Taitokatu Suomen Kädentaidot -messuilla

Taitojärjestön Taitokatu ja oma ohjelmalava Tampereella Suomen Kädentaidot -messutapahtumassa 17.–19.11.2023 on täynnä kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Käsityö esittäytyy näillä Suomen suurimmilla käsityömessuilla niin ideoiden, materiaalien kuin valmiiden käsityötuotteiden kautta. Taitojärjestön oma Taitokatu sijaitsee keskellä A-hallia muodostaen Taitolavan ympärille torimaisen kokoontumispisteen, jossa voit nähdä Taitojärjestön innostavia työnäytöksiä ja vinkkejä koko messujen ajan. Tule tutustumaan käsityön taitoyhdistysten kivoihin ideoihin ja vinkkeihin, uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin.

Taitoliiton ohjelmaa messujen Design from Finland -lavalla (E-halli):

Erilaisia värttinöitä ja villahahtuvaa.

Perjantai 17.11. klo 13.30
Taitoliitto valitsee vuosittain ajankohtaisen käsityötekniikan vuoden käsityötekniikaksi ja tänä vuonna kehräys on innostanut monet kokeilemaan langan valmistusta ensimmäisen kerran. Rukkikuiskaaja, kansatieteilijä Ilta Hämäri on kehräyksen superasiantuntija ja ohjelmassa hän kertoo yhdessä Taitoliiton Johanna Aydemirin kanssa kehräyksen vuoden kuulumisia ja kehräyksen aloittelijan vinkkejä. Lopuksi paljastuu myös jokavuotinen jännitys, eli mikä on Taitoliiton valitsema vuoden 2024 käsityötekniikka?

Miehen kädet veistävät puista lintua.

Lauantai 18.11. klo 14.30
Käsityötaidot ovat kautta aikojen siirtyneet taitajalta toiselle ja niin on yhä tänä päivänä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät perinteet eläisi ajassa. Käsitöiden tekeminen ja tekijät muuttuvat siinä missä maailma meidän ympärillämme. Mitä on käsityön elävä perintö ja sen ympärillä tehtävä työ?
Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen ja kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff.

Taitokadun messuosastot:

Rukin rulla ja nyörit, kehrättyä lankaa rullalla.

Taitoliitto A740

Taitoliiton messuosastolla voit tutustua Vuoden käsityötekniikkaan kehräykseen. Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri innostaa tutustumaan kehräykseen Taitoliiton osastolla perjantaina 17.11. klo 11–17 ja lauantaina 18.11. klo 10–15. Ilta Hämäri on kansatieteilijä ja todellinen kehräyksen asiantuntija. Hän on perehtynyt villan kehräämiseen sekä rukilla että värttinällä ja näyttää messuilla, miten lanka syntyy. Iltan innostava tarinointi tempaa mukaansa ja avaa kehräyksen maailmaa aivan uudella tavalla. Tule tutustumaan kehräykseen ja kuulemaan kiinnostavia kehräystarinoita.

Mukana myös Taito-lehti.

Puinen pilttuu leikkihevosille, pilttuussa ruskea muovihevonen.

Taito Etelä-Pohjanmaa A768

Taito Etelä-Pohjanmaa ry esittelee osastollaan erilaisia käsityön materiaaleja ja tekemispaketteja. Valikoimistamme löytyy tekemispaketteja erilaisiin asusteisiin ja sisustustuotteisiin: mm. neuleliivi, pipoja, lapasia ja makrameeta sisustukseen. Mukana myös toivottuja uutuuksia, Niina Laitisen Kesämuistoja-huivin tekemispaketti, Lempi-kaulurihuppu (balaclava) ja -kämmekkäät.
Osastollamme pääset tutustumaan lasten suosikkiin, Pilttuu-tekemispakettiin, josta syntyy leikkihevosen karsina. Pilttuun rakentelua esittelemme myös päivittäin A-hallin Taito-lavalla.

Tuftatut taulut, joissa tyyliteltyjä kukkakuvioita tummalla pohjalla sinisellä ja oliivin värisellä langalla.

Taito Etelä-Suomi A739

Taito Etelä-Suomen osasto vie sinut käsillä tekemisen maailmaan. Tarjoamme monipuolisen valikoiman tarvikepaketteja, joista valmistat mm. kodin sisustukseen erilaisia seinätekstiilejä ja himmeleitä. Neulojille meiltä löytyy tarvikkeita, neuleohjeita ja neuleiden tarvikepaketteja. Tarvikepakettiemme tuotteita valmistaessasi opit ajankohtaisia ja mielenkiintoisia tekniikoita, työnäytöksissä kerromme lisää yhteistyöstä Wetterhoffin kanssa, uusista tuotteista ja tuoteperheistä.

