Ohje vanhemmille

Vauvojen värikylpy™-metodi on kehitetty Porin lastenkulttuurikeskuksessa. Vauvaperheille suunnatun työpajatoiminnan keskeiset toimintaperiaatteet ovat värien moniaistinen kokemuksellisuus ja elämyksellisyys, vuorovaikutuksellinen työskentely, hetkessä oleminen ja toimijalähtöisyysvauvan näkökulmasta.

Työpajassa tärkeintä on moniaistillinen kokeminen, hetkeen heittäytyminen ja vuorovaikutuksellinen toiminta vauvan ja vanhemman välillä. Päämääränä ei ole suoritus ja teoksen aikaansaaminen vaan tekemisen ilo sekä moniaistinen ja kokonaisvaltainen aisti-ja tunnekokemus.

Valmistautuminen

Hyvin levännyt ja kylläinen vauva jaksaa paremmin. Vaunut voi tuoda sisätiloihimme tai eteiseen värikylvyn ajaksi. Pesupaikkoina ovat lavuaarit, jotka sijaitsevat pajatilan yhteydessä. Työpaja kestää 60 minuuttia sisältäen riisumiset, pukeutumiset ja peseytymiset. Saavuthan ajoissa paikalle.

Vauvan kädet ja jalat ovat hyvä olla värikylpypajassa paljaina, joten varaa esimerkiksi body tai t-paita ja vaippa sekä vaihtovaatteet ja pyyhe. Myös oma vaatetus kannattaa huomioida, ettei tarvitse pelätä niiden sotkeutumista vauvan pyrkiessä esim. syliin pajan aikana. Suosittelemme ottamaan myös aikuisille vaihtovaatteet.

Turvallisuus

Värikylvyissä käytettävät työskentely-ja virikemateriaalit ovat turvallisiksi todettuja ja myrkyttömiä. Käsityökontekstissa leluilla ja materiaaleilla ei kuitenkaan ole samanlaista standardia kuin esimerkiksi kaupasta saatavilla leluilla. Vastuu ja harkinta materiaalin käytössä ja tilassa toimimiselle on viime kädessä aina lapsen kanssa toimivalla aikuisella.

Maalausaineina käytetään pääosin elintarvikemateriaaleja, joten kaikista vauvan ja vanhemman allergioista on ehdottomasti kerrottava ohjaajalle ilmoittautumisen yhteydessä. Vanhemmat viime kädessä vastaavat oman lapsensa turvallisuudesta ja mahdollisista allergisista reaktioista.

Valokuvaus ja videointi työpajassa ovat turvallisuuden takia mahdollista vain, jos mukana on kaksi aikuista. Myös ohjaajaa voi pyytää valokuvaamaan kylvyn lopussa. Jos kuvissa näkyy vieras lapsi tai vanhempi, kuvia ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa.

Saatamme ottaa kuvia myös itse mainostarkoituksiin, mutta julkaisemme niitä ainoastaan vanhempien luvalla. Matkapuhelimet on pidettävä äänettömällä, puhelut eivät ole sallittuja pajan aikana.

Vauvojen värikylpypajan kulku

Ohjaaja johdattelee työpajan teemaan moniaististen virikemateriaalien avulla, jonka jälkeen siirrytään joustavasti maalausmateriaalien tarkasteluun ja kokeiluun. Vanhemman on hyvä sanoittaa vauvalleen, miltä eri materiaalit tuntuvat, mitä ääntä ne pitävät sekä mitä värejä virikemateriaaleista löytyvät. Tarkoitus on saada vuorovaikutus avattua vanhemman ja lapsen välille sekä antaa vauvalle varhaisia yhteyksiä tunnun, näkemisen ja erilaisten asioiden välille.

Vauvat tuottavat jälkeä käyttäen koko kehoaan tai erilaisilla välineillä. Tekemisessä ei ole tavoitteena valmis teos, vaan yhteinen kokemus avoimin mielin. Osa vauvoista on avoimempia, eikä aikaa uuteen tilanteeseen sopeutumiseen kulu niin paljoa kuin toisilla. Värikylpy on kaiken uuden ja erikoisen ihmettelyä yhdessä vauvan kanssa.

Työskentely on lapsilähtöistä ja mukautuu vauvan sen hetkisen vireystilan ja tarpeiden mukaan. Työskentely lopetetaan työpaja-ajan puitteissa vauvan rytmiin sopivalla hetkellä. Vanhempi tuntee lapsensa parhaiten ja maalaamisen saa lopettaa omaan tahtiin.

Valmistuneet työt jätetään kuivumaan ja noudetaan kuukauden kuluessa kurssin päättymisestä. Työskentely voi olla myös ryhmätyötä eikä aina valmistu mitään konkreettista kotiin vietävää.