Vuoden käsityötekniikka

Vuoden 2023 käsityötekniikka on kehräys

Taitoliitto valitsee vuosittain vuoden käsityötekniikan

Langan ja kuidun alkuperä kiinnostaa tänä päivänä yhä useampaa kuluttajaa ja käsityöharrastajaa. Kuidun matka valmiiksi langaksi on kuitenkin monelle melko vieras, eikä moninaisia työvaiheita tunneta kovin hyvin. Oli sitten kyseessä kasvikuitu tai eläinkuitu, ennen valmiiksi langaksi tai tekstiiliksi päätymistä on takana lukuisia työvaiheita.

Kehräys on valittu vuoden 2023 käsityötekniikaksi. Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt jo seitsemännen kerran. Kehräys on käsityöharrastajien keskuudessa selkeästi nouseva trendi ja se selittyy kiinnostuksella tuotannon läpinäkyvyyteen ja aitouteen. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan nostaa tietoisuutta langan, tekstiilien ja materiaalien syntytarinasta, työvaiheiden määrästä ja sitä kautta nostaa myös arvostusta materiaaleja kohtaan.

Rukin rulla

Villa hyvä materiaali kehräyksen aloittelijalle

Villa on kehräystä kokeilevalle helpoin materiaali tunnustella kehräyksen tekniikkaa. Suomalainen lampaanvilla soveltuu kehräämiseen hyvin ja tekniikkaa voi kokeilla yksinkertaisella värttinällä, jonka voi valmistaa helposti myös itse. Värttinällä kuituun luodaan kierre aivan samaan tapaan kuin perinteisessä rukkikehruussa. Jo pelkästään kokeilu avaa kiinnostavasti langan syntyprosessia ja opettaa katsomaan myös teollisia lankoja eri silmin, kun tuotteen työvaiheet kuidusta alkaen ovat edes kerran olleet omissa käsissä.

Kehräys jatkaa luontevasti vuoden 2022 käsityötekniikkaa, joka on ollut värjäys luonnonväreillä. Myös värjäys tutustuttaa materiaalin työvaiheisiin ja moni käsityöharrastaja onkin nykyään kiinnostunut yhdistämään näitä tekniikoita, itse kehrätty lanka-aarre värjätään itse.

Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen kannustaa kokeilemaan kehräystä: ”Tutustumalla kehräykseen aukeaa aivan uusi maailma erilaisiin kuituihin. Yhä useammin langoissa hyödynnetään esimerkiksi erilaisia kierrätettyjä kuituja. Tämä on mahdollista myös omia lankoja kehrätessä. Vaikka kehräys saattaa kuulostaa hieman hankalalle, niin alkuun pääsee helposti ja tähänkin tekniikkaan on helppo hurahtaa. Kehräyksen toistuva liike on ihanan meditatiivista ja rentouttavaa”

Kehräyksen historia alkaa värttinäkehruusta, josta on historiassa löydöksiä jopa kymmenen tuhannen vuoden takaa. Rukki on paljon uudempi innovaatio kehräysvälineenä, ihan tarkkaa aikaa rukin keksimiselle ei ole pystytty määrittämään. Rukkeja on maailmalla käytössä erilaisia malleja, pystyrukkeja ja vinorukkeja, joka on Suomessa tunnetuin ja perinteisin suuripyöräinen rukkimalli. Vanhoja rukkeja on myynnissä kirpputoreilla, mutta rukin hankkijan kannattaa kuitenkin ensin perehtyä rukin osiin ja niiden toimintaan, että osaa hankinnassa tarkistaa onko rukissa tärkeimmät osat kunnossa. Vanhojen rukkien kunnostajia on vaikea löytää, korjaaminen vaatii erikoisosaamista. Kehräämisen massatuotannossa tärkeä murros tapahtui teollisen vallankumouksen myötä, kun 1770-luvulla keksittiin ensimmäinen monta lankaa samanaikaisesti kehräävä kehruukone.

 

Värttinä on yksinkertaisin kehräysväline, jolla aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle tutustumaan kehräykseen. Kuvat Kapina Oy.

 

 

Vuoden 2022 käsityötekniikka – värjäys luonnonväreillä

Tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto halusi osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Teema jatkoi siten luontevasti vuoden 2021 käsityötekniikkaa, joka on ollut parsiminen ja paikkaus. Luonto tarjoaa kotivärjärille laajan aarreaitan erilaisia innostavia kokeilumahdollisuuksia. Kaikkea värjäystä ei voida nykyisillä tuotantomäärillä korvata luonnonväriaineilla, mutta kotioloissa ja pienimuotoisesti harrastaja voi omilla värjäyksillään tukea vastuullista tuotantoprosessia.

”Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edellyttää kestävämpiä ratkaisuja myös värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä, voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

”Itse värjätty ja valmistettu tuote on erityinen ja erityisestä halutaan pitää hyvää huolta. Jo tämä osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka pitkään käytämme jotakin tuotetta. Kun tuntee jokaisen työvaiheen ja siihen käytetyn työmäärän, ohjaa se luontevasti pohtimaan omaa kuluttamista”, Hyytiäinen sanoo.

purrivärjäystä kasveilla

Kotivärjäyksen uusi suosio

Luonnon väriaineet on tunnettu tuhansia vuosia, mutta teolliset väriaineet lähes kadottivat värjäysosaamisen. Uusi innostus kotivärjäykseen luonnon väriaineilla heräsi 1990-luvun folkloreinnostuksen myötä, mutta varsinaisen ilmiön on luonut tiedon leviäminen internetissä 2000-luvulla. Ihanien värimallien ja esimerkkien jakaminen innostaa koko ajan uusia harrastajia kiehtovan värjäyksen pariin.

Luonto on täynnä kiehtovia väriaineita, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti myös lankojen, kankaiden ja vaikkapa paperin värjäämisessä ja kuvioinnissa. Suurin osa kasvien väripigmenteistä on vesiliukoisia, joten tarvitaan apuaine, joka kiinnittää värin kuituun. Apuaine on usein metallisuola tai metallisuolojen yhdistelmä. Helpoin värjättävä tekstiilimateriaali kotioloissa on villa.

Värjäys on yllätyksiä, innostavaa kokeilua ja rajattomia mahdollisuuksia

Värjäykseen soveltuvia väripigmenttejä on esimerkiksi kasvien juurissa, lehdissä, kukissa ja varsissa, sienissä, maa-aineksissa, kävyissä ja pähkinöissä, jäkälissä, jne.  Värien kestossa on suurta vaihtelua ja varsinkin valonkesto voi olla heikko osalla väriaineista. Tämä on yksi syy, miksi luonnonväriaineet syrjäytyivät teollisten värien keksimisen myötä.  Teollisen puolen väritekniikkakin kehittyy ja parhaillaan on meneillään mittavia luontopohjaisten väriaineiden tutkimushankkeita.

Luonnonväriaineiden hyödyntäminen värjäykseen on mahdollista yhdistää myös tärkeään haittakasvitorjuntaan. Tienpenkoille yleisesti levinnyt komealupiini on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Lupiinin kukista ja varsista saadaan hyvää väriainetta kotivärjäykseen ja ensi kesänä onkin tarkoitus innostaa yleisöä yhdistämään tärkeä haittalajitorjunta ja värjäysharrastus. Näin haitta voidaan muuttaa hyödyksi.

sipulivärjäystä katilassa

Värjäys luonnonväreillä on täynnä yllätyksiä. Tulos vaihtelee ja edes täsmällisellä reseptillä on vaikea toistaa täysin samaa lopputulosta. Värit ovat harmonisia, luonnon oman värikartan mukaisesti pehmeitä ja niitä on helppo yhdistellä toisiinsa. Yllätys voi piillä jo ihan värissä: punasipuli värjääkin yllättäen vihreää ja punalehtinen tarhakäenkaali yllättää raikkaalla sinisellä värillä. Kokeilemalla voi uusia sävyjä luoda lähes loputtomasti.

ekoprinttaus käsityö


 

Vuoden käsityötekniikka 2021 – parsiminen ja paikkaus

parsiminen vuoden käsityötekniikka 2021

Reikä rakkaassa villapaidassa, sukanpohjassa tai takinliepeessä ei todellakaan ole syy siirtää vaatetta pois käytöstä. Vanha tapa korjata, huoltaa ja uudistaa vaatteita parsimalla ja paikkaamalla on tärkeää ottaa käyttöön, koska ympäristötekona se vähentää paisuvaa tekstiilijätemäärää. Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.  

”Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä”, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. ”Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan.”

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän jatkaminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan sillä voi myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on japanilaista etupistokirjontaa, jolla farkkuja sekä korjataan että tuunataan uuteen asuun. Parsiminen voi silloin korjata tuotteen ulkoasua, ei pelkästään reikiä. Hyvin korjattu vaate voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.

sashiko paikkaus ja parsinta farkuissa

Parsimisen ja paikkauksen nosto Vuoden 2021 käsityötekniikaksi avasi keskustelua tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Laadukasta ja rakasta vaatetta on mielekästä korjata ja huoltaa, kun taas huonolaatuinen vaate ei välttämättä pelastu edes korjaamisella. Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa. Vuoden käsityötekniikkana parsiminen ja paikkaus toivottavasti innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

”Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran vuodessa. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa.