Taito Itä-Suomi A769

on Emma Hagmanin suunnittelema moderni ja tyylikäs Kukkaloisto-sisutuskokonaisuus, jota on saatavilla tarvikepaketteina tuftaus-, ryijy-, pitkäpisto- ja kanavatyötekniikoille. Kukkaloisto-kuosi jakaantuu pienempiin osioihin, joita yhdistelemällä luot isompia kokonaisuuksia. Lisäksi osastolla hyviä messutarjouksia!

Kenkävero & Taito Shop A759

Taito Shopin nostalgiset Ebba Masalin kuvittamista vanhoista opetustauluista kuvitetut tuotteet; julisteita, tekstiilejä, valmiita lahjapakkauksia.

Pinkki pörröinen neule tytön päällä.

Taito Keski-Suomi
käsityön ammatillinen koulutus A721

Sinustako käsityöntekijä tai käsityömestari? Taito Keski-Suomi ry:n osastolla esittäytyy ammatillinen koulutus. Tule tutustumaan käsityöntekijän ja käsityömestarin koulutuksiin sekä ammatilliseen syventävään ja täydentävään koulutukseen. Meillä voit opiskella mm. nukkemuotoilu, paperimuotoilu, neulemuotoilu, käsityön ohjaus ja kiertotalous. Tule näkemään ja kokemaan osastollemme! Myynnissä neulekoulutuksen opiskelijoiden neuleohjeita ja materiaaleja.

Kirjottu tyyny, jossa lintu ja kukkakuvioita valkoisella pohjalla, värikkäitä lankoja.

Taito Pirkanmaa A758

Taito Pirkanmaa esittelee osastollaan monipuolisen valikoiman kirjonta-, ryijy- ja tuftausmalleja sekä niiden valmistusta varten koottuja valmiita tarvikepaketteja. Paketteihin on koottu ohje, tarvittavat työvälineet ja juuri oikea määrä materiaalia – työhön tarttuminen on helppoa eikä hukkamateriaalia synny.

Naisella valkoinen kaarrokeneule, jossa vihreitä lehtikuvioita.

Taito Pohjois-Karjala A728

Taito Pohjois-Karjalan messuosasto tuo mukanaan pienen palan karjalaa. Iloisessa karjalamallistossamme neulotaan, virkataan ja tuftataan. Virkkausmallistomme on tuulahdus menneestä nykytwistillä. Tuoteperheeseemme kuuluu myös muita iki-ihania karjalatuotteita; pyyhkeitä, leikkuulautoja, kahvia, suklaata ja marmeladia. Taitokadun osastollamme ja Taitolavalla kerromme myös suosituimpien luonnonkuitujen ominaisuuksista ja hoito-ohjeista.

Poika ja isoisä laiturilla päällään harmaan luotolaisvillapaidat, taustalla oranssilehtiset ruskapuut.

Taito Pohjois-Pohjanmaa A749

Taito Pohjois-Pohjanmaa kasvattaa luotolaisen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun neuleperheitä uusilla väreillä ja ekologiset langat huomioiden. Uusi värimaailma tuo sinut ihan uudella tavalla perinnekäsityön äärelle.
Tutut tuftausmallit loistavat väreissä tuoden koteihin väriä ja iloa kohti joulun odotusta.
LOVIn upeat uutuudet nyt suloisina somisteina tai säväyttävinä sisustuselementteinä osastollamme.

Vaaleanharmaa neulottu liivikauluri naisen päällä.

Taito Satakunta A720

Upeat Lempi-liivikaulurin ja Tuisku-neuleiden tarvikepaketit suomalaisen lampaan villasta: kauluri, pipo ja lapaset. Wellamo ja Valoputous -makrameevalaisinten tarvikepaketteja. Osastolla esitellään Wellamo-makrameevalaisimen solmutekniikkaa.

Värikkäillä pistoilla paikattu farkkutakki.

Taito Varsinais-Suomi A738

Tutustu luovaan parsintaan ja siinä käytettäviin välineisiin ja materiaaleihin sekä vaatteiden persoonalliseen tuunaamiseen ja paikkaamiseen.

Miniryijy vaaleanvihreällä pohjalla punainen tulppaanikuvio.

Taito Ylä-Savo A748

Taito Ylä-Savon osastolla AnnaQ:n ryijyt, ryijypaketit ja ryijynpohjakankaat sekä tekemispaketit ja yläsavolaiset juhlavuoden tuotteet.


Suomen Kädentaidot messujen mainos, kaksi naista villapaidoissa istuu selin, teksti Aisti yhteisön voima.