Tekstiilit kuuluvat jokaiseen päiväämme, mutta harva meistä enää tuntee polkua, jonka kuitu on kulkenut päätyäkseen valmiiksi kankaaksi. Neliömetri pellavaa -pellavankasvatusprojektissa innostetaan tutustumaan pellavakuidun matkaan aina siemenen viljelystä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Pellavankasvatusprojektin toteuttavat yhteistyössä Taitoliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Proagria sekä Suomen maatalousmuseo Sarka. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käytettävissä neliön viljelyala, pellavaa voi viljellä vaikka kaupunkipalstan kasvilaatikossa tai isompana alana omalla pellolla.
Pellavan matka pellolta kuiduksi -webinaari 24.8. klo 18
Elokuussa pellava alkaa olla korjuuvaiheessa ja webinaarissa käydään läpi pellavan käsittelyn jatkovaiheita ja kuullaan pellavan perinteisistä käsittelytavoista.
Webinaari järjestetään Teamsissa ja voit liittyä omalta koneelta tai mobiililaitteelta tämän painikkeen kautta. Pidäthän oman laitteen mikrofonin ja kameran suljettuna. Iltaa vetää Kikka Jelisejeff Taitoliitosta.
keskiviikko 24.8.2022 klo 18–19.30
- Aloituspuheenvuoro, Kikka Jelisejeff, Taitoliitto
- Pellavan käsittely korjuun jälkeen, Elsa Hietala, Suomen maatalousmuseo Sarka
- Pellolta langaksi -video; tausta, kokemuksia pellavan viljelystä yms. Jussi Försti, Finepics
- Talkooperinne, Iina Wahlström, Suomen maatalousmuseo Sarka
Järjestimme 19.4. klo 18–19 starttiwebinaarin, jossa kerrottiin, miten pellavankasvatusprojektiin voi osallistua, vinkkejä kasvatukseen sekä miten hanketta voi dokumentoida nykydokumentoinnin keinoin. Tallenne katsottavissa https://youtu.be/NS2jD4JNZ9I .
Perinnetaitojen ylläpitoa
Neliömetri pellavaa -projektin taustalla on vanhojen perinnetietojen ja taitojen ylläpitäminen. Samalla hanke tutustuttaa pellavan alkuperään ja tuotantoon sekä kuidun käsittelyn kulttuuriperintöön. Kuidun monivaiheinen ja työläs prosessi valmiiksi tekstiiliksi on useimmille vieras ja sen tunteminen lisää ymmärrystä kestävän kehityksen merkityksestä ja materiaalien arvostusta. Neliömetrin kokeilupalstalla ei saa tuotettua vielä merkittävää kuitumäärää langaksi asti, mutta viljely ja käsittelyvaiheiden kokeilu on hyvä väylä perehtyä tekstiilimateriaalin työlääseen ja monivaiheiseen tuotantoprosessiin ja näin lisätä tekstiilien arvostusta oman kokemuksen pohjalta.
Pellavan viljelyn ja sadonkorjuun jälkeen tehtävät kuidun käsittelyvaiheet vaativat osaamista ja välineitä, joita harvalta enää nykypäivänä löytyy. Suomalainen talkookulttuuri on ollut merkittävässä roolissa maatalousyhteiskunnassa myös pellavanviljelyn ja -käsittelyn eri vaiheissa. Tavoitteena onkin koota ihmisiä yhteen jakamaan oppeja ja perinnetietoa. Samalla ylläpidetään elävää perintöä, joka ei säily museoimalla vaan käytäntöjä tuntemalla ja tekemällä.
Kasvata oma neliömetri pellavaa
Pellavan käsittelyvaiheet
Pellolta langaksi -dokumenttielokuva
Perinnetietoa: Pellavatalkoot
Arvokas pellava
Pellava-termistö elää suomen kielessä
Perinnetietoa: Pellava Suomessa
Pellavan siementen hankinta
Ohje pellavan kasvatukseen ja käsinkylvöön
Yhteistyössä
- Taitoliitto
- Suomen maatalousmuseo Sarka
- Maa- ja kotitalousnaiset
- Proagria
- Maatiainen ry
- Seurasaaren ystävät ry
- Seurasaaren ulkomuseo
Lisätietoa
Taitoliitto, Kikka Jelisejeff, kehittämispäällikkö
tel. +358 40 7523 662, kikka.jelisejeff@taito.fi
Neliömetri pellavaa -pellavankasvatushanketta tukevat Museovirasto sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Pellavankasvatusprojekti on saanut alkunsa Ruotsista, jossa 1 kvm lin (1 neliö pellavaa) -projekti on innostanut viime vuonna tuhansia tutustumaan perinteisen kuitukasvin viljelyyn. Ruotsin käsityöjärjestö kutsui tänä vuonna mukaan muiden pohjoismaiden käsityöjärjestöt ja Suomessa taas Taitoliitto kutsui mukaan muita organisaatioita yhteisen hankkeen toteutukseen.