 

Vuoden käsityötekniikka 2020: vuoleminen

puulusikan vuoleminen

Suomalaisilla on erityinen suhde luontoon ja metsässä liikkumiseen sekä puuhun materiaalina. Puukko on perinteisesti kulkenut mukana metsäretkillä. Puun käsittely, vuoleminen ja puukon käyttö on arvokasta käsityötaitoa, joka nyt halutaan nostaa esiin nimeämällä vuoleminen Vuoden 2020 käsityötekniikaksi.

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt neljännen kerran. Edellisten vuosien tekniikat makramee, kirjonta ja kudonta ovat olleet pehmeiden materiaalien käsityötekniikoita. ”Käsityö jo sanana meillä Suomessa aivan liian usein mielletään vain pehmeisiin materiaaleihin, lankoihin ja tekstiiliin. Haluamme kuitenkin muistuttaa, kuinka moninaista käsityötekniikoiden ja materiaalien kirjo on. Vuolutaito on perinteinen, arvokas käsityöosaamisen osa-alue ja meillä Suomessa on myös vahva puukkojen valmistuksen perinne,” sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. ”Puukon käyttötaito opittiin aiemmin luonnollisesti jo lapsena. Nykyään perinteinen vuolutaito on kuitenkin monella unohduksissa. Toivomme, että ihmiset innostuvat kokeilemaan ja opettamaan myös nuorille vuolemisen taitoa. Tekniikkaan ei tarvita kalliita työvälineitä tai materiaaleja. Hyvällä peruspuukolla ja metsästä löydetyllä, maahan pudonneella puunpalalla pääsee alkuun, ja puun muokkautuminen omissa käsissä on ainutlaatuinen kokemus.”

Vuolumestarien taito on katoamassa

Vuolemisen taito on kansanperinnettä, joka on vaarassa kadota. Vuolumestarien käsissä on syntynyt esimerkiksi perinteisiä äärimmäistä käsityötaitoa vaativia lastukoristeita, lintuja ja tuomaanristejä. Vuolemisen valinta vuoden käsityötekniikaksi ei tavoittele kuitenkaan sitä, että kaikkien pitäisi oppia lastulintujen tekijöiksi. Yksinkertainen pajupillin veistely, kaarnalaivan muotoilu tai grillitikun vuoleminen retkellä on jo elämys, joka antaa tuntumaa puuhun materiaalina ja opettaa puukon käsittelytaitoa. Olisi kuitenkin hienoa, jos tekniikan esiin tuominen lisäisi myös kiinnostusta katoavaa taitoa kohtaa ja perinteisillekin mestareille löytyisi oppilaita jatkamaan vanhojen tekniikoiden taitoa eteenpäin.

Virkkuukoukunkin voi vuolla

Molla Mills virkkukoukkukurssi
Vuoden käsityötekniikka tuodaan vuoden 2020 aikana esiin myös Taitojärjestön kurssitarjonnassa. Modernin virkkauksen kansainvälisesti tunnettu taitaja Molla Mills kiertää kaikissa Suomen taitoyhdistyksissä huhti-toukokuussa opettamassa virkkuukoukun vuolemista ja virkkausta. Seitsemällätoista paikkakunnalla vietetään kevään kynnyksellä kurssituokio todellisen matalan kynnyksen vuolemisen parissa ja lopputuloksena kurssilaiset saavat mukaan kauniin ja käytännöllisen itse tehdyn käsityövälineen.
Lue lisää Molla Mills -kiertueesta >>>

Vuoden 2020 aikana on tulossa taito.fi-sivulle jakoon ohjevideoita ja materiaalia, joiden avulla vuolemista on helppo uskaltautua kokeilemaan.

Taitoliitto ja Suomen käsityön museo toteuttavat yhteistyönä vuoden käsityötekniikkaa tukevan Metsästä käsin -kutsunäyttelyn, jonka esittelee suomalaisten suhdetta metsään, puuta materiaalina sekä esittelee metsää tilana ja paikkana käsityön näkökulmaa unohtamatta. Tunnelmallinen näyttely pyrkii esittelemään suomalaisen metsän ytimen, metsän tunnun, äänet ja tuoksut. Näyttely tulee olemaan esillä Jyväskylässä Suomen käsityön museossa 23.5.–30.8.2020 ja CraftCornerissa Helsingissä syyskuussa 2020.

Kolmasosa suomalaisista (34 %) kertoo nikkaroivansa, rakentelevansa tai tekevänsä käsitöitä ainakin muutaman kerran kuussa. 7 % kertoo tekevänsä käsitöitä joka päivä ja 77 % suomalaisista harrastaa käsitöitä ainakin satunnaisesti. Naisista jopa 11 % tekee käsitöitä päivittäin.
Käsityön harrastaminen Suomessa –tutkimus 2018.

Lisätietoja:
Taitoliitto, www.taito.fi
Minna Hyytiäinen, toiminnanjohtaja 040 505 0944
Johanna Aydemir, viestintä 040 7525 160

Ladattavia lehdistökuvia: https://drive.google.com/open?id=1xsE2MlwuVSP6mdpBtMJZKlpCNATc9tcI

 

Vuoden käsityötekniikka 2019: kudonta

Taitoliitto valitsee vuosittain Vuoden käsityötekniikan

Kudonta on paljon muutakin kuin räsymatot. Pienet seinätekstiilit ja kehyskudonta innostavat kokeilemaan perinteistä tekniikkaa.

Kudonta ja varsinkin räsymatot ovat yksi kansallisaarteemme, joka on säilynyt ja nyt nousemassa uudeksi käsityön hittitekniikaksi. Nuoret ovat löytäneet kudonnan aivan uudella tavalla, kurssit joissa opetetaan kudonnan vaiheet loimen rakentamisesta alkaen ovat huippusuosittuja. Nuoret äidit kutovat kantoliinoja vauvoille ja muutamassa tunnissa valmistuvat kehyskudonnat, jotka eivät vaadi perinteisiä tilaa vieviä kangaspuita ovat maailmalta Suomeenkin saapunut trendi, joka innostaa erityisesti kaupungeissa.

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt kolmannen kerran. 2017 tekniikka oli makramee ja 2018 on vietetty kirjonnan vuotta. Vuoden 2019 käsityötekniikka on kudonta. ”Kudonnalla ja varsinkin räsymatoilla on vahvat perinteet Suomessa mutta haluamme että kudonta nähdään monien mahdollisuuksien tekniikkana. Räsymaton kudonta on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kirjatuista taidoista ja kudonta onkin mitä parhain esimerkki aineettomasta kulttuuriperinnöstä, joka elää yhä taitona Suomessa”, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Matoista minitekstiileihin ja nauhoihin

Uutta kudontaa edustavat pienet kehyskudonnat, jotka voidaan tehdä vaikka pahvialustalla pujottelemalla tai pyöreässä kehyksessä. Kehys voidaan myös jättää kiinni valmiiseen työhön. Erilaisia materiaaleja yhdistellään vapaasti. Myös kierrätysmateriaalit ovat suosittuja kudonnassa. Monimuotoiset nauhatekniikat ovat lähes rajaton kudontatekniikoiden aarreaitta.
Kevytrakenteiset pöytäkangaspuut ovat kokemassa uuden tulemisen, koska ne eivät vaadi suurta tilaa, mutta antavat tuntumat oikeasta kangaspuutyöskentelystä. Niissä kudotaan paljon huiveja, henkilökohtaisen oman asusteen tekeminen on monella käsityönharrastajalle yksi tärkeä syy harrastukselle.

Suomessa on laaja ja ainutlaatuinen taitokeskusten sekä kansalais- ja työväenopistojen verkosto, joiden tilat tarjoavat mahdollisuuden kudontaan sekä ohjaukseen. Taitojärjestöllä on yli 60 taitokeskusta, joissa on kangaspuita asiakkaiden käytössä joko omaehtoiseen kudontaan tai mahdollisuus osallistua ohjatulle kurssille. Viime vuoden suosituimpia kudonnan kursseja ovat olleet Minä ja matto –kurssit, joissa suunnitellaan ja kudotaan oma matto. Moni asiakas kertoo jo pitkään haaveilleensa kutomistaidon oppimisesta.

Vuoden käsityötekniikka tuodaan vuoden 2019 aikana esiin tapahtumissa, taitoyhdistysten kurssitarjonnassa ja myös 19.1.2019 vietettävän valtakunnallisen Käsityölauantain ohjelmassa.

Lisätietoja: Taitoliitto, www.taito.fi

Kuvat Hilja Mustonenja Sanna Järvenpää. Seinätekstiili Taito Pohjois-Pohjanmaa.

TULOSTA VUODEN KÄSITYÖTEKNIIKKA JULISTEET TÄSTÄ KANSIOSTA


 

Vuoden käsityötekniikka 2018 - kirjonta

Monimuotoiset kirjontatekniikat ja materiaalit tuovat perinteisen tekniikan tähän päivään

Perinteiset ja kansanomaiset kirjonnat ovat olleet eri maissa ja sosiaalisissa yhteisöissä kulttuurin kansantaidetta, jossa kuvioilla ja symboleilla on ollut tarkkoja merkityksiä. Tänään kirjontakäsityö elää vahvasti käsityötrendien kanssa ja vaikka perinteen merkitys on säilynyt ja sieltä ammennetaan inspiraatiota niin kädenjälki voi olla myös yksinkertaista ja tekniikat nopeita.

Kuvioiden ja tekniikoiden runsaudensarvi

Innostu uudelleen koulun vohvelikangaskirjonnasta, kokeile ompelukonekirjontaa tai paikkaa, vaikka vaatteen reikä pienellä kirjonnalla. Kirjonta mahdollistaa monenlaisen vapaan kuvioinnin ja sopii niin vaatteisiin, sisustukseen kuin asusteisiinkin. Vanha ajatus monogrammeilla kirjotuista lakanoista on jäänyt taakse ja nyt voi irrotella kirjonnan mahdollisuuksilla ja moderneilla kuvioilla. Toisaalta upeat, käsin tehdyt kansallispukujen kirjonnat elävät voimakkaasti tässä ajassa ja niistäkin voi saada ideoita esimerkiksi vaatteen uudistamiseen ja tuunaamiseen.

Taitoliitto valitsee vuosittain Vuoden käsityötekniikan ja vuoden 2018 tekniikaksi on valittu kirjonta. Pitkään vähän unohduksissakin ollut käsityötekniikka on kansainvälisten virtausten mukaan maailmanlaajuisesti nousussa ja sen suurta suosiota selittääkin esimerkiksi se, ettei kirjontatyö vaadi suurta tilaa tai erikoisia työvälineitä, vaan sitä voi tehdä kuka vaan. Yksinkertaisimmillaan kuvio syntyy langalla ja neulalla.

Vuoden käsityötekniikka tuodaan vuoden 2018 aikana esiin tapahtumissa, taitoyhdistysten kurssitarjonnassa ja myös 20.1.2018 vietettävän valtakunnallisen Käsityölauantain ohjelmassa. Taitojärjestö jakaa 2018 joka keskiviikko kirjontateemaan liittyvän käsityövinkin verkkosivuillaan taito.fi sekä Facebookissa Onni elää käsityössä –sivulla.

Lisätietoja: Taitoliitto, www.taito.fi

Kuvassa kirjottuja nappeja, Elina Helminen Taito Varsinais-Suomi. Kuva Johanna Aydemir.


 

Vuoden käsityötekniikka 2017 - makramee

Taitoliitto valitsi ensimmäisen kerran Vuoden käsityötekniikan vuonna 2017  ja tekniikka oli makramee. 
– Halusimme nostaa perinteistä, mutta moderneihin malleihin soveltuvaa tekniikkaa, sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Makramee-solmeilu soveltuu moniin tuotteisiin pienistä koruista vaikka isoon riippumattoon asti. 1970-luvulla makramee oli hittitekniikka ja moni muistaakin vielä siltä ajalta rottinkisankaiset solmeillut kassit.  Makramee on tosiaan vanha tekniikka, sillä solmukoristelu oli tunnettu jo Babyloniassa ja Assyriassa. Taito levisi vuosituhanten mittaan ja 1800-luvulla solmeiluharrastus oli huipussaan. Meillä tekniikkaa on käytetty muun muassa kassien, amppeleiden ja ystävärannekkeiden tekemiseen. Nyt makramee on kokenut uuden tulemisen erityisesti modernien sisustustekstiilien kautta ja siitä ovat innostuneet myös nuoret.

Tekemisen iloa -mallistojen 2015–2017 suunnittelijat Saara Renvall ja Elina Helenius halusivat hekin nostaa esiin unohtuneen tekniikan.
– Makramee tuntui ajankohtaiselta ja kiinnostavalta. Tekniikassa kiinnosti myös helppous ja matala kynnys käsityöharrastuksen aloittamiseen – saa vaivattomasti ja nopeasti aikaan näyttävää jälkeä. Nyt makramee on todellinen käsin tekemisen muotitekniikka. Tekniikkaa voidaan soveltaa innovatiivisesti ja laaja-alaisesti. Makramee on paljon muutakin kuin amppelit. Tekemisen iloa -makramee on kaunis kodin sisustustuote. Sen tekeminen on helppoa ja koukuttavaa, sanovat Renvall ja Helenius.

Elina Heleniuksen ja Saara Renvallin 2015 suunnittelema Tekemisen iloa -seinätekstiili käynnisti uuden makrameebuumin Suomessa.