontatapoja. Opintojaksolla valmistetaan sisustus- ja käyttöesineitä metallilangasta.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Neulekoneella nopsasti, torstai klo 17–20

Tällä opintojaksolla tutustutaan koneneulonnan perusteisiin. Harjoitellaan neulekoneen ja erilaisten lankojen käyttöä kokeilutilkkuja tekemällä sekä kaavojen laskemista neuletöihin. Opintojaksolla opitaan perusasiat neulekoneen käytöstä ja neuleiden viimeistelystä. Opintojaksolla valmistetaan asusteita tai vaate neulekoneella.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Keramiikan viemää, torstai klo 17–20

Opintojaksolla tutustutaan tuulikellojen, mobilejen ja seinäreliefien maailmaan keramiikan keinoin. Opintojaksolla opitaan keramiikan pintakuviointia ja erilaisia saven käsinrakennustekniikoita. Opintojaksolla opitaan rakentamaan kolmiulotteinen kokonaisuus ulko- tai sisätilaan, yhdistellen työhön myös muita materiaaleja